Доступність посилання

ТОП новини

Польща найменш конкуренційна серед країн ЄС.


Володимир Павлів

Варшава, 14 жовтня 2004 - Перші місяці членства Польщі в Європейському Союзі принесли цій країні очевидну користь, зокрема, зріст економіки, зміцнення національної валюти та покращення показників у міжнародній торгівлі. Про це у четвер на прес-конференції повідомив міністр з питань євроінтеграції уряду Польщі Ярослав Петрас. Того ж дня польська преса опублікувала фрагменти звіту Всесвітнього економічного форуму, з яких випливає, що Польща є найменш конкурентною державою серед усіх членів ЄС.

А найбільш конкурентною державою визнано Фінляндію, за нею йдуть Сполучені Штати Америки.

Всесвітній економічний форум проводив дослідження конкурентноздатності у 104 країнах світу. Рейтинг конкурентноздатності держав формується передусім на основі оцінок представників бізнесу, що працюють у даній країні. До уваги беруться дані про компетентність влади, рівень корупції, податкову політику, а також рівень економічної злочинності, розвиток інфраструктури, дисципліна праці тощо.

За усіма цими показниками польські бізнесмени та закордонні інвестори дуже низько оцінили Польщу. Серед 104 досліджених країн Польща аж на 60-му місці. Хоча ще рік тому Польща посідала 45-те місце серед 102 країн у рейтингу.

Якщо минулого року представників бізнесу у Польщі стримували від інвестування високі податки, то в цьому році більшою проблемою було названо неефективність та некомпетентність центральної і місцевої влади. На це скаржився кожен п''ятий бізнесмен. Зросла також кількість скарг на корупцію . Якщо у минулому році корупція заважала робити бізнес 14% підприємців, то вже цього року їх виявилось 17 %.

“Однак найбільше засмучує те, що польські бізнесмени налаштовані дуже песимістично , цитує газета “Жечпосполита” головного економіста Світового економічного форуму Дженіфер Блейнк. На такі настрої, на думку експертів, має вплив те, що рішення представників влади щодо інвестицій є мало зрозумілими і непрозорими.

Натомість серед позитивних моментів у польській економіці бізнесмени відзначають передусім низьку інфляцію та зміцнення національної валюти – польського злотого. Друге, що подобається бізнесменам, це прогрес у розвитку інтернету та мобільної телефонної мережі, і доступ до неї навіть у віддалених від великих міст закутках Польщі.

Частина експертів припускає, що на погіршення настроїв польських бізнесменів на початку року міг позначитися страх перед наслідками вступу Польщі до ЄС. Однак уже під кінець року можна з певністю стверджувати , говорять польські співавтори звіту , що ті позиції, котрі опустили рейтинг Польщі, не мають нічого спільного із євроінтеграцією.
XS
SM
MD
LG