Доступність посилання

ТОП новини

Хто виграє від приїзду російського президента Путіна.


Ірина Халупа Гості: Микола Катеринчук - представник кандидата на посаду Президента Віктора Ющенка; Олександр Баранівський - народний депутат України, член соціалістичної фракції, член Комітету з питань бюджету (телефоном).













Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ, 26 жовтня 2004 року.

Ірина Халупа

Добрий вечір, Україно!

Радіо “Свобода” продовжує свої передачі.

Вас вітає “Вечірня Свобода”.

Перед мікрофоном Ірина Халупа.

Хочу нагадати, що від 20 по 23 годину, програми радіо “Свобода” ретранслює радіостанція НАРТ, у Києві, слухайте нас на частоті 70,4, у Харкові на частотах 73 і 79, а в Одесі на частотах 68 та 36.

Тема на 21 жовтня: Хто виграє від приїзду російського президента Путіна.

Гості: Микола Катеринчук, представник блоку “Наша Україна”; Олександр Баранівський, народний депутат, член соціалістичної фракції. (телефоном)

Власне в цей момент уже 10 хвилин триває прямий ефір російського президента Путіна. До цього цей ефір рекламувався активно по 3-х каналах і також були прохання до українців надіслати свої запитання або електронною поштою, або зателефонувавши на спеціальний телефон. До цього, ще вчора Джексон Діль (Jackson Diehl) коментатор американської “Washington Post” в статті під заголовком “Новий російський імперіалізм” писав, що є чому соромитись Західним урядам, які жодним чином не реагують на те, як Кремль підтримує кандидата у президенти Віктора Янукович.

Він порівняв нинішню ситуацію в Україні з тією, що склалася у Східній Європі після Другої Світової війни. Тоді у 1947-1948 роках в результаті махінацій Москви країни Східної Європи стали сателітами Росії на довгі десятиліття.

Джексон Діль пропонує читачам уявити, чи можливо, щоб імперськи налаштований президент агресивно втручався у справи стратегічно важливої країни з крихкою демократією для того, щоб забезпечити перемогу свого обранця. Для цього він би покликав його до себе, публічно підтримав, спрямував сотні мільйонів доларів у його передвиборчу кампанію, організував позитивне висвітлення його особи на телебаченні та відкрив сотні виборчих дільниць у своїй країні, щоб так звані “емігранти” могли проголосувати. А на додачу, за три дні до виборів цей президент ще планує відвідати країну, щоб агітувати особисто.

Навіть президент Афганістану Хамід Карзай, чи тимчасовий прем’єр-міністр Іраку Аяд Аллаві соромилися би, якби за них так агітував президент Буш. І світ засудив би це, як американське втручання. Але прем’єр-міністр та кандидат в президенти України Віктор Янукович приймає таку увагу від президента Росії Володимира Путіна та ще й каже, що буде “вічно йому вдячний”, пише Джексон Діль в газеті “Вашінгтон Пост”.

Практично вся центральна польська преса також пише про довгий візит російського президента Володимира Путіна в Україну і більшість цих коментарів є критичними, а сам візит називають “агітаційним”. Кореспондент “Газети виборчої” Вацлав Радзівіновіч пише: “Путін їде в Україну за шість днів до виборів, щоб показати українцям, що вони повинні голосувати за провладного кандидата Віктора Януковича. Хоча Путіну не легко брататися з Януковичем, – він пересилив себе, оскільки Янукович обіцяє росіянам все, що вони захочуть. Вибори в Україні можуть стати добрим уроком для всіх пострадянських народів і саме тому Москва настільки в них ангажується – стверджує Радзівінович в “Газеті виборчій”.

Занепокоєння поведінкою російського президента висловили також низка польських політиків та громадських діячів. У вівторок преса публікує заяву лідерів знаної центристської партії Союз Свободи, у якій зокрема сказано, що авторів звернення непокоїть те, що керівництво Російської Федерації бере участь в українській виборчій кампанії, прагнучи до узалежнення незалежної України. На думку авторів заяви про це свідчить, як кампанія в російській пресі, так і передвиборчий візит до Києва Володимира Путіна.

Візит Президента Росії аж ніяк не впливатиме на розвиток подій в Україні. Український виборчий процес існує поза межами російського впливу, запевнив сьогодні речник МЗС Маркіян Лубківський.

Послухаємо його.

Маркіян Лубківський

Навіть президент такої потужної держави, якою є Російська Федерація Володимир Путін, не може мати впливу на виборчий процес в Україні. Мова йде передусім про участь президента Путіна в урочистостях з нагоди святкування 60 річниці визволення України від німецько-фашистських загарбників. Про будь-який інший підтекст мені невідомо. Не хотів би в цьому вбачати якийсь політичний підтекст. Враховуючи, крім того, той факт, що президенти України і Росії традиційно зустрічаються доволі часто.

Ірина Халупа

Це був речник МЗС України Маркіян Лубківський.

Впродовж сьогоднішнього дня було чимало коментарів про можливий вплив приїзду президента Російської Федерації Володимира Путіна в Україну і його виступу на трьох загальнонаціональних телеканалах. Радіо “Свобода” звернулася до відомого політолога, директора Європейського інституту інтеграції та розвитку Дмитра Видріна з проханням висловити його думку. З ним розмовляв Тарас Марусик.

Тарас Марусик

Пане Видрін, на Ваш погляд, як може вплинути сьогоднішній візит Президента РФ Путіна а також його виступ у прямому ефірі трьох загальнонаціональних телеканалів на перебіг президентської кампанії в Україні і на голосування 31 жовтня.

Дмитро Видрін

Гадаю, що безумовно якийсь вплив буде, бо рейтинг пана Путіна досить високий на Східній Україні і безумовно, якщо він буде виявляти якісь симпатії, то вони можуть перерости в якісь відсотки на виборах. Але пан Путін має, як я знаю, вищу юридичну освіту, і він знає, що іноземні громадяни не можуть агітувати за будь-якого кандидата. Якщо виступ і буде присвячений виборам, то це будуть якісь завуальовані знаки, натяки на якогось кандидата, але прямої агітації, я певен, не буде, бо це не має бути в Україні, і за це є відповідна стаття в карному Законі України.

Тарас Марусик

Чи якось відіб’ється на українсько-російських стосунках візит Путіна. Два варіанти відповідей: а) у випадку якщо президентом стане Янукович; б) якщо ним стане Ющенко?

Дмитро Видрін

Я не рахував, скільки разів зустрічалися президенти. Гадаю, було десь 28-29 разів лише минулого року і я гадаю, що ця зустріч не є винятковою і вона не може кардинально змінити стосунки. Хто б не був президентом, Росія і Україна мають мати певні стосунки, є торгівля, є дипломатичні відносини. Багато договорів укладено між Україною і Росією. Так що я гадаю, що це не є якийсь кардинально новий формат зустрічі і якісь буде кардинальний вплив.

Тарас Марусик

Це був директор Європейського Інституту інтеграції та розвитку Дмитро Видрін.

Ірина Халупа

А ось як прокоментував візит Путіна до України директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

Вадим Карасьов

Я би сказав так, що навіть якщо Путін, Чорномирдін і російське керівництво не пов’язує цей візит з передвиборчою кампанією в Україні, то він пов’язаний з виборами в масовій українській свідомості.

Так що незаперечним фактом є те, що цей візит проходить якраз напередодні вирішальних днів виборчої кампанії, тому не зважаючи на ті чи інші дипломатичні заяви, цей візит має чіткий виборчий контекст.

Інша справа, в якій формі, в якій мірі це буде сформульовано, але передвиборчий контекст безумовно тут є. Зрозуміло, що дещо насторожує той факт, що російський президент матиме прямий ефір на провідних українських телеканалах.

Але з іншого боку не треба перебільшувати, бо будь-який лідер поважної держави має таке право на ефір. Свого часу пан Клінтон, американський Президент мав достатньо виходів на публічний, політичний простір України. Він виступав на Софійській, Михайлівській площі, але пан Клінтон виступав все ж таки не напередодні виборів.

А ось той факт, що прямий ефір якраз напередодні вирішальних днів кампанії має наводити на думку, аби цей ефір не був використаний на користь одного кандидата. Можливо такі застереження будуть, але все ж таки думаю, що враховуючи гнучку, непрямолінійну і тактично гнучку позицію Путіна, він не буде прямо агітувати за того чи іншого кандидата. Це б уже вийшло за рамки.

Ірина Халупа

Це був Вадим Карасьов, директор інституту Глобальних стратегій.

Отже, вже 18 хвилин виступає в прямому ефірі по трьох загальнонаціональних українських телеканалах російський президент Володимир Путін. Він займається тим, чим він рідко займається у своїй власній державі, бо таких прямих ефірів, бодай в моїй пам’яті, немає ні одного.

Ось ми чуємо від політиків, від політичних речників, від спікерів, що цей візит ніяк не пов’язаний з виборами. Але аналітики стверджують, що якийсь передвиборчий підтекст у цьому все ж таки є.

Отже, чи вплине цей візит на передвиборчу кампанію якимось чином? І де є цей передвиборчий підтекст у цьому візиті? Пане Катеринчук, Ви бачили десь 10 хвилин цього ефіру. Здається почалося з того, що російський президент вихвалював уряд Януковича? Так?

Микола Катеринчук

Добрий вечір, шановні радіослухачі.

Користуюся тим, що зараз російська тема, перейти на російську мову саме для людей, які слухають нас на Сході. Для них є питання вживання російською мовою болючим. Таким методом я демонструю те, що в команді Ющенка є розуміння вирішення цієї проблеми і ця проблема буде вирішуватися згідно Конституції України. Але кожен, хто хоче використовувати російську мову в спілкуванні, хто хоче щоби його діти вивчали в школах російську мову, повинен мати на це право.

І останнє, якщо побачили виступ, тезу Ющенка про те, що кожен з чиновників повинен знати, як мінімум дві мови, якщо він хоче бути чиновником, якщо він знаходиться на території, де компактно проживають російські громадяни або люди, які використовують російську мову на Україні.

повинні обов’язково і українську мову знати, і використовувати російську мову, а якщо це Крим, то там ще і татарська мова.

Ірина Халупа

Пане Катеринчук, Ви весь ефір будете по-російськи говорити?

Микола Катеринчук (переклад з російської)

Так, буду весь ефір говорити. Все-таки така подія...

Ірина Халупа

Можете мені пояснити чому саме?

Микола Катеринчук (переклад з російської)

Це зумовлене тим, що зараз на Сході Україні дуже багато використовується націоналістичних гасел, котрі обливають Ющенка. Це абсолютна брехня, це лише ті ярлики, котрі наклеюються на Ющенка, на команду Ющенка: ви бачите ті ролики, які дискредитують ідею, з якою йде Ющенко, багато просто не знає про те, як саме відноситься Ющенко і до Росії, і до російського мови.

Я тільки можу сказати, що я є тільки довіреною особою Ющенка по загальнодержавному округу. В мене дружина росіянка, я сам народився в Росії, мій син цього року пішов до школи № 57 в місті Києві, і це російська школа, але там вивчають з першого класу три мови: російську, українську і англійську.

Тому всі розмови про те, що націоналістична братія рветься до влади – це все дурні розмови.

І я переходжу до теми нашої розмови...

Ірина Халупа

Будь ласка. Власне, я хотіла запитати, коли Ви на запитання відповідатимете?

Микола Катеринчук (переклад з російської)

Я подивився 10 хвилин цього ефіру, і я все-таки погоджуюся з тими, хто говорив, що якщо все ж таки розпочнеться агітація, то це вже виходить за всі рамки. Це насправді виходить за всі рамки, тому що я вже почув про успіхи уряду Януковича. На це наводили, як мінімум, двічі своїми запитаннями журналісти.

Я переконаний, що приїзд Путіна абсолютно не випадковий, до днів виборів лишилися лічені дні. Я думаю, що в команді Януковича справи йдуть дуже погано, коли їм знадобився такий відвертий крок президента такої країни, і він на це погодився.

Ірина Халупа

Як ставиться “НУ” і кандидат у президенти Ющенко до цього візиту?

Микола Катеринчук (переклад з російської)

Як ми можемо до цього відноситися? Ющенко у своїй програмі говорить: “Відносини з Росією будуть взаємовигідні, дружніми, стабільними”. Це, за великим рахунком, те програмне положення, яке і було, і є і, я думаю, буде по відношенню до нашого стратегічного партнера.

Ми нікуди не дінемося від Росії, так як ми сусіди, і нам все одно доведеться будувати відносини, краще, щоб були ці відносини прагматичними, і ми розуміли наші національні інтереси в Росії, які в нас є, і навчилися їх відстоювати.

Це те, що не можна сказати про ту команду, яка зараз є політичним банкротом.

Ірина Халупа

Пане Катеринчук, зазвичай, якщо є у нас гості, і виступають вони російською, то деякі слухачі не є задоволеними з цього приводу, оскільки в українській редакції радіо “Свобода” є принцип української мови, і ми перекладаємо всі іноземні мови.

Так що пан Катеринчук пояснив, чому він сьогодні виступає російською мовою, попри те, що він прекрасно знає українську.

Будь ласка, закінчуйте Вашу думку.

Микола Катеринчук (переклад з російської)

Звичайно, відносини з Росією – це те, на чому сьогодні намагається побудувати свою кампанію кандидат від влади Янукович.

Якщо у Путіна на сьогоднішній день є 70% підтримки населення, то говорити про те, що аналогічна команда, яка сьогодні практично, як говорить Ющенко, команда, що відходить, може протиставити щось інше суспільству, я думаю, що це велике запитання.

Приїзд сюди такого політика ще раз підтверджує, що Путін і його оточення так і не змогли розгледіти перспективу відносин Росії і України і визначитися, у якому ж форматі це буде. Я вважаю, що це не далекозорість, це велика помилка...

Ірина Халупа

Хіба Янукович це не вияснив, що має бути зближення?

Микола Катеринчук (переклад з російської)

...з боку Росії.

Янукович сказав те, що хотіли від нього почути в Росії. Чому? Тому, що, я переконаний, доля Януковича як наступника не вирішувалася в Україні.

Те, що зараз відбувається у передвиборчих перегонах, яка обслуговується російськими політтехнологами, те, як все відбувається брудно і цинічно, як це підтримується російськими ЗМІ – все це свідчить лише про те, що запущений сценарій, де Росія відстоює свої національні інтереси через політичні слабкі місця України. Все-таки, я думаю, що це не працює.

От те, що зараз виступає Путін, люди дивляться з великим задоволенням, я переконаний, що кожен робить свої висновки. Але ці висновки можна зробити ще і по президентських виборах в Абхазії, які відбулися два тижні тому, де ставленик Росії, той, кого підтримувала Росія, програв президентські вибори.

Ірина Халупа

Пане Баранівський, я Вас попрошу все ж таки російською мовою не розмовляти, якщо Ви можете. Чи вплине цей візит на передвиборчу кампанію? Чи допоможе це В.Януковичу?

Олександр Баранівський

На мій погляд візит Путіна вплине на перебіг виборчих процесів.

Я хочу сказати, що я також в якісь мірі дивлюся це інтерв’ю Путіна. Ви знаєте, мені вперше соромно за Путіна, коли він виступає в ролі рядового агітатора за кандидата в Президенти України Януковича в Україні...

Ірина Халупа

А чому він погодився на таку роль?

Олександр Баранівський

Ви знаєте, з нього поганий агітатор, дуже поганий, в нас агітатори більш вищого рівня. Коли говорить Путін, що Кучма ніколи не хотів на третій термін, то він, мабуть, не знає, що є рішення КСУ, який одобрив рішенням своїм, що Кучма може йти на третій термін, а ми знаємо, що КСУ повністю знаходиться під контролем президента Кучми.

Мені дуже соромно за президента Росії, який сьогодні підтримує кандидата в президенти, виступаючи в ролі рядового агітатора, при чому того кандидата, від імені якого вчора на Житомирщині кожному голові виборчої комісії видали по 5 тисяч гривень на п’янку, на підкуп членів комісії, на будь-що, аби тільки ті дали позитивний результат на виборах, які видали по тисячі доларів кожному голові сільської ради, який погодився взяти ці самі кошти. Тобто, це пряма корупція.

Борець з корупцією, президент Росії, сьогодні благословляє корупцію в Україні, при тому, що це офіцер КГБ бувшого. Мене просто шокує його інтерв’ю. Те, що він сьогодні робить в Україні – це пряме порушення моралі, законів всіх, коли він вмішується в наші внутрішні справи.

Ірина Халупа

А чому він це робить, на Вашу думку, пане Баранівський? Путін не є такою людиною, яка не робить того, чого не хоче робити.

Олександр Баранівський

Коли Путін говорить, що дуже правильно всі роблять, що шкодують за СРСР, бо неможливо не шкодувати, то це мене радує, бо він цитує О.Мороза, який в 1992-му році, після розвалу СРСР, сказав: “Хто не шкодує за СРСР, той не має серця, але хто його хоче відновити, той не має голови”.

Тому мені дивно, а чому він не підтримує О.Мороза? Звідси висновок дуже простий: Янукович - для них слабка політична фігура, її можна контролювати, тобто, що Росія буде диктувати, те буде виконувати якщо стане пан Янукович.

Такі незалежні інші політики, які сьогодні є у виборчій кампанії, Росії не потрібні. Росія має свої геополітичні інтереси в Україні і хотіла б бачити Україну знову ж таки в ролі “меншої брата”.

Коли пропонувався нам, і більшість пропрезидентська проголосувала за ратифікацію угоди по ЄЕП, то коли Росія в цьому законі вимагала від нас єдині тарифи митні мати, не тільки митні з Росією, тобто, щоб ми до рівня Росії відійшли, то ми тільки на транспортуванні газу, нафти Росії, якщо ми підемо на тарифи Росії, втрачаємо один мільярд 200 мільйонів гривень. Ми можемо дати розрахунки: ми втрачаємо в бюджеті більше 10 мільярдів, пішовши на всі ті поступки.

Я запитую: “Хто нам ці кошти поверне до бюджету?” Мені, українцю, все рівно чи в мене вкраде рідний брат, чи сусід, чи з сусіднього села, чи хтось із закордону, але злодій є злодій.

Я поважаю росіян, я люблю цю країну, в мене там багато рідні, але я не хочу, щоб президент Путін, який правильно робить, коли відстоює інтереси Росії, і він для Росії правильно діє, але я не хочу, щоб він це робив за рахунок України. А це він сьогодні робить.

Тому їм треба слабкий президент, який був би ними керований, який сьогодні повністю виконував би волю Росії.

Ірина Халупа

Пане Катеринчук, національні інтереси Росії в Україні... Пан Баранівський це вже дещо зачепив, що Росія хотіла б бачити Україну в ролі меншого брата, йшлося також про енергоносії, що їх влаштував би слабкий український президент, і Янукович буде вірно слабким президентом.

Ірина Халупа

Чи передбачена зустріч Віктора Ющенка з Путіним?

Микола Катеринчук (переклад з російської)

По-перше, я б хотів відреагувати на Ваше питання. Янукович не буде президентом, буде президентом Ющенко.

По-друге, останнім часом були досить щільні консультації з послом РФ в Україні Чорномирдіним, були зустрічі. Я не знаю, чи готовилась зустріч з Путіним, я думаю, що АП зробила все, щоб ця зустріч не здійснилась. Я думаю, що АП Путіна теж робила все, щоб такі зустрічі не відбувалися і в Росії, коли Ющенко був в Росії.

Йде повна ізоляція, ви зараз бачите по виступах Путіна (я так зрозумів, що відбувається), що він слабо дуже орієнтується в тому, що у нас в Україні відбувається. Він мало проінформований, я впевнений, що та інформація, яку він отримує...

Ірина Халупа

А де його радники?

Микола Катеринчук (переклад з російської)

Потрібно мати кілька радників...

Ірина Халупа

Здається, він має радників і тут.

Микола Катеринчук (переклад з російської)

Я б, відповідаючи на Ваше питання, напевне, зіслався б на соціологічні дослідження центру Разумкова, котрий проводив дослідження: Чи хочете Ви, щоб президентом України... або чи подобається вам Путін...

І скажу, що він має популярність 12 відсотків на схід, від 12-15 і, можливо, більше...

І друге питання було: чи хочете ви, щоб Путін був вашим президентом? І знаєте, результат символічний – не хочуть. Хочуть свого Путіна, хочуть свого, хто б відстоював своїх національні інтереси...

Ірина Халупа

А хто може бути “своїм Путіним”?

Микола Катеринчук (переклад з російської)

Коли Ющенко говорить, що ні американські, ні російські інтереси, ні проєвропейські, а буде відстоювати про українські інтереси. Так от, я впевнений, що ближче до того, що ми називаємо “бренд Путіна”, це все-таки Ющенко.

Він не продасть за консорціум нафтопровід, не продасть нафтопереробні заводи, не продасть і національні інтереси України. І це факт, це те, що заважає підтримувати східній Україні Ющенка.

Хоч останні дослідження, як не дивно, зробили такий замір. Зараз у всіх на слуху молодіжна організація “Пора”. До неї по-різному відносяться, от в Донецьку зробили дослідження, як люди вважають, чи “Пора” – це реальна загроза чи це щось інше?

3-4 відсотки сказали, що це сфабриковані владою дії. Це означає, що в Донецьку не все так однозначно, як нам показують. Там є і настрій, і думки є. Я думаю, що якщо ми переходимо до частини виборів президента, а це вибори відкату наших національних інтересів в лоно Кремля, то потрібно запитати нашу політичну еліту, бізнес-еліту:

Якщо Ви хочете, щоб це вирішувалось все в Кремлі, то ви вибирайте кандидата, який собі опозиціонує, того, хто готовий, практично, зробити все, що від нього захочуть. І плата за цей приїзд буде, думаю, досить велика.

Ірина Халупа

Дякую, пане Миколо. Пане Бранівський, Ви ще з нами?

Олександр Баранівський

Так

Ірина Халупа

Сьогодні президент інституту національної стратегії Станіслав Білковський сказав, що візит президента до України Володимира Путіна вплине на рейтинг кандидатів. Він сказав це на прес-конференції в Києві.

Він вважає, що близько 3-4 відсотка може додатися до рейтингу кандидата Віктора Януковича не в результаті цього окремого візиту, а в результаті всієї кампанії Росії на підтримку Віктора Януковича.

Крім того Білківський вважає, що ця агресивна підтримка безумовно погіршила репутацію Росії в Україні і так чи інакше не поліпшить відносини між елітами двох країн.

Це означає, що навіть в разі перемоги Віктора Януковича агресивна підтримка Росії може бути конвертована в погіршення відносин між Росією та Україною. Що Ви думаєте про це?

Олександр Баранівський

Я б хотів погодився з такими дослідженнями. Але мене ще хвилює більше, що безпосередньо впливаючи від виборів, пан Путін підтримує ту позицію, яку сьогодні влада українська робить в дні виборів, штучно створюючи протистояння сходу і заходу. І це протистояння дуже сьогодні стає небезпечним.

Приїзд Путіна тільки підсилить це протистояння. Тому на мій погляд, на моє глибоке переконання, щоб в Україні був спокій, в Україні повинні пройти чесні і прозорі вибори. А якщо пройдуть чесні і прозорі вибори, то в другий тур попадуть за будь-яких умов (при чесних і прозорих виборах) Віктор Ющенко і Олександр Мороз.

Пан Янукович ніяк сьогодні не попадає в другий тур при всіх сьогодні соціологічних дослідженнях. А це значить, що попавши ці два політики в другий тур, сьогодні вони консолідують Україну. Не розколу АН схід і на захід.

І в другому турі, не маючи сьогодні підтримки ні Росії, ні західних країн, не маючи тиску адміністративного ресурсу влади, люди сьогодні зможуть демократично визначитись, кого вони хочуть мати президентом.

Скажімо, ми соціалісти в цьому вбачаємо: основне те, що в Україні не допуститься якогось кровопролиття. Тому що методами, якими сьогодні працює команда Віктора Федоровича Януковича, той тиск, який сьогодні використовується з Росії, він сприймається у нас в Україні не однозначно, мені приходиться багато спілкуватися з людьми.

Ми вже живемо в своїх хаті. Діти, які одружилися і відійшли від батьків, вони не хочуть, щоб батьки вмішувалися в їхні справи. Якщо батьки втручаються, то це приводить лише до розводу молодих сім’ях, тому що одна дружина підтримує своїх батьків, а чоловік - своїх батьків.

Тому втручання грубе з боку Росії, а перед тим, крім Путіна, нещодавно був Жириновський, всі політологи, від Глєба Павловського і всіх інших, сьогодні всі в Україні.

Тому таке грубе втручання тільки поглибить несприйняття Росії, як дружньої країни, країни, яка нам хоче добра і яка, будемо говорити, заявляє про такі наміри, то те, що вони сьогодні роблять, не на користь ні Росії, ні Україні.

І ще одне. Путін сьогодні нас вчить, як жити, як обирати. Хай розберуться в себе в Чечні. Вони не можуть у себе в Чечні розібратися, а до нас ідуть зі своїми порадами.

Я, наприклад, не хочу, якщо це він порадив пану Януковичу, що треба в Україні подвійне громадянство (а я не думаю, що він сам до цього додумався) то це що означає? Якщо українець має громадянство і Росії, і України, то пан президент Росії може призвати до армії Росії мого сина, і той буде завтра в Чечні воювати за невідомо які інтереси. Я можу продовжити цю тему.

Тому просив би, я дуже поважаю російський народ, я хочу поважати і їхніх представників, від посла до президента, які бувають в Україні. Але мені дуже не хотілося б, щоб вони вирішували долю України. Значить вони вирішували, що хоче народ України, як народ хоче, хто ним керуватиме, щоб це вирішувалось в Росії, як в нас сьогодні, на жаль, відбувається.

Я ще раз кажу, що сьогодні єдиний варіант в Україні: щоб запобігти різним протистоянням, не допустити, не дай Боже, кровопролиття - мають бути чесні і прозорі вибори.

А при чесних і прозорих виборах Віктор Янукович у другому турі не буде, буде Ющенко і Мороз. А тоді народ вирішить, хто буде президентом.

Ірина Халупа

Дякую, пане Баранівський. Я ще б хотіла, поки наш ефір триває, щоб Ви, шановні гості і наші слухачі, мали можливість послухати кілька запитань до пане президента РФ, які підготував відомий поет Олександр Ірванець.

Олександр Ірванець

Запитання до президента РФ

Є наша гостинність зразковою Від пишної вілли до хати. Й хотів би я гостя з Московії Про кілька речей запитати.

Хоч можна й не відповідати, Це, як Ви собі забажаєте. По-перше, раді вітати. По-друге, коли від’їжджаєте?

Вам час для візиту, радники, Не дуже-то вдало вибрали. У нас тут зараз не празники, У нас у неділю вибори.

При всіх переломах і вивихах, При всіх побиттях і вибухах Все ж є у нас два кандидати. Чи в вас на останніх виборах Було їх так само багато?

Й питання в останню хвилину (Його на кінець я припас) – Ви хочете, що жили ми нормально Чи так, як у вас?

Олександр Ірванець для радіо “Свобода”.

Ірина Халупа

Шановні гості, я вам дарую по 40 секунд, щоб завершити програму. А тоді ми зможемо далі дивитися президента Путіна в прямому ефірі. Пане Катеринчук будь ласка.

Микола Катеринчук (переклад з російської)

Дуже шкода, що я не бачу зараз, як відповідає на питання Путін, я впевнений, що демократизація в Україні, яка відбудеться після перемоги Ющенка, це, по великому рахунку, велика небезпека для того режиму, котрий зараз установлюється в Росії.

Я впевнений в тому, що приїзд цей – це лише демонстрація того, що питання про чесні вибори сьогодні в прямому ефірі, я думаю, Путіним не буде поставлений так, я це ставлять інші країни.

Ірина Халупа

Дякую, пане Катеринчук. Пане Баранівський?

Олександр Баранівський

Я хочу звернутися ще раз до наших слухачів, до всеукраїнського народу. Ми хочемо спокою, ми хочемо миру, ми хочемо бути господарями свого будинку. Повинні ми все зробити, щоб в другому турі прийшли найбільш авторитетні політики, це Ющенко і Олександр Мороз.

Це значить, що нікому більше не повинно попасти жодного голосу. Якщо ми все це зробимо, тоді в другому турі пройдуть чесні вибори, у нас не буде ніяких протистоянь.

У нас буде спокій, в нас буде нормальний президент, за якого проголосують люди. І ми будемо все робити для блага наших людей, в інтересах України. А не будемо обслуговувати інтереси будь-якої держави.

Ірина Халупа

Дякую, пане Барановський, дякую пане Катеринчук. На цьому я завершую “Вечірню Свободу”, нашими гостями сьогодні були два народні депутати. Микола Катеринчук від блоку “Наша Україна” і член соціалістичної фракції Олександр Баранівський.

Слухайте “Свободу”, дорогі слухачі, і шануймося!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG