Доступність посилання

ТОП новини

Візит Анатолія Кінаха на Дніпропетровщину.


Михайло Снігур


Дніпропетровськ, 22 жовтня 2004 - Дніпропетровськ з передвиборчою поїздкою відвідав кандидат на посаду президента України, голова Партії промисловців і підприємців Анатолій Кінах. На пресконференції він, зокрема, дав характеристику економічної ситуації в Україні і охарактеризував виборчу кампанію.

Анатолій Кінах, відповідаючи на запитання журналістів, повідомив, що партія промисловців і підприємців з метою недопущення фальсифікацій на виборах, уклавши угоду з блоком Віктора Ющенка про чесні вибори, проводить переговори щодо ухвалення таких же угод з Комуністичною і Соціалістичною партіями. Серед іншого Анатолій Кінах дав характеристику економічній і політичній ситуації в Україні і висловив свою думку про перебіг передвибочої боротьби і значення цьогорічних виборів президента. Опускаючи програмні положення, наводимо висловлювання Анатолія Кінаха.

Про економічну ситуацію і причини її погіршення:

“Ситуація, на жаль, загострюється у зв’язку з дуже непослідовними, безсистемними і непрофесійними діями як виконавчої, так і законодавчої гілок влади в Україні. Збігається велика кількість негативних факторів. По перше, це наслідки неврожайного 2003-го року, що призвело до різкого падіння поголів’я (худоби – Г.С.) в Україні, рекордне зростання цін на нафту і нафтопродукти, якого не було, починаючи з 1972-го року, поступове погіршення кон’юнктури на світових ринках на традиційний український експорт ( метал і хімічну продукцію) і популістські безсистемні рішення, особливо за останній час.

Накопичується величезний інфляційний чинник і ми бачимо, що відбувається зі споживчими цінами. І в той же час за попередні вісім місяців індекс цін на промислову продукцію склав біля 18 %, і він буде, на жаль, ще більш підсилений у зв’язку з питаннями підвищення цін на енергоносії. Тому ми дуже стурбовані ситуацією, більше того, ми не бачимо системних рішень ні з точки зору підсилення політики енергозбереження, інноваційної складової для технічного і технологічного озброєння економіки і модернізації, як це роблять усі держави у світі, гнучкої політики зниження податків, акцизів, системних заходів, які дають можливість не допускати зниження конкурентоздатності економіки і зниження рівня життя громадян.

Я був просто вражений, коли на засіданні в Кабінеті Міністрів прем’єр-міністр України оголошує, що головна причина зростання цін в Україні - це спекулянти і так звані окремі політичні сили. Я такої риторики не чув уже десять років. І знову втрачається час на популістські заклики, на використання адміністративних силових методів. Дають доручення Міністерству внутрішніх справ сформувати групи, іти по ринках, ламати руки, відкривати кримінальні справи. Тобто, порушуються основні принципи економічних законів. І ми втрачаємо вкотре час.

Тому ситуація дуже серйозна і нам доведеться прикласти багато зусиль, щоб перевести її в площину професіоналізму, відповідальності, системних заходів. Не прийнятий податковий кодекс, поглиблюється принизлива зрівнялівка пенсійної системи, немає адекватних заходів у зв’язку з кризою на ринку нафтопродуктів. По суті нічого не робиться у доступі підприємницьких структур до кредитної системи. У Європі ставка 2% , а в Україні 20 -22% . Тому ці питання викликають величезну стурбованість, і я буду робити все, щоб зусилля гілок влади були спрямовані на вирішення цих питань на основі системного професійного підходу, а не популістських силових адміністративних кроків, як те, що ми спостерігаємо сьогодні. Ситуація дуже загрозлива, і треба вдатися до дуже чітких адекватних і рішень, і дій”.


Про вибори:

“Виборча кампанія Президента України, яка має унікальне значення для держави і , по суті, це унікальна можливість раз на п’ять років суспільству, державі чітко визначитись, що зроблено, які проблеми залишилися і як їх можна вирішувати. Це можна зробити тільки тоді, коли у людей є доступ до програм кандидатів, коли люди можуть дати оцінку кандидатам, особливо їхні можливості виконувати запропоновані програми. Тобто, повинна бути рівноправна конкуренція. На жаль, такої рівноправної конкуренції немає. Уся держава у бігбордах, тиск на людей. Це просто неприпустимо. Я такого не бачив за всі п’ятнадцять років.

Я маю надію, що не вдасться зомбувати весь народ, бо сьогодні іде вже не конкуренція програм. Сьогодні вже йде конкуренція світоглядів, за якими законами ми будемо жити – за законами честі, справедливості, поваги до людей чи, перепрошую, «по понятіям»”
– зазначив голова Партії промисловців і підприємців України Анатолій Кінах”.
XS
SM
MD
LG