Доступність посилання

ТОП новини

СІВКОВИЧ ПРОПОНУЄ ПРОВЕСТИ ДИСКУСІЮ РЕДАКТОРІВ ТЕЛЕКАНАЛІВ, ПІСЛЯ ЧОГО ВІН ГОТОВИЙ РОЗБЛОКУВАТИ РАХУНКИ "5 КАНАЛУ".


Сергій Собуцький

Народний депутат України, голова Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з розслідування обставин отруєння кандидата у Президенти Віктора ЮЩЕНКА Володимир СІВКОВИЧ пропонує організувати 24 жовтня в студії телеканалу "Інтер" відкриту дискусію редакторів центральних українських телевізійних каналів, після чого він готовий сприяти розблокуванню банківських рахунків "5 каналу".

Про це йдеться в повідомленні прес-служби В.СІВКОВИЧА. В повідомленні зазначається, що сьогодні В.СІВКОВИЧ отримав відкритого листа від головного редактора телекомпанії "Інтер" Олексія МУСТАФІНА.

Відповідаючи на листа, депутат зазначає: "Я пропоную Вам запросити в прямий ефір Вашої програми післязавтра головних редакторів всіх телевізійних каналів: Андрія ШЕВЧЕНКА з "5 каналу", В''ячеслава ПІХОВШЕКА, Дмитра КІСЄЛЬОВА, Юрія ГОРБАНЯ, Дмитра ТУЗОВА і, звичайно, Вас.

Я готовий взяти участь у цій програмі, щоб за круглим столом разом спробувати відповісти на запитання "Де проходить кордон між свободою слова, відповідальністю журналістів та власників ЗМІ?" Якщо така дискусія відбудеться, в тому числі за участю представників "5 каналу", після неї наступного ж дня я звернуся до суду з проханням розблокувати заарештований рахунок "5 каналу".

У відповіді О.МУСТАФІНУ В.СІВКОВИЧ погодився з більшістю аргументів, які були викладені у листі головного редактора "Інтера", проте зазначив, що вважає за потрібне їх подальше обговорення.

Зокрема, В.СІВКОВИЧ вважає, що не лише журналісти, а й всі представники громадянського суспільства повинні вирішувати за якими стандартами повинні жити засоби масової інформації.

"І політики, як делеговані цим суспільством відповідальні особи, повинні зробити все для того, щоб засоби масової інформації, будучи вільними, зберігали відповідальність перед суспільством та окремими його громадянами", - переконаний В.СІВКОВИЧ.

Депутат заявляє: "Я справді хочу довести, що у демократичному суспільстві власник каналу не може використовувати належний йому засіб масової інформації для зведення політичних рахунків, не залежно від того, чи цей засіб масової інформації є провладним чи опозиційним.

Уявіть собі картину, коли вийде в ефір Плужніков на Вашому каналі чи Фуксман разом з Лаудером на "1+1" чи Пінчук на всіх каналах, які він контролює, і почнуть паплюжити своїх політичних опонентів. Абсурд чи не так? Ви закликаєте мене до публічності, я до неї готовий".

"Принагідно" В.СІВКОВИЧ відзначив, що "суд арештував лише один рахунок цього каналу і це жодним чином не блокує його роботу". "Я готовий зробити все, щоб канал продовжував працювати, але так само я зроблю все, щоб засоби масової інформації не використовувались в своїх цілях їхніми нечесними власниками", сказав він.

Як відомо сьогодні ЗМІ оприлюднили відкритий лист О.МУСТАФІНА до В.СІВКОВИЧА, в якому той запропонував народному депутату відкликати свій позов до П.ПОРОШЕНКА з тим, щоб телеканал та журналісти, які працюють на ньому не були заручниками у суперечці двох політиків.

"Ви говорите, що ПОРОШЕНКО своєю впертістю в розповсюдженні брехливої інформації хоче закрити "5 канал"? Можливо. Але навіщо Вам допомагати йому в цій невдячній справі? Ви проти того, щоб ПОРОШЕНКО маніпулював своїми співробітниками і втягував журналістів у брудні провокації? Тоді навіщо йому підігравати? Ви чекаєте, що у ПОРОШЕНКА прокинеться совість, а ЮЩЕНКО стримає свою обіцянку? Але чекати цього можна тижнями, місяцями, роками. І весь цей час журналісти повинні знаходитися в підвішеному стані", пише О.МУСТАФІН В.СІВКОВІЧУ.

"Це обурливо і несправедливо, коли якийсь, вибачте на слові, діяч - лише тому, що він є власником каналу, - може одержати на ньому необмежений ефірний час, і ніхто його не може зупинити, оскільки ведучий також його підлеглий. Але погодьтесь, обвинувачувати в цьому співробітників "5 каналу" теж несправедливо. Оскільки насправді, на жаль, таке відбувається на всьому українському телебаченні. І відповідальність за це несуть, перш за все, політики, власники і менеджери каналів, тобто і ми з Вами", продовжує О.МУСТАФІН.

Далі головний редактор "Інтеру" зазначає, що завжди сприймав В.СІВКОВІЧА "як політика-професіонала, який піклується про свою репутацію". Виходячи з цього, О.МУСТАФІН пише: "Мені й справді буде прикро, якщо Ваше ім''я спробують занести до списків ворогів преси. Упевнений, що і у Вас немає такого бажання. Тому прошу ще раз подумати над ситуацією, яка склалася, як я розумію, не з Вашої волі. Я не пропоную відкликати позов до Петра ПОРОШЕНКА. Судитися з ним - Ваше право. Але упевнений, цілком у Ваших силах добитися зняття арешту з тих рахунків, які забезпечують можливість роботи "5 каналу". Зробіть це - і Ви доведете, що в Україні є політики, гідні європейського майбутнього нашої держави".

UNIAN

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG