Доступність посилання

ТОП новини

Міліція чинить перешкоди Дніпропетровським студентам.


Михайло Снігур

Дніпропетровськ, 19 жовтня 2004 - Студенти з Дніпропетровщини, котрі виїздили на студентське віче, що відбулося у Києві минулої суботи, зіткнулися з перешкодами з боку міліції та автоінспекції, їх залякували та відмовляли від поїздки.

Студенти з Дніпропетровська, Нікополя, Марганця, Кривого Рога, Жовтих Вод, Новомосковська, Дніпродзержинська мали виїхати для участі у Всеукраїнському студентському віче, проте далеко не всі дісталися Києва. Як розповідає керівник обласної коаліції молоді “Наша Україна” Вадим Головченко, лише два автобуси, щодо яких з перевізниками не велися розмови телефоном, вихали з області безперешкодно. Інші перевізники, з якими були укладені угоди і яким був виплачений аванс, раптом відмовилися від поїздки, посилаючись на отримані від когось вказівки. Угоди довелося укладати з іншими, але й ті зрештою повідомили, що виїхати не можуть. Вже під вечір дніпропетровські організатори поздки знайшли п’ять мікроавтобусів, власники яких погодилися везти студентів.

Говорить Вадим Головченко: “Коли мікроавтобуси приїхали до Будівельної Академії, щоб забрати студентів на віче, там уже заздалегідь стояла “Дев’ятка”, в якій сиділи чотири здорових дядька, які слідкували з протилежного боку (вулиці – М.С.). І коли приїхали автобуси, з’явилися різко дві машиги ДАІ. Вони попросили у водія одного змікроавтобусів права, позвали до себе у машину водія. Після чого, не знаю, що вони казали йому, він відмовився їхати”.

Аналогічна ситуація була біля гуртожитків Національного Університету. Там Вадим Головченко, депутат районної ради, не допустив, щоб співробітники ДАІ забрали водія до свого авта і наполяг, щоб водієві віддали права.

Вадим Головченко: “Але, щойно мікроавтобус поїхав, одразу декілька машин слідом за мікроавтобусом поїхали, у тому числі ДАІ і ще декілька без розпізнавальних знаків. Мікроавтобус ще зупинили біля проспекту Петровського, намагалися так само вплинути на водіїв, ще раз перевіряли їхні документи. Був один мікроавтобус, затриманий ДАІ у Дніпродзержинську, де водію сказали прямо – “Ти нам не здаси квартальний звіт і на будеш мати свого маршруту, висаджуй людей і їдь додому”. Але водій відмовився, сказав їм – “У нас складена угода”. Погрожували, але відпустили”.

Автобус, яким їхали студенти з Нікополя і Марганця, зупинив особисто начальник міського ДАІ.

“І сказав водію повністю припинити поїздку і всіх повернути додому, що водій і зробив, щоб не мати проблем. Нікопольські студенти самі, 20 осіб, найняли таксі і вночі доїхали до Дніпропетровська і вранці експресом поїхали на Київ. Отака була ситуація. Міліція у розмовах поводилась по хамськи. А вже київська міліція ввічливо тільки спитала хто старший і так далі. Згідно з законом діяла.”

Понад дві третини студентів, котрі виявили бажання їхати на віче, до Києва таки дісталися. Решту або зупинили, або, як сталося у Національному Гірничому Університеті, залякали. Як розповідає Вадим Головченко, у тому навчальному закладі останнім часом старост груп щодня збирають на наради з метою з’ясування настроїв студентів, ситуації у гуртожитках.

“Кафедра філософії і українознавства провела опитування студентів і було виявлене, що багато студентів, ну, не багато, а десь приблизно відсотків сорок, будуть голосувати за Ющенка. Він посів перше місце. І коли дізнався Півняк (ректор НГУ і голова обласного виборчого штабу В. Януковича - М. С.), дав вказівку викладачам на кожній парі виділити п’ять-десять хвилин на агітацію за Януковича, щоб змінити результат” - сказав керівник обласної коаліції молоді “Наша Україна” Вадим Головченко.
XS
SM
MD
LG