Доступність посилання

ТОП новини

Гондурас кращий від України за скорумпованістю.


Сергій Драчук

Прага, 20 жовтня 2004 – Україна за рівнем корупції знову опинилася цього року серед найкорумпованіших держав світу. Про це свідчить нове дослідження, оприлюднене в середу.

Директор українського представництва міжнародної протикорупційної організації «Трансперенсі Інтернешенел» адвокат Лариса Денисенко сприймає дані дослідження, як належну оцінку становища в Україні:

«Особисто для мене як для громадянина цієї країни і як для аналітика, котрий займається боротьбою з корупцією і її попередженням, це абсолютно не новина і не щось дивне». У щойно оголошеному Індексі сприйняття корупції, який укладає «Трансперенсі Інтернешенел», Україна разом зі ще кількома державами поділила 122 – 128 місця зі 146 досліджених країн.

Лариса Денисенко: «Цього року нашими сусідами в рейтинґу є країни третього світу – це Судан, Ніґер, Киргизстан, Казахстан… У принципі, пишатися абсолютно нічим, і на мій погляд і на мої тверді переконання, все це : і цей рейтинґ, і недовіра з боку інвесторів – усе це йде від того, що українська влада абсолютно не здатна і не має жодного бажання і політичної волі попереджати корупцію в державі чи боротися з нею».

У цьому, вважає директор «Трансперенсі Інтернешенел Україна», можна пересвідчитися з того, як пропрезидентська більшість у Верховній Раді блокувала ухвалення кількох протикорупційних законів:

«Одним із яскравих прикладів цього, можна сказати, є блокування парламентською більшістю ухвалення змін до закону про боротьбу з корупцією, відповідно до яких могли б притягатися члени Кабінету міністрів України як порушники закону про боротьбу з корупцією. Але цього допущено не було».

У такому самому звіті «Трансперенсі Інтернешенел» минулого року Україна поділяла 106 – 112 місця. Але якраз минулий рік був тим, коли Україна трохи поліпшила була своє становище, каже Лариса Денисенко:

«Тенденції постійно йдуть до зменшення. Цього року ми знову ж таки погіршили своє становище порівняно з минулим роком, тобто, цього року Україна має рейтинґ 2,2 – це, я нагадую, дуже низький рейтинґ».

Найвища можлива оцінка, яку виставляє «Трансперенсі Інтернешенел» – 10; найкраща цього року Фінляндія має 9,7, найгірша, Гаїті, – 1,5. Кращим за сприйняттям наявності корупції від України є й улюблений для порівнянь Гондурас…

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG