Доступність посилання

ТОП новини

У Белградi у вiвторок вiдкрили традицiйну мiжнародну виставку книг.


Михайло Рамач

Белград, 20 жовтня – Друзi колишнього лiдера боснiйських сербiв Радована Караджича надрукували його автобiографiчний роман “Чудесна хронiка ночi”. Видавець Мирослав Тохоль стверджує, що вiн дiстав електронну версiю рукопису, завершену у серпнi, що його автентичність перевірена.

Тохоль свого часу був мiнiстром iнформацiї в самопроголошенiй державi боснiйських сербiв. Наразi вiн член так званого мiжнародного комiтету для захисту колишнього сербського вождя, обвинуваченого в скоєннi воєнних злочинiв. Тохоль каже, що Караджич нинi перебуває однаково далеко i вiд друзів, і вiд ворогiв. А Лука Караджич, рiдний брат розшукуваного, висловив задоволення фактом, що Радован має можливiсть займатися лiтературою.

Збiрник iнтерв’ю панi Мир’яни Маркович, дружини екс-президента Слободана Милошевича пiд заголовком “Збережiть цю книжку” видали її спiвробiтники з партiї “Югославська лiвиця”. На презентацiї, що вiдбулася в прес- центрi державного агентства Тан’юг, про неї говорили видатний режисер Любиша Ристич та професор унiверситету Владимир Штамбук.

Авторка, як стверджують сербськi джерела, вiд початку минулого року перебуває в Москвi. Вона в книзi стверджує: “Якщо нема кому боротися на сторонi лiвицi, боротимуся сама”.

Мiж учасниками презентацiї були й невiстка та внук Милошевича i його дружини.

Невiдомо, хто купуватиме книжку панi Маркович. Адже пiсля скинення зі влади її чоловiка преса писала, що у видавництвi, яке друкувало твори колишньої “першої дами”, лежали десятки тисяч її книжок, яких нiхто не купував.

Авторiв згаданих книг розшукують НАТО, Iнтерпол та сербська полiцiя. Сербськi оглядачi зазначають, що на презентацiях не було нiкого з тих, хто мав би встановити, де перебувають Караджич та Мир’яна Маркович. Могло б здаватися, сказав репортер одного телеканалу, що нiкого не цікавить, з ким вони контактують, звiдки посилають свої рукописи та хто фiнансує друкування їхнiх творiв.
XS
SM
MD
LG