Доступність посилання

ТОП новини

НАРОДНІ ДЕПУТАТИ КОМЕНТУЮТЬ РІШЕННЯ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СУДУ, ПРИЙНЯТЕ НА КОРИСТЬ МЕЛЬНИЧЕНКА.


Рішення Європейського суду з прав людини щодо незаконності позбавлення права Миколи МЕЛЬНИЧЕНКА балотуватись до Верховної Ради України є "великим політичним і соціальним прецедентом".

Так в інтерв''ю кореспонденту УНІАН прокоментував рішення суду Олесь БІЛОРУС (фракція БЮТ).

За його словами, з юридичної точки зору таке рішення відповідно до міжнародних правових норм є обов''язковим для виконання в Україні, тобто ті, хто заборонив участь М.МЕЛЬНИЧЕНКА у виборах до парламенту, "мають нести відповідальність за свої дії". Він зазначив, що, зокрема, Центральна виборча комісія і судові органи, які приймали незаконне рішення, мають відповідати за правове "свавілля".

Народний депутат Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ (фракція НДП та ПППУ) в інтерв''ю УНІАН заявив, що рішення Європейського суду є обов''язковим для виконання в Україні. Водночас він зазначив, що практичного значення воно не матиме, оскільки на даному етапі його важко виконати. Він зазначив, що йдеться про "морально-політичну перемогу" тих політичних сил, які висували М.МЕЛЬНИЧЕНКА як кандидата у народні депутати (М.МЕЛЬНИЧЕНКО мав пройти до парламенту за списком Соцпартії – УНІАН).

За словами народного депутата Сергія ГМИРІ (фракція КПУ), в Україні не виконуються рішення судів, тому не можна чекати того, що дане рішення Європейського суду буде виконано. Крім того, він зазначив, що "практично виправити нічого на сьогодні неможливо".

Народний депутат Юрій ЛУЦЕНКО (СПУ) в інтерв''ю УНІАН зауважив, що соціалісти ніколи не сумнівались саме у такому рішенні. За його словами, СПУ заявляла про те, що рішення Верховного Суду про відмову у балотуванні М.МЕЛЬНИЧЕНКА мало політичну мотивованість, а не юридичну. Він зазначив, що деякі народні депутати із фракції СПУ заявляли про можливість складення своїх депутатських повноважень на користь М.МЕЛЬНИЧЕНКА, але на сьогодні немає механізму виконання такого рішення. Як сказав Ю.ЛУЦЕНКО, нещодавно лідер СПУ Олександр МОРОЗ доручив юристам вивчити можливість виконання такого рішення Європейського суду. Він зазначив, що рішення суду - "більше перемога моральна", і важко говорити про його реалізацію.

За словами Ю.ЛУЦЕНКА, якби навіть хтось із депутатів-соціалістів відмовився від мандата на користь М.МЕЛЬНИЧЕНКА, все одно до парламенту пройшов би наступний у виборчому списку СПУ, а не М.МЕЛЬНИЧЕНКО, відповідно до існуючої процедури. Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 19 жовтня, Європейський суд з прав людини у Страсбурзі оприлюднив позитивне для М.МЕЛЬНИЧЕНКА рішення від 28 вересня щодо позбавлення його права бути народним депутатом. За інформацією "Української правди", згідно з рішенням, Європейський суд встановив, що держава Україна порушила Європейську конвенцію з прав людини в частині позбавлення М.МЕЛЬНИЧЕНКА права балотуватися до Верховної Ради в 2002 році за списком Соцпартії. Суд зобов''язав Україну відновити М.МЕЛЬНИЧЕНКА у його правах.

З''їзд Соцпартії висунув М.МЕЛЬНИЧЕНКА 15-м номером списку Соцпартії, однак Центрвиборчком зняв його з виборів. Соціаліст Микола РУДЬКОВСЬКИЙ обіцяв, що у разі позитивного рішення Європейського суду він або хтось із колег відмовиться від мандата, щоб М.МЕЛЬНИЧЕНКО замістив його у парламенті.

UNIAN

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG