Доступність посилання

ТОП новини

У Чехії згадують Степана Бандеру.


Оксана Пеленська

Прага, 15 жовтня 2004 - Минає 45- а річниця від дня загибелі лідера українських націоналістів Степана Бандери. Цю дату своїм читачам пригадала празька газета “Лідове новіни”. На думку популярного чеського щоденника, потрібно переглянути деякі стереотипні погляди, прищеплені минулим режимом і подивитись на факти по-новому.

15 жовтня 1959 року у вестибюлі одного будинку в Мюнхені кількома бризками отруйної синильної кислоти був убитий Степан Бандера - лідер Організації українських націоналістів. Як пише авторка публікації Петрушка Шустрова, - цитую: “Дія була, як обіцяли в лабораторії КҐБ, моментальна: Бендера вдихнув отруту, його серце зупинилось і він мертвим упав на землю”, - кінець цитати.

Відома у Чехії публіцистка зазначає, що дату – 45 років від дня загибелі Степана Бандери, - їй пригадав фільм про ОУН, показаний нещодавно по чеському телебаченні й українські націоналісти були представлені в ньому як злочинці першої категорії.

Звичайно, пише авторка статті, - вони не були ангелами і важко зображати людей із зброєю в руках, які й після війни продовжували боротьбу, ангелами. Однак, - далі цитую газету: “гадаю, вже настав час, щоб казку про злих бандерівців і добрих червоноармійців викинути з голови. За що воювали українські націоналісти ? Вони не хотіли бути складовою Радянського Союзу, вважали свою землю окупованою і прагнули незалежної України”, - кінець цитати.

Чеська публіцистка Петрушка Шустрова вважає, що сьогодні вже потрібно усвідомити, що ми живимо в тенетах багатьох стереотипів, напівправд і пропагандистських нісенітниць. Нас учили, що бендерівці були злочинцями, - зазначає авторка, та ми не сміли довідатись про те, що злочинці сиділи на Луб’янці. На її думку, настав час по-новому подивитись на роль Степана Бандери в історії. Однак, якщо без ілюзій, то зробити це буде тяжко, – пише чеська газета “Лідове новіни”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG