Доступність посилання

ТОП новини

Нові звинувачення Миколи Мельниченка на адресу Віктора Януковича.


Володимир Павлів

Варшава, 19 жовтня 2004 - Сьогодні у Варшаві в приміщенні Польського Агентства Преси відбулася прес-конференція колишнього майора служби охорони Президента Кучми - Миколи Мельниченка та колишнього депутата Верховної Ради Олександра Єляшкевича. Обоє зараз як біженці мешкають у Сполучених Штатах Америки.

Обидва учасники прес-конференції вибачилися за те, що її було перенесено з 13 на 19 жовтня і пояснили це сигналами про загрозу життю Миколи Мельниченка.

Прес-конференція почалася із пояснення того, чому вона відбуватиметься російською мовою. Говорить Олександр Єляшкевич:

“Вибачаюсь, у нас є деякі технічні проблеми, тому що в нас перекладач з російської мови на польську мову. Немає перекладача з української мови на польську мову. Це пов’язано з тим, що ті колеги, до яких ми зверталися, злякались цієї теми. Ви знаєте, яка в Україні ситуація. Тому ми будемо проводити нашу конференцію російською мовою”.

На початку прес-конференції Микола Мельниченко оприлюднив свого відкритого листа до кандидата на посаду Президента Віктора Ющенка, оскільки , за його словами , українські навіть опозиційні видання подали неповну версію цього звернення. У своєму зверненні Мельниченко нагадує про те, що він попереджав лідера “Нашої України” ще у 2000-му році, що на його життя та життя інших представників опозиції готуються замахи. Однак Віктор Ющенко , як сказав Мельниченко , не зробив ніяких висновків, що й привело до нещодавньої спроби його отруєння.

Крім того, Микола Мельниченко та Олександр Єляшкевич оприлюднили чергові фрагменти з так званих “плівок Мельниченка”, на котрих провадять розмову люди, голоси котрих дуже подібні до голосів Президента Леоніда Кучми та донецького губернатора (оскільки мова йде про 99-2000 роки) Віктора Януковича.

Оскільки запис виявився дуже нерозбірливим, Микола Мельниченко розшифровував його своїм голосом.

Голос Мельниченка: (переклад ) “Янукович признається Кучмі, а іншими словами, він дає чистосердечні зізнання про свої корупційні дії. Він говорить про те, що дає гроші комуністам, але вони не завжди виконують те, що потрібно донецькому клану. Я пропоную вам це прослухати”.

Далі голос, подібний до Януковича, говорить також про підкуп депутатів з фракцій Соціалістичної партії та “Громади” з метою створення у парламенті фракції, підпорядкованої Януковичеві. На інших фрагментах запису( а Мельниченко попередив, що вони робилися не лише у кабінеті Кучми, але й в Адміністрації Президента та інших приміщеннях ) Віктор Янукович запевняє Кучму, що люди з донецького клану контролюють практично всю пресу на Донбасі і що незалежних журналістів він “вишикує у дві шеренги і розмаже по стінці”.

Коли ж Кучма скаржиться на нелояльність голови православної церкви Філарета, Янукович називає патріарха негідником і хвалиться , що не пускає його священиків у Донецьку область.

Щодо бізнесменів, котрі фінансують опозицію чи не фінансують нікого, то голос схожий на Януковича просить дозволу з ними розібратися і змусити фінансувати владу. Леонід Кучма радить ось як з ними діяти ( запис розшифровує Мельниченко):

(переклад) “Перекрити джерела фінансування і примусити їх перевести стрілки, щоб вони фінансували те, що потрібно”.

Після цього Олександр Єляшкевич повідомив про те, що він разом з Миколою Мельниченком запросили на середу до Варшави представників Верховної Ради Григорія Омельченка та Володимира Стретовича, а також секретаря Ради національної безпеки та оборони Володимира Радченка, щоб передати їм документи, які свідчать про нібито злочинну діяльність Леоніда Кучми та Віктора Януковича. Пообіцяли також, що наступна така прес-конференція буде присвячена розповіді про діяльність Віктора Медведчука та Григорія Суркіса. Коли і де це відбудеться, Мельниченко не повідомив.

Раніше Президент України відкидав звинувачення на свою адресу, а Генеральна прокуратура у Києві вважає, що записи розмов змонтовані штучно, щоб дискредитувати владу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG