Доступність посилання

ТОП новини

Кандидати у президенти України мають нерівний доступ до ЗМІ.


Марина Пирожук

Київ, 12 жовтня 2004 - Інститут масової інформації заявляє про нерівний доступ кандидатів у Президенти до засобів масової інформації. Такі висновки Інститут зробив за результатами моніторингу засобів масової інформації, який показав , що лідером уваги мас-медіа є кандидат у Президенти, прем''єр-міністр Віктор Янукович. Решта кандидатів обділені увагою преси, а окремі з них подаються більшістю ЗМІ в негативному контексті.

За словами директора Інституту масової інформації Сергія тарана, порушниками елементарних журналістських і виборчих стандартів є майже всі провідні українські телеканали. За даними дослідження ІМІ найбільш популярним в мас-медіа є кандидат у президенти від влади Володимир Янукович. Його конкурент – Віктор Ющенко з’являється на екрані не часто і переважно в негативному контексті.

Сергій Таран: "Найбільші телевізійні структури: “1+1”, канал ”Інтер” надають перевагу кандидату від влади Віктору Януковичу в той час, як доступ кандидата від опозиції Віктора Ющенка до цих каналів є досить обмеженим.

Взагалі, якщо говорити про моніторинг, то є смисл порівнювати доступ кандидатів до двох медійних джерел: “Перший канал радіо” та “5 канал”. Лише в цих двох медійних структурах більш-менш урівноважений доступ різних кандидатів до глядачів чи читачів. В усіх інших цей доступ наскільки пропорційно зміщений, що просто немає сенсу говорити про якісь порівняння.

Є цікава тенденція в тому, що інформація про кандидата від опозиції подається під негативним контекстом, тобто ця інформація завжди вмовляється в якийсь негативний контекст. Як правило це є конфліктний контекст. Тобто читача чи слухача підштовхують до думки, що його прізвище має лише стосуватись конфлікту.

Фактично пропагандисти цих каналів ставляться до своїх глядачів, як до собак Павлова, які мають реагувати агресивно на подразники, які мають відношення до опозиції".


Така ж ситуація у ЗМІ, за словами Тарана, і в регіонах України. Пан Таран також заявляє, що в Україні штучно нагнітається напружена ситуація, аби підготувати суспільну думку до можливості зриву президентських виборів.

Проведені Інститутом дослідження показали, що карта напруженої ситуації в країні постійно розкручується загальнонаціональними телеканалами.

Сергій Таран: "Фактично ця ситуація – ситуація конфлікту, яка нав’язується віртуально ЗМІ є по суті спроба зміна преференцій глядачів, слухачів, виборців, які за нинішніх розкладів і преференцій будуть голосувати за кандидата від опозиції. Голосуючи за нього, роблячи раціональний вибір, вони фактично не пропустять кандидата від влади. Щоб цього не сталося влада зараз намагається розіграти цю конфлікту карту".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG