Доступність посилання

ТОП новини

Одеса – лідер за смертністю від СНІДу в Україні.


Петро Каландирець

Учасники прес конференції в Одесі
14 жовтня в Одесі проведена прес конференція присвячена підведенню підсумків реалізації проекту Всеукраїнської асоціації зменшення шкоди «Покращення правозахисної політики стосовно споживачів ін»єкційних наркотиків і людей, які живуть з ВІЛ-СНІДом». З журналістами мали зустріч представники кількох громадських неурядових організацій.

Ухвалення ефективних заходів з попередження поширення епідемії ВІЛ-СНІДу визначається низкою факторів, серед яких провідне місце займає законодавство. Від того, наскількі діючі у державі закони і нормативні акти сприяють реалізації необхідних заходів з протидії епідемії, залежить, у кінцевому рахунку, успіх зусиль суспільства в цілому. В Україні права споживачів ін»єкційних наркотиків і ВІЛ інфікованих людей регламентуються Конституцією України та іншими нормативно-правовими актами. Але, в цей же час, дискримінація стає нормою у суспільно-правових взаєминах з людьми згаданих категорій.

Працівники ЗМІ зацікавлені темою ВІЛ-СНІД
Відчувши складність ситуації, яка стає реальністю, Всеукраїнська асоціація зменшення шкоди з квітня 2003 року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», Інституту відкритого суспільства (Угорщина) і Міжнародної програми зменшення шкоди (Нью-Йорк) розпочали реалізацію проекту «Покращення правозахисної політики стосовно споживачів ін»єкційних наркотиків і людей, які живуть з ВІЛ-СНІДом». В рамках дії проекту юристами Асоціації надавалася систематична правова допомога наркозалежним і ВІЛ-позитивним людям. Крім згаданої діяльності юристами проекту проведена і робота адвокаційного характеру.

Як повідомив журналістам Президент Асоціації підтримки громадянських ініціатив «Ковчег», керівник проекту «Реальний правозахист» Андрій Камінник, «ситуація з поширенням ВІЛ-СНІДу в Одесі стримко загострюється. Якщо раніше переважна більшість інфікованих дотепер смертельним вірусом були ін»єкційними наркоманами, нині все більше людей інфіковуються через сексуальні зв’язки.

Гостро постала необхідність захисту таких людей. Коли ми говоримо про захист прав ВІЛ інфікованих ми беремося за захист людей з якими ми можливо живемо поруч і які заразилися СНІДом навіть не знаючи яким чином. Таких людей стає все більше.

Прикладів захисту прав ВІЛ інфікованих через суд практично немає. І це за умови повальних порушень їхніх прав, зокрема, права про конфеденційність інформації про хворобу. Внаслідок відкриття таємниці про хворобу ВІЛ інфіковані втрачають соціальний стасус, деяких звільняють з роботи».


Екс-мер Одеси Едуард Гурвіц наважився виступити проти в"язниці для хворих на СНІД в Одесі
Президент Асоціації підтримки громадянських ініціатив «Ковчег», керівник проекту «Реальний правозахист» Андрій Камінник переконаний, що слід створювати традиції толерантного ставлення до згаданої категорії населення і традиції захисту їхніх прав.

Інформаційний менеджер проекту «Реальний правозахист» Ксенія Проконова повідомила, що у серпні поточного року в Одесі проведений тренінг «Особливості правового захисту людей, які живуть з ВІЛ-СНІД і споживачів ін’єкційних наркотиків». Обговорені основні соціальні, психологічні, побутові, юридичні проблеми, з якими зустрічаються представники згаданої групи. Серед учасників тренінгу були переважно молоді юристи. Під час тренінгу підготовлені 20 консультантів-волонтерів. Вже працює в Одесі і два консультаційних центри надання правової допомоги від організації «Життя плюс». Тут діє і анонімна телефонна лінія.

Керівник Департаменту з профілактики ВІЛ-СНІД Фонду «Дорога додому» Оксана Ільченко повідомила, що «найбільше ВІЛ інфікованих і хворих на СНІДі одеситів є репродуктивного віку – від 25 до 45 років. Реальна кількість інфікованих в Одесі є надзвичайно великою. Можна говорити про кожного шостого і десятого дорослого одесита.

Особливо складна ситуація у місцях позбавлення волі. Серед споживачів наркотиків, за останніми данними епідеміологічного догляду, 58 відсотків людей мають ВІЛ. Концентрація вірусу є великою».


Секретар Духовної Ради христианських конфесій, пастор Петро Мартьянов
Хоча в Одесі є міський центр допомоги ВІЛ інфікованим, на думку редактора українського національного порталу AIDS.ua Оксани Звєнкіної, Він не працює у необхідному обсязі. І це незважаючи на те, що Одеса займає перше місце в Україні за смертністю від СНІДу. Доречі, нинішній мер Одеси Руслан Боделан, ще на посаді Голови обласної держадміністрації у 1997 році підтримав ініціативу тодішнього Міністра внутрішніх справ України Юрія Кравченка про переквалфікацію в’язниці в центрі Одеси у спеціальний заклад з утримання саме ВІЛ інфікованих в»язнів. Виступити проти такої ініціативи наважився тоді лише народний депутат України і тодішній Одеський міський голова Едуард Гурвіц. Саме Він писав листи з протестами до Президента України Леоніда Кучми.

Тим часом, на проведеній 14 жовтня прес конференції керівник проекту «Покращення правозахисної політики стосовно споживачів ін’єкційних наркотиків і людей, які живуть з ВІЛ-СНІДом» Андрій Топіло наголосив, що типові порушення прав інфікованих можна розділити на кілька частин.

«Перша – це карно-адміністративна. Тут порушення переважно стосуються зловживань з боку працівників правоохоронних органів у ставленні до споживачів ін»єкційних наркотиків.

Існуюча у державі система завітності призводить до того, що міліція заради покращення статистики з розкриття злочинів вдається до зловживань і примушує наркоманів брати на себе провину за злочини які не були розкриті правоохоронними органами. Тут має місце як психологічний так і фізичний тиск з боку працівників міліції. Друга частина– медична. Порушуються права на отримання медичної допомоги».


На запитання журналістів відповіла і представниця організації «Життя плюс» Валерія Максімова.

Серед учасників прес конференції в Одесі був і секретар Духовної Ради христианських конфесій, пастор Петро Мартьянов. На його думку, «нині з’явилася реальна можливість досягнення спільної мови між громадськими організаціями і церквами. Кілька церков в Одесі вже мають волонтерів, які щонеділі відвідують обласний стаціонар для хворих на СНІД. Є надія на початок нового етапу розвитку взаємин у галузі соціального служіння в Одесі».
XS
SM
MD
LG