Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародні спостерігачі підготовки до виборів у Сполучених Штатах.


Юрій Дулерайн

Нью-Йорк, 25 жовтня 2004 - За підготовкою до президентських виборів у Сполучених Штатах спостерігають представники міжнародних організацій і роблять свої зауваження.

Закордонні спостерігачі їздять по штатах, опитують працівників виборчих комісій, придивляються до американськоі системи, порівнюють, перевіряють, чи вона, ця система, відповідає міжнародним стандартам. Комісію спостерігачів, понад 100, надіслала до Сполучених Штатів Організація з безпеки й співробітництва в Європі. Їх запросив президент Джордж Буш відповідно до міждержавної домовленості.

Комісія перевіряла організацію голосування напередодні президентських виборів, які відбудуться у перший вівторок листопада. Інша комісія, 20 правників, дипломатів і громадських діячів з 15 країн, стежила за підготовкою до виборів у деяких штатах.

“Ми сподіваємося, що у Сполучених Штатах вітатимуть міжнародних спостерігачів, відчуваючи себе часткою світової спільноти”, - сказала Бригалія Бем, голова незалежної виборчої комісії Південно-Африканської республіки. Європейська комісія у звіті критикувала практику в низці штатів, де вибори організовує місцева адміністрація, на відміну, наприклад, від Нью-Йорка, де незалежна громадська Ліга жінок-виборців опікується реєстрацією виборців, розсиланням поштових листівок із запрошеннями голосувати і чергуванням на виборчих дільницях.

Спостерігачі також критикують нові електронні машини для голосування, встановлені в штаті Флорида, де чотири роки тому були серйозні проблеми з підрахунком бюлетенів. Тепер виборцям бюлетені взагалі не потрібні, вистачає торкнутися відповідних точок на екрані дісплея. Але європейці вважають недоліком цих машин те, що паперового сліду не залишається.

Критикують іноземні спостерігачі позбавлення права голосу колишніх злочинців, а їх понад чотири з половиною мільйони. Ці зауваги подекуди викликають відверте роздратування законодавців. Мовляв, Сполучені Штати, з їхньою 200-річною історією народного голосування, не потребують порад і зауважень з-за кордону.

“Що роблять іноземні спостерігачі, що вони дають американським виборам? - запитує конгресмен-республіканець Джефф Міллер. – Ми не є країною, пригнобленою тиранією та агресією. Ми вільна країна, побудована на фундаменті громадянської демократії”.

Але конгресмен-демократ Джеролд Надлер вважає, що оглядачі відіграють корисну роль, бо “допомагають забезпечувати дотримання законів і повагу до прав виборців”.
XS
SM
MD
LG