Доступність посилання

ТОП новини

Угорщина розбудовує нові взаємини з “азійськими тиграми”.


Василь Плоскіна

Угорщина, 27 жовтня 2004 – Новий глава угорського уряду Ференц Дюрчані перебуває цими днями з дводенним офіційним візитом у Японії. Він продовжує курс свого наступника Петера Меддєші щодо закріплення економічних позицій Угорщини в країнах Південної та Східної Азії.

Прем’єр-міністр Угорщини Ференц Дюрчані перебуває в Токіо у дні, коли на японських островах спостерігають підвищену сейсмічну активність. Проте, на думку спостерігачів, підвалини взаємних стосунків між двома країнами ще ніколи не були такими міцними, як зараз. Дюрчані зустрівся з головою верхньої палати парламенту Японії, керівником палати представників та імператорським подружжям.

Високі офіційні особи Японії належно оцінили зусилля Угорщини на шляху до демократії, ринкових реформ і привітали угорського гостя зі вступом до Євросоюзу. Японська поїздка Ференца Дюрчані, вважають японські керівники, цінна насамперед тим, що країни прагнуть розширити співпрацю у політичній та економічній сферах. Так, після переходу Угорщини на засади ринкової економіки тут запрацювало чимало дочірніх фірм, відомих у світі японських компаній. Це автомобілебудівна “Сузукі”, електронна “Саньйо”, мультинаціональні компанії “Дензо”, “Брічстоун” та інші.

Візит Дюрчані в Японію є першою закордонною поїздкою угорського прем’єр-міністра. Японські лідери пов’язують це з тим, що їхня країна є для Угорщини важливим політичним та економічним партнером. Крім прибуткових господарських проектів, між Угорською Республікою та Японією існують постійні парламентські зв’язки. Вони виникли в 1990 році між двома законодавчими органами цих держав. З того часу тут побувало кілька делегацій японських парламентарів з офіційними та робочими програмами. У вівторок угорський прем’єр прочитав лекцію в одному з престижних університетів японської столиці про основні засади угорської дипломатичної стратегії в Азії.

Японія стала вже третьою азійською державою, яку відвідали угорські лідери упродовж двох останніх літ. Перед цим була офіційна поїздка Петера Меддєші до Китаю та Індії. На принципово інших засадах будує ліволіберальний уряд Угорщини і співробітництво з Російською Федерацією. Євразійський ринок є досить привабливим для угорських компаній.

Не секрет, що вони хотіли б закріпитися на ньому на тривалий час. У такий спосіб угорці хочуть задіяти як старі, так і нові виробничі потужності. З врахуванням цих особливостей, наприклад, закладається в Угорщині і державний кошторис, де значну частку становлять надходження не від продажу сировини, а експорту товарів, промислових виробів та нових технологій.
XS
SM
MD
LG