Доступність посилання

ТОП новини

Президентські вибори в Україні: про смішне і трагічне.


Зиновій Фрис Гості: Сергій Головатий - народний депутат України, Голова комітету Парламентської Асамблеї Ради Європи з питань регламенту і процедури; Валерій Івасюк – політик, лікар, народний депутат І-го скликання.










Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ, 15 жовтня 2004 року.

Зиновій Фрис

“Вечірня “Свобода” в прямому ефірі” у п’ятницю, 15-го жовтня.

Передача, в якій її учасники дискутують з приводу актуальних подій в Україні. Президентські вибори – тема №1 в Україні.

А ще сьогодні з’ясувалося, що, за словами заступника голови адміністрації президента Василя Базіва, Україна знову вагітна, вагітна політичною реформою. А Верховна Рада чомусь не хоче приймати пологи, а це може закінчитися дуже погано. Як заявив хтось із опонентів, шкода, що Базів не сказав, від кого завагітніла Україна...

Перед мікрофоном Зиновій Фрис.

У київській студії наші гості: Сергій Головатий, народний депутат, фракція БЮТ, Голова комітету Парламентської Асамблеї Ради Європи з питань регламенту і процедури, Валерій Івасюк, політик і лікар, народний депутат І-го скликання.

Панове, тема президентських виборів – така об’ємна, така широка, що лише сам перелік її аспектів зайняв би, мабуть, всю нашу передачу.

Пане Івасюк, що особисто Вам, за 17 днів до виборів, видається найсуттєвішим, коли мова заходить про президентські перегони?

Валерій Івасюк

Пане Зиновію, я думаю, що найсуттєвішим все-таки залишається те, про що Ви сказали стосовно Базіва. Я думаю, що власне з цієї акушерсько-гінікологічної проблеми Базіва, а не України і треба розпочати, а поки триватимуть новини я знайду десь вакуум-екстрактор, бо без нього ця паталогічна вагітність може стати хронічною.

Зиновій Фрис

Пане Івасюк, дякую. А Вам, пане Головатий, про що найбільше хотілося б говорити сьогодні?

Сергій Головатий

Я, можливо, продовжив би ту тему, яка сьогодні висвітлювалася на прес-конференції в російському медіа-центрі і вона звучала так, чи будуть реалізовані сценарії зриву виборів президента України або фальсифікації? І якщо так, то якою може бути ймовірна реакція з боку українського суспільства, а також Заходу та Росії?

Зиновій Фрис

Дякую, панове, я так розумію, що Ви хотіли б говорити, зокрема, про смішне і трагічне у цій передвиборній кампанії. Що ж, справді є і те, і інше. Чого тільки яйця вартують! Ну що ж, побажання гостей неодмінно врахуємо.

Нагадаю слухачам і гостям, що до президентських виборів залишилося 17 днів. Лише 17 днів! І чим ближче до них, тим дорожчими стають продукти харчування.

Пан Янукович каже, що спекулянти у всьому винуваті. Народний депутат Степан Гавриш заявив: “Глибина конфлікту між політичними елітами в Україні в боротьбі за президентське крісло досягла межі”. Василь Базів з АП повторює про вагітність України політичною реформою. Пане Івасюк скажіть, будь ласка, я до Вас, як до лікаря звертаюся, то від кого, може Ви пояснете, від кого завагітніла Україна.

Валерій Івасюк

По- перше, стосовно вагітності, не Україна завагітніла, а намагаються черговий раз зґвалтувати парламент. Ті ж самі особи, про яких ми з вами говорили попереднього разу на цю тему, коли стався черговий викидень отої вагітності Медведчука, Мороза і Симоненка, коли намагалися провести у перший раз політичну реформу. Отже, як в тому мультфільмі “что опять” ось і знову сталося оце зачаття.

Отже, справа полягає в тому, що не залежно від того, хто стане президентом України, є така абсолютно чітка установка Адміністрації Медведчука, в якій президентом працює Кучма, щоби провести політичну реформу задля збереження особистої влади Медведчука. Через те, що хто би не став президентом чи Ющенко, чи Янукович такої влади у Медведчука не буде, бо він буде викинутий просто на смітник політичний.

Сергій Головатий

Зиновію, справа в тому, що я не лікар, але я не можу не втрутитися в цю медичну тему стосовно вагітності і запліднення і ВР. Тому що ВР вже довела свою спроможність бути доброю бабою-повитухою.

Коли Кучма запліднив все українське суспільство своїм референдумом в 2000 році і коли він хотів нав’язати лукашенківську Конституцію, свою власну диктатуру, саме ВР перервала цю вагітність і вона врятувала Україну від подальшого диктаторського кучмування.

Цього разу запліднили, знову ж такий правий Валерій в тому, що не Україну, а ВР -Симоненко, Медведчук і Мороз. Вони, власне, є тими, хто всунув цей плід у ВР. Я думаю, що якраз ВР і цього разу доведе, що вона непогана баба-повитуха.

Бо навіть католики, які не дозволяють аборти, переривання вагітності, але коли загрожує це життю породіллі, тобто жінки, а в цій ситуації законопроект Симоненка, Мороза, Медведчука загрожує нашому суспільству, нашій країні, нашій Україні, то в цій ситуації ВР все-таки змушена буде перервати цю вагітність і це відповідатиме законам Божим, законам природи.

Валерій Івасюк

Тим більше пане Зиновію, що Мороз хоче, щоб ці пологи сталися, як би то сказати “скаратєчними”, щоб ми навіть не побачили цього плоду. Ви подивіться, що Мороз сказав: “зміни до Конституції мають голосуватися вцілому, а не постатейно”. Це взагалі безпрецедентно.

Сергій Головатий

Мороза можна запитати, а чому ж ми тоді мали Конституційну ніч у 96-му році, тому що ми могли проголосувати одним махом, за п’ять хвилин.

Валерій Івасюк

І відбути однією чаркою горілки.

Сергій Головатий

Не однією чаркою горілки, а одним ящиком коньяку. А ми ж голосували всю ніч, 24 години, бо йшли постатейно, шукали компромісів, то де ж логіка у Олександра Олександровича, коли він був спікером тоді. ВР дійсно демонструвала, що вона представницький народний орган. А сьогодні можна його використати, як презерватив для одноразового користування.

Валерій Івасюк

Ти знаєш, логіка жеребця, а не батька Конституції. От і все.

Зиновій Фрис

Ну Ви добре розумієтеся на медичних темах. Але пане Івасюк, повертаючись до реформи, про яку Ви згадали. З Вами би вочевидь не погодився Леонід Кучма, тому що він сьогодні несподівано заявив, що за його президентства він не хоче аби змінювали Конституцію. Як це можна розцінити?

Сергій Головатий

Сім п’ятниць на тиждень. В цієї людини сім п’ятниць на тиждень. Він не знає вранці, що він скаже увечері, або він не знає ввечері, що він зробить вранці.

Валерій Івасюк

А Ви знаєте, я можу до цієї теми, про яку сказав Сергій стосовно плану на зрив виборів. Якщо цей план дійсний, а він так і є за всіма ознаками і симптомами, то для чого Кучмі міняти Конституцію і позбавляти своїх повноважень, якщо є абсолютний намір продовжувати своє президентство після 31-го жовтня.

Зиновій Фрис

Тобто, якщо не Конституція, якщо не зміна Конституції пане Головатий, то зрив виборів? Про це сьогодні йшлося на тій прес-конференції, де Ви були. Іншими словами, користуючись термінологією пана Івасюка, це як аборт виборів чи як ?

Сергій Головатий

Ні, це набагато страшніше. Розумієте, тема зриву виборів, вона не тільки сьогодні присутня була на прес-конференції, ця тема і ця загроза все більше усвідомлюється в Західному світі.

Я буквально зараз повернувся з Страсбурга і можу вам сказати, що маючи кулуарні бесіди з ключовими особами, які відповідають за прийняття політичних рішень на рівні ПАРЕ. Там саме про це говорять.

Найбільше чого вони бояться, що в Україні вибори взагалі не відбудуться, а якщо навіть відбудуться, то результати їхні будуть зірвані. Знаєте, це є та проблема, яку вже починає усвідомлювати весь Західний світ. Починають усвідомлювати дуже багато політиків України, але ще не докінця, але ця загроза дійсно є реальною.

Я можу вам сказати, що з точки зору того критичного моменту, в якому сьогодні опинилася Україна, я думаю, що дійсно попри те, що є наявні ознаки такого курсу, який здійснюється продовж останніх місяців, я можу сказати, що це єдине, що відповідає стратегічним інтересам путінської Росії.

Путінська Росія не може допустити, щоб в Україні збереглися шанси на демократичний розвиток, збереглися шанси на європейський розвиток, на євроінтеграційні процеси. Путінській Росії треба сьогодні якраз зробити з України що, наступну Білорусію, ізолювати надалі Україну від Європи. А яким чином? Так, щоб залишити Кучму при владі і відповідно тоді Медведчук досягає з режимом Путіна цієї мети.

Валерій Івасюк

Ви знаєте пане Зиновію, вибачте, знову я втручаюся. Зараз весь ефір інформаційний в Україні, поза Україною нафаршировується цією інформаційною домінантою, що вибори можуть бути зірвані. Адже згадайте, ми прожили три президентських вибори, ми прожили чотири парламентських - жодного разу навіть ніхто не говорив про зрив виборів і унеможливлення самого вибору чи визнання їх такими, що не відбудуться.

Так от є психологічний ефект. Той, хто нафаршировує інформаційно людей цією домінантою призвичаюють до такого закінчення виборів. Тобто, людей призвичаюють до цього , аби не було ефекту неприйняття, якщо вибори не відбудуться.

Сергій Головатий

Сьогодні на прес-конференції прозвучали слова російського політолога Андрія Окари, який є доцентом російської Академії держслужби при Президенті РФ Путіну. Він сказав, що є реальна загроза зриву виборів в Україні. Він визнав, що у цьому зацікавлені три сили: Кучма, Янукович і Ющенко, на що я сказав, що Янукович і Ющенко не самовбивці, бо вони ведуть уже три місяці кампанію не для того, аби зірвати вибори. Можливо було б точніше сказати, що це інтерес Кучми, Медведчука, інтерес путінської Росії, щоб зірвалися вибори, а не двох кандидатів.

Зиновій Фрис

Панове, але я тут мушу передати слова Леонід Кучми, який днями заявив, чи в черговий раз, що ніякого силового вирішення не буде, а отой єдиний танк, який буде на Параді Перемоги, з ним перевороту не зробиш. Ось в такому сенсі висловився пан Кучма.

Я повертаюся до слів пана Гавриша, який заявив, що глибина конфлікту між політичними елітами в Україні у боротьбі за президентське крісло досягла межі.

Так ось, до Вас запитання, пане Головатий, як до представника однієї з цих еліт. Тут в Празі почув днями таке: “Якщо переможе Ющенко, то Головатий може стати Генеральним прокурором”.

Як Ви ставитеся до такої перспективи? Представник якої політичної еліти першим і за що сяде до Лук’янівської в’язниці?

Сергій Головатий

Зиновію, я сприймаю це, як жарт, тому що я не знаю, хто цю інформацію розпускає. В принципі, я собі такої мети не ставлю...

Зиновій Фрис

А якщо запропонують?

Сергій Головатий

Я буду думати, чи прийняти цю пропозицію. Чому? Тому, що посада Генерального прокурора України в нинішніх умовах, в яких вона є і з тими функціями, не відповідає європейським стандартам, тому якщо б запропонували, то я насамперед буквально того ж тижня вніс законопроект, щоб привести у відповідність функції прокуратури, її статус до європейських стандартів. Це те, чого від нас вимагає Рада Європи вже майже 10 років.

А стосовно політичної еліти, то я можу заспокоїти: я прокурором не буду, навряд чи я прийняв би цю пропозицію і прийму, якщо вона буде. Але можу заспокоїти: жоден із політиків, жоден із бізнесменів і жоден із представників ЗМІ не підпав би під мій особистий контроль в перший період діяльності.

Хто б це були? Я думаю, що в першу чергу треба було б почистити саму прокуратуру, подивитися на тих, хто сьогодні зловживає своїм становищем для зведення рахунків з політиками, з бізнесменами і журналістами. Очистити треба саму прокуратуру, треба “вимести цю хату”, треба мати там кадровий склад чесних, порядних та професійних людей, а потім вже думати, як далі поширювати цей дух і цю політику на все суспільство.

Зиновій Фрис

Пане Головатий, а ще про які кадрові призначення можна говорити сьогодні в разі перемоги Ющенка? Юлія Тимошенко, на Вашу думку, стовідсотковий прем’єр, а чи можуть статися якісь несподівані рокіровки?

Сергій Головатий

Я прихильник того, щоб про кадрові призначення не говорити. Зараз не ця проблема для українського суспільства...

Зиновій Фрис

Так, але, наприклад, в США про це вже досить активно говорять. Там так само вибори, як і в нас, вони практично збігаються.

Валерій Івасюк

Там немає загрози того, що вибори не відбудуться.

Сергій Головатий

Там немає загрози втрати США своєї незалежності, там немає загрози підпасти під вплив і повністю бути поглибленим, проковтнутим...

Валерій Івасюк

Канадою.

Сергій Головатий

І не Канадою, Гондурасом чи Китаєм (от в чому справа!) з дикунським режимом.

Зиновій Фрис

Панове, якщо перемагає Янукович, то прем’єр, кажуть, пан Медведчук чи все-таки хтось із донецьких?

Сергій Головатий

То проблема Ющенка, яку він команду приведе, а то проблема Януковича.

Валерій Івасюк

В мене таке враження (на це є підстави), що вірогідність того, що Медведчук буде прем’єром у Януковича така сама, як якщо в разі залишиться Кучма, то прем’єр-міністром буде Юлія Тимошенко.

Сергій Головатий

Медведчуку швидше доведеться збирати манатки і виїжджати до Путіна ховатися, аніж залишатися в Україні.

Валерій Івасюк

Пане Зиновію, стосовно цього я хочу процитувати мною дуже любиму Тетяну Коробову, яка свого часу (я про це кілька разів нагадував) сказала ще на початку президентських виборів: “Якщо буде Ющенко президентом, у Медведчука немає політичної перспективи, якщо президентом буде Янукович, то у Медведчука немає біологічної перспективи в цій країні”.

Зиновій Фрис

Пане Головатий, Ви щойно повернулися з Європи. Що там кажуть про Україну передвиборну? Тисне Європа на Україну? Жалівся днями на це, до речі, і Президент України Л.Кучма (ми дамо його голос трішечки пізніше).

Сергій Головатий

Поки що в ПАРЄ був попередній обмін думками. Троє виступаючих на сесії ПАРЄ, в принципі, вже зафіксували думку, яка сформувалася.

Представник бюро ПАРЄ, виступаючи, сказав, що на цей момент вже чітко зрозуміло, що президентські вибори можуть бути організовані в спосіб, який не відповідає стандартам Ради Європи.

Голова спеціальної комісії, яка приїжджає спостерігати вибори в Україну, порівнявши нас з Білоруссю, сказав таке стосовно нас: “Білорусь вже не має жодних надій на справедливі демократичні вибори у своїй країні, Білорусь вже перебуває одним кроком до повної диктатури, але Україна ще має такий слабкий, крихкенький, але шанс мати справедливі демократичні вибори”.

Третьою була пані Северинсен, яка сказала, що з усього випливає, що навряд чи вибори в Україні будуть проведені у відповідності зі стандартами Ради Європи.

Але, Зиновію, все, що вони говорять, нове для нас? Так, всі сьогодні визнають, що вже на цей момент, за ці чотири місяці є достатньо підстав говорити про те, що вони не відповідають критерію вільних і справедливих виборів.

Але це щось нове? Це було зафіксовано у 1999-му році, коли Кучма вкрав вибори, ставши другий раз президентом, тоді чітко було зафіксовано в документах ЄС, що президентські вибори в Україні 1999-го року відбулися не у відповідності з зобов’язаннями України в рамках ОБСЄ. А в європейських структур були застереження і до парламентських виборів.

Ми можемо говорити про те, що сьогодні вже достатньо зафіксовано в документах і готові зафіксувати фальсифікації, тому якраз мова йде про те, що не стільки зараз важливо звертати увагу на цей бік, а Європа хоче бачити, чи Україна збереже шанс рухатися надалі в євроатлантичному напрямку, чи Україна збереже шанс, який вона отримала за останніх 10 років на відміну від Росії, тому що Україна вигідно відрізняється від російського режиму: в Росії немає демократичної опозиції, немає ЗМІ, в Росії не були проведені такі реформи, які були проведені в Україні. Тобто, з Росією все однозначно, а Україна все-таки зберігає шанс і надалі повільніше чи швидше рухатися в бік євроатлантичної інтеграції. Це залежить від того, хто стане наступним президентом.

Для європейців найголовніше, чи стане, чи відбудеться так, що в нас буде інший президент, ніж Кучма, чи в нас буде інший режим, ніж режим Кучми і Медведчука (це є головний біль для Заходу!), чи Захід отримає Україну, чи він збагатиться Україною задля формування єдиного простору демократичної безпеки, чи Захід втратить Україну і набуде Росія її, збагатившись нею.

Це є дійсно критичним моментом, це критичний момент для геополітики: для того, якою буде Росія, якою буде Україна, і яким буде Захід.

Валерій Івасюк

Цей шанс, про який говорив Головатий, можливий тільки з-за однієї умови, що вибори відбудуться, вони будуть визнані, по-перше, а по-друге, що відбудеться зміна президента. Я, вважайте, не говорю на кого, в принципі, зміна.

Я згадую свою зустріч із покійною Галиною Старовойт і нині здраствуючою Хакамадою, коли на конференцій “Боротьба з наркобізнесом і наркомафією” в Мілані виступав прем’єр-міністр Італії якраз тоді, коли мінявся режим в Італії кожних три місяці.

Там прозвучало запитання: “Кожного разу приходить новий уряд, але він так чи інакше, більше чи менше пов’язаний з мафіозними структурами Італії, то який сенс в цих виборах?” Відповідь прем’єр-міністра була такою: “Якщо режим в Італії затримується більше, ніж на рік, то він зміцнюється, обростає і все більша і більша вірогідність того, що цей режим не можна буде скинути і позбутися його. Прихід навіть мафіозних структур, але інших, нових розхитує систему мафіозного зв’язку уряду, влади і мафії, і це є перспективою того, що колись таки Італія позбудеться цієї мафіозної ракової пухлини”.

Так само і в Україні – має відбутися зміна, і це зараз найголовніше.

Зиновій Фрис

Президент Кучма вважає, що Захід тисне на Україну та її керівництво, і закликає дати можливість Україні розібратися самостійно зі своїми проблемами. Про це він заявив не так давно.

Послухаймо Леоніда Кучму.

Леонід Кучма

Якщо подивитися на пресу світову, от ці “темники”, про які так часто говорилося в Україні – це “мєлочовка”. Ви знайдіть хоть одну позитивну публікацію по Україні сьогодні. Йде просто шалений тиск на Україну, на керівництво країни. Я ж висловлююся і таке враження, що якщо із опозиції не переможе кандидат, то зразу на другий день будуть об’являти вибори непрозорими, нечесними і так далі.

Чьо така увага до цієї проблеми? Є влада, і представник влади, прем’єр-міністр, йде кандидатом в президенти. Так скажіть, будь ласка, що вертикаль ця повинна сховатися і мовчати, і казати, що ми нічого не робили в країні для того, щоб така ситуація сьогодні була, а не інша? А щоб опозиція просто паплюжила все, що сьогодні є в Україні? Скажіть, будь ласка, це що таке, це об’єктивність чи засіб якийсь інший, в підпіллі який переслідується в цьому плані? Дайте нам самим вирішити свою судьбу.

Зиновій Фрис

А сьогодні посли кількох європейських країн, а також Канади і США висловили стурбованість ходом кампанії з виборів президента України, на що радник глави президентської адміністрації Михайло Погребінський в інтерв’ю нашій колезі Марині Пирожук відповів таке.

Михайло Погребінський

Я також стурбований певними аспектами перебігу виборчої кампанії. Я думаю, що те, що кампанія потворена значною мірою цією ганебною історією з хворобою і використанням цієї хвороби в якості теми кампанії, звинувачення влади, застосування біологічної зброї, то, звичайно, це виходить за рамки норми і відображає якусь нецивілізовану частину кампанії.

Щодо порушень, я знаю, що є різного роду порушення з різних боків. Я вважаю, що на часі була б хоча розмова у керівників штабів для того, щоб на останні два тижні відійти від такої ганебної частини кампанії, яка, звичайно, є. І я хочу просто наголосити, що вона є з двох боків.

На жаль, ті люди, які рекомендують стиль і мовний режим для свого лідера, я маю на увазі Ющенка, те, що він говорить про своїх політичних конкурентів, дає дуже мало можливості для цивілізованої розмови.

Якщо ви називаєте своїх конкурентів кримінальними злодіями, то дуже важко очікувати толерантної ситуації для того, щоб можна було сісти за стіл. А я вважаю, що було б корисно сісти за стіл. Я думаю, що дійсно тут є причини для непокоєння.

Зиновій Фрис

Сказав Михайло Погребінський, радник Голови Адміністрації Президента.

Пане Головатий, зі слів Погребінського можна зробити висновок, що Ющенко поводиться більш нецивілізовано, ніж його опоненти.

Сергій Головатий

Я скажу так: “Який піп, така й молитва”.

Я не знаю, хто кому радник: чи Кучма Погребінському, чи Погребінський Кучмі, чи Медведчуку. В принципі, і в одного, і в другого рівень розуміння того, що має робити Президент в цій ситуації, один і той самий.

Якщо Президент Кучма на сьогоднішній день є Главою держави і гарантом Конституції, то він повинен знати, що вже не один підпис стоїть під цілою низкою документів, де він зобов’язувався дотримуватись цих принципів.

Це стосується і принципів виборів, які визначені в документах ОБСЄ, це стосується і документів, підписаних з ЄС, стосується документів, підписаних з Радою Європи. І скрізь стоїть підпис Кучми, він каже, що зобов’язується забезпечити.

Сьогодні Кучмі і посол Канади Ендрю Робінсон в свій час, і ті, хто виступають в Раді Європи, кажуть, щоб він був людиною врешті решт. Навіть по своєму радникові Погребінському, будьте Ви ж людьми, це ж ви брали зобов’язання.

Зробіть так, щоб всі говорили про Україну, що вона нарешті приєдналася до західних цінностей, що вона нарешті дала своїм людям вільно, в вільних умовах, не в істерії протистояння двох груп населення, одна група за одного, друга – за іншого, не в умовах перетворення цього суспільства на ворогуючі табори, а вільно висловитися і вибрати собі наступного лідера.

Але ні Кучма, ні Погребінський цього слухати не хочуть, вони вигадують якийсь тиск. Ніхто не тисне, Україну хочуть бачити цивілізованою нацією, всього на всього, тому що ми і є цивілізованими.

Якщо Кучма з Погребінським є дикунами, прийшли і нас мучають, то, вибачте, при чому тут ми? Ми прийшли в цей світ, щоб бути людьми, а Кучма з Погребінським нам цього не дають.

Зиновій Фрис

Панове, от в цій передвиборній кампанії смішне і драматичне дуже переплелося. Оглядачі зазначають, що театральне падіння Януковича хтось хотів повернути в дуже серйозне, майже трагічне русло, а вийшов фарс.

Хворобу Віктора Ющенка хтось хотів перетворити на жарт, мовляв, Ющенку захотілося омолодитися, приймав якісь мікстури, щоб почуватися 20-річним, прокинувся – Відень, спецлікарня, спотворене обличчя...

А щоб зняти з себе вину, звинуватив владу у свідомому отруєнні біологічною зброєю. Негідник такий, мовляв.

Пане Івасюк, влада, Янукович... Взагалі, тему яйця повністю замовчують. Все, не було яйця.

Чому в Україні, на Вашу думку, ніхто не вимагає розслідування з тим клятим яйцем, як прояву печерного націоналізму, а за словами Чорновола, і фашизму. Так само, як зараз досліджують дуже конкретно і дуже детально хворобу Ющенка. В чому справа, пане Івасюк?

Валерій Івасюк

Знаєте, мої близькі, друзі, сім’я знають, що я маю алергію на яйця.

Сергій Головатий

Курячі...

Валерій Івасюк

Те, що ти думаєш, це у псів і собак.

Напади цієї алергії часто закінчуються реанімацією, тому в мене, чесно кажучи, виникла навіть така психологічна фобія при самому згадуванні про яйця.

Однак, як лікаря, Ви знаєте, мене не дивує втрата свідомості фізично і психічно виснаженої особи.

Зиновій Фрис

Розкажіть про колаптоїдний стан, що це таке?

Валерій Івасюк

От я і хочу сказати, що мене не дивує така реакція на безневинний, але такий раптовий подразник. Мене дивує більше інше.

Коли стало очевидним, що Кучма – злочинець загальнонаціонального масштабу, наша Галичина не знайшла жодного яйця, коли Кучму робили почесним гуцулом. Оце мене дивує.

Знаєте, по великому рахунку, коли Кучма приїжджає в Гуту гуляти свої різдвяні свята і одним місцем впадає в ялинку, що після того йому роблять косметичні операції, на це якось люди не реагують.

В мене є одна пропозиція: на сьогоднішній день оця тема, тим більше, коли Ви запитуєте у лікаря, тема фізичного стану одного і другого, невдячна. Це тема, яка провокує нездорові реакції у людей.

Скажіть, якби кинули не яйцем, а каменем, або вистрелили, ми б тоді інакше на це реагували? Людина впала, ну хай впала. Стільки, скільки про це вже сказано, досить.

Мене в цій ситуації більше пригнічує, що довкола одного і другого кандидата є достатня кількість дурнів, які провокують і самих кандидатів на протистояння, і людей, які визначились голосувати за одного і за іншого.

І це може закінчитись громадянським конфліктом. Оце є страшне, не яйце страшне, а те, що люди налаштовуються один проти одного, громадянський конфлікт.

Сергій Головатий

Зиновію, я думаю, що в цій ситуації варто згадати часи Мао Дзедуна і Ден Сяопіна. Можливо, ви пам’ятаєте, як Ден Сяопін вчив китайський народ, як треба себе поводити, коли Америка і тодішній Радянський Союз Брежнєва змагалися один з одним.

Він казав, що коли борються два тигри в лісі, то треба себе поводити, як отой хитрий цар “Мавп”, “Рудий мавп”, який сидить на дереві і дивиться, як два тигри знекровлюють один одного.

Я думаю, що той “рудий мавп” і досі сидить на Банковій, і у війні зі своїм власним народом дуже тішиться, що два кандидати за допомогою технологій, які відпрацьовані не в Україні, через Мукачеве, через Донецькі події, через Сумських студентів, через крашанку курячу, через хворобу кандидата іншого...

Всі ці технології настільки вправно відпрацьовуються усіма каналами і деякими людьми у командах обох кандидатів, які туди відряджені за вказівкою Медведчука з Банкової, це є знову-таки той стратегічний інтерес – зробити так, щоб знекровити всіх, а потім, набравшись сил і сміючись над усім цим, вийти і сказати, а я ж єдиний, хто може зберегти мир. Не дай Господь, щоб хтось тут реалізував кровний сценарій.

Це все те, з чого я починав до проблеми загрози зриву виборів взагалі.

Зиновій Фрис

Пане Головатий, от Тарас Чорновіл нещодавно запевняв у нашій передачі, що після того, як Ганя Стеців оприлюднила дані про судимості Януковича, говорити про ці судимості серед політиків і журналістів якось непристойно.

Ви, як колишній Міністр юстиції, також вважаєте, що говорити про судимості Януковича сьогодні непристойно?

Сергій Головатий

Говорити про все пристойно, що стосується кандидата. Люди повинні знати якомога більше інформації. І в цьому полягає вільність вибору, коли люди мають доступ до повної інформації.

Я єдине хочу тільки запитати, де на всіх каналах дослідження про судимості Медведчука? Скажіть будь ласка.

Де на всіх каналах, в суспільстві, у всіх газетах про те, що Кучма давав команду відірвати яйця судді чи підвісити за яйця? Чи віддати Георгія Гонгадзе чеченцям і так далі. Хіба ці речі не варті такої ж уваги?

Тому в цій ситуації всі якості: і моральні, і фахові, і професійні мають обговорюватись. І на це люди мають право для того, щоб зробити правильний вибір. І тільки на підставі цього люди дійсно можуть прийти до якогось вільного вибору, вкидаючи бюлетень в скриньку, так що тут абсолютно ніякого табу не може бути.

А що стосується стану здоров’я, то Ви мені вибачте, коли я побачив на каналі Пінчука, на ICTV, як листає російський журналіст громадянин Росії Кисельов...

Валерій Івасюк

...так, російський метастаз Кисельов.

Сергій Головатий

Так, російський метастаз медведчуківський, як він листає історію хвороби Ющенка, я хотів тоді запитати: “А це що таке? В який спосіб історія хвороби з феофанівської лікарні Ваз’янова, який кожного ранку ходить до кабінету Кучми, чи ходив, для перевірки здоров’я, могла потрапити на канал до журналістів? І як вони можуть її вільно листати?”

Тому що в усьому цивілізованому світі дані про хворобу – це є конфіденційна інформація.

Валерій Івасюк

За часів Сталіна це використовувалось таємно. Використовувалось, але ніхто не оприлюднював.

Сергій Головатий

Так, спецслужбами.

Валерій Івасюк

То ми за режиму Кучми – Медведчука дожилися, що на всю країну демонструється здоров’я, фізичний стан еліти політичної, таких осіб, як Ющенко, власне. То що вже говорити, даруйте, про простих людей? То у нас цей режим ще гірший за режим Сталіна.

Зиновій Фрис

З цього приводу я хочу запитати. Буквально сьогодні представники більшості вимагають чи хочуть прийняти законопроект про те, щоб нездорові кандидати не могли претендувати на цю посаду.

Чи означає це, що більшість впевнена, що здоров’я Ющенка не пов’язане з цією хворобою, а взагалі, настільки погане, що він не може бути президентом?

Валерій Івасюк

Давайте з Вами згадаємо все-таки Ларису Скорик, яка, як депутат ВР першого скликання, перша внесла закон “Про фізичний стан”, “Про здоров’я”, коли ішли розмови про перший закон “Про президента”.

І зараз її матеріал у “Фактах”, вона вимагає...

Зиновій Фрис

Панове, я прошу вибачення, мені залишився лише час, щоб нагадати, що у нас гостями сьогодні були Сергій Головатий, народний депутат фракції БЮТ, Голова комітету Парламентської Асамблеї Ради Європи з питань регламенту і процедури. Валерій Івасюк, політик і лікар, народний депутат І-го скликання.

Зустрінемось завтра на “Вечірній Свободі”, до зустрічі. Хай вам щастить!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG