Доступність посилання

ТОП новини

Правоохоронці Шевченківського райвідділу міліції у Львові 6 годин допитували 12- річного сина голови страйкового комітету вчителів Львова Ігоря Шлапака.


Галина Терещук

Львів, 22 жовтня 2004 – Правоохоронці Шевченківського райвідділу міліції Львова упродовж 6 годин утримували у слідчому ізоляторі і допитували без присутності батьків 12- річного сина голови страйкового комітету вчителів Шевченківського району Ігоря Шлапака та двох його однолітків. Батьків дітей міліціонери навіть не попередили про затримання, попри те, що це були неповнолітні. Пан Шлапак у числі інших педагогів Львова голодує біля штабу кандидата на посаду Президента Віктора Януковича, розташованого поруч з обласним управлінням внутрішніх справ.

“Поліція – це ті ж злочинці, тільки в одностроях і з дозволом від держави на вчинення злочинів”, - так про роботу сучасних правоохоронців відгукнувся філософ Ошо. Схоже, що це визначення сьогодні усе частіше можна застосовувати і до української міліції, зокрема її підрозділів у Львові. Адже вчора жертвами незаконного затримання стали троє дванадцятирічних підлітків. Їх працівники Шевченківського райвідділу внутрішніх справ м. Львова буквально викрали із дитячого майданчика, розташованого поруч будинку, у якому діти мешкають.

Їхні батьки, у тому числі й Ігор Шлапак, керівник страйкового комітету вчителів, навіть не здогадувалися про затримання дітей правоохоронцями. Тому до 21-години вони телефонували скрізь, де тільки могли. А тим часом дванадцятирічних підлітків у згаданому райвідділі допитували як закоренілих злочинців, завдаючи їм ударів у груди, в район серця. Міліціонери з кримінального відділу вимагали від дітлахів, щоб вони зізнались у скоєнні злочину, тобто , що саме вони вирвали сумку з рук жінки і буцімто ця жінка вказала на них. Правоохоронці погрожували школярам дитячою виправною колонією. Ігор Шлапак, батько 12- річного Максима, розповідає: “Дітей обшукали, заставили зняти шнурівки, поводились з ними, як зі злочинцями. Неодноразово викликали їх на допит. Спершу усіх разом, а потім по одному. І так 6 годин .Застосовували правоохоронці і фізичну силу. Мій Максим розповів, що його били по плечах, а однокласників у груди, в ділянку серця, так били, що вони відскакували до стіни. Їх залякували, щоб вони зізнались, і тоді їм нічого не буде”.

Згідно із законодавством, правоохоронці не мали права без відома батьків забирати дітей у райвідділ, а слідчі зобов’язані допитувати неповнолітніх лише у присутності дорослих. Що то за жінка вказала на хлопчаків, так і не вдалось з’ясувати , у райвідділі батьки її не бачили. Дітлахів відпустили опівночі, коли Ігор Шлапак повідомив, що телефонує журналістам. Батьків змушували написати заяви, що вони не мають претензій до Шевченківського райвідділу міліції. Ігор Шлапак відмовився будь що писати і оскаржує неправомірні дії правоохоронців у прокуратурі та суді. Затримання сина вчитель пов’язує із тим, що він уже 4-й рік бере участь в акціях протесту освітян і зараз голодує біля штабу кандидата на Президента Віктора Януковича, вимагаючи повернення боргу. Ігор Шлапак: “Я пов’язую це лише з тим, що мене через дітей хочуть примусити мовчати”.

У п’ятницю зранку до Ігоря Шлапака зателефонував начальник Шевченківського райвідділу міліції Богдан Павлович Браницький, який попросив пана Шлапака підійти до нього, адже сталось непорозуміння щодо затримання неповнолітніх.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG