Доступність посилання

ТОП новини

Хоча в першому турі виборів литовського парламенту виграла партія мільйонера російського походження, який тепер є потенційним прем’єром Литви, він в Сеймі, дуже ймовірно, матиме міцну опозицію.


Альгімантас Літвінас

Вільнюс, 14 жовтня 2004 — У першому турі виборів литовського Сейму в неділю вибрано лише небагато більше від половини потрібної кількості - 141 депутата парламенту. Якщо за партійними списками вибрані всі 70 парламентарів, то в 71 одномандатному окрузі після першого туру депутатами стали лише 5 кандидатів, отримавши більше половини голосів виборців, які взяли участь у голосуванні. В інших 66 округах відбудуться повторні вибори.

Серед 15 партійних списків кандидатів лише 6 партій стали парламентськими, а лідером після першого туру, як й обіцяли соціологічні опитування, є Партія праці. Її минулого року створив найбагатший мільйонер серед литовських парламентарів Віктор Успаскіх.

45-річний парламентар-мільйонер Віктор Успаскіх, який народився в Архангельській області та два десятки років тому був лише зварником, є реальним кандидатом на посаду прем’єр-міністра, як це й очікувалося. Якщо не підведуть результати другого туру виборів, бо в Партії праці наче й не має інших видатних діячів.

Про можливого майбутнього прем’єра російського походження в Литві є різні думки. Наведемо дві з них.

Колишній віце-прем’єр у відновленій Литві, тепер лідер нечисленної Національної партії центру Ромуалдас Озолас сповнений тривоги.

“Тепер до Сейму прорвався організатор нової партії, який є людиною російського походження, проросійської орієнтації, явно з запахом радянської ностальгії, метою якого явно є зайнятися не зовсім тими справами, про які говорив своїм виборцям”, – вважає Ромуалдас Озолас.

Тим часом філософ Вітаутас Алішаускас, редактор культурного журналу, вважає, що, по-перше, справжні результати виборів будуть відомі лише після другого туру виборів. По-друге, буде міцна опозиція в парламенті, бо й консерватори матимуть значно більше місць ніж у попередньому Сеймі, й центрісти-ліберали та інші невеликі партії. Тому не можна вважати, що Успаскіх чи коаліція на чолі з ним зможе робити що захоче, це не так легко, в Литві все ще існують демократичні механізми, на думку філософа Алішаускаса.
XS
SM
MD
LG