Доступність посилання

ТОП новини

Колишній полковник зовнішньої розвідки КДБ Олег Гордієвський про розвиток ситуації на українських президентських виборах і роль у них Путіна.


Василь Зілгалов


Олег Гордієвський – корінний москвич, народився у російській столиці в кінці 30-х років ХХ століття. Закінчив два престижних вузи Москви і спецшколу КДБ. Був керівником резидентури КДБ у Лондоні. Запідозрений Москвою у зраді і заарештований, але у 1985 році цей полковник КДБ чудом, як вважають, у багажнику британського посольського авта, втік на Захід. Оглядачі і фахівці багатьох країн схильні до думки, що він написав одне із найповніших у світі досліджень про роботу російських спецслужб від Леніна до Горбачова. А що думає пан Олег Гордієвський про нинішню політику Москви і президента Володимира Путіна щодо України якраз напередодні президентських виборів? Про це він сказав у інтерв’ю Василеві Зілгалову.

Василь Зілгалов: “Пане Гордієвський, як пояснити таку велику увагу російського глави Володимира Путіна до нинішніх президентських виборів, що Путін навіть приїхав у ці дні до Києва під приводом участі у 60 –річчі визволення Києва від нацистів?”

Олег Гордієвський: “Я пояснююю це тим, що Путін за свої п’ять років правління проводив абсолютно нерозумну зовнішню політику. І внаслідок 4-5 років при владі у нього не залишилося жодного друга у світі. Америка і Британія стали значно прохолодніші, Китай зневажає Росію, з Японією не виходить, там якийсь нібито дружок Іран, але який це друг для Росії, розумієте? Тому він збирає союзників хоча б із числа колишній радянських республік : Азербайджан, там Білорусія - найбільш реакційні режими.

Але із усіх колишніх республік є лише одна, яка має не лише європейське але й глобальне значення – це Україна. Тому запопасти Україну, як союзника і друга – це для нього дуже важливо, бо він розгубив усіх друзів у світі, він усіх розізлив, всіх розчарував, ніхто з ним особливо приятелювати не хоче, і ось він вкладає всі зусилля особисті, запрошує інших президентів, щоб підтримати оцей уряд. Якщо його глава прийде до влади, оцей Янукович, то це буде промосковська, “промоскальська” влада в Україні, яка стане єдиним другом Росії у всьому світі”.

Василь Зілгалов: “Пане Гордієвський, а якою може бути роль спецслужб у цих президентських виборах в Україні?”

Олег Гордієвський: “Ну, ви знаєте, спецслужби завжди відігравали велику роль на виборах. Спочатку, коли Єльцина обирали при Горбачові, всі спецслужби були направлені проти Єльцина. Але того разу вони програли. Потім Єльцин, хоча він був демократичний кандидат, використав спецслужби на свою, на жаль, користь. І ось цей досвід, як використати спецслужби на користь обрання президента, парламенту, особливо – президента, цей досвід російського КГБ, ФСБ, а особливо їхнього підрозділу радіо - електронного перехоплення, вони передають Україні.

Ви знаєте, як Сталін сказав: не має значення, як проголосують, важливо – хто рахуватиме голоси. В Росії рахувала голоси служба радіо-електронного перехоплення, КГБістська організація, і всі голоси, скільки потрібно, вона надавала...Якщо Путін і його ФСБ разом із підрозділом радіо - електронного перехоплення навчать українців, як “рахувати” голоси, то ясно, що для Ющенка ніяких шансів немає, бо він програє навіть, якщо набере 60 %, тому що ці 60% будуть приписані Януковичу”.

Василь Зілгалов: “Але ж в Україну приїхало безпрецедентна кількість міжнародних спостерігачів, близько 4 тисяч?”

Олег Гордієвський: “Добре, але уявляєте собі цих міжнародних спостерігачів, вони ж іноземці, вони будуть ходити на дільниці, ходити, дивитися, як голосують, будуть записувати цифри, запитувати людей – за кого ви проголосували? - у них буде картина того, як більша частина проголосувала. Але справа дійде до середнього рівня, рівня підрахунку голосів – електронного, перед тим, як надати результати урядові, там спостерігачів не буде, бо це закриті кабінети українського КГБ. Так що, чи 4 тисячі, чи 400 спостерігачів, це не буде мати ніякого значення, рахуватимуть спецслужби”.

Василь Зілгалов: “Але справа в тому, що буде проводитися незалежний екзит-пул, опитування людей, який, як правило, давав досить точні результати завжди на попередніх виборах і відрізнявся від офіційних результатів мало, на 2-3%?”

Олег Гордієвський: “Так, але ви розумієте, що якщо буде близькість результатів, рівність, то от оці 2-3% і зіграють свою роль. Ці служби електронного перехоплення не мали при Путіні великого значення, бо він отримував свої 50 – 55%, а йому приписували 70 %. Так що це невелика помилка, бо було зрозуміло, що він виграє так чи інакше.

А тут, в Україні, де йде боротьба “ніс у ніс”, то ці 2-3 %, котрі підіграють спецслужби і зіграють свою роль, визначити неможливо буде. Навіть спостерігачі, якщо скажуть, що за нашими даними там Ющенко виграв на 5 % - хто це перевірить, бо за офіційною цифрою буде так, що він програв цих 5%”.

Василь Зілгалов: “Опозиція боїться цього також. Але чимало спостерігачів кажуть, що може бути українською владою застосований силовий сценарій. Довкола Києва, як повідомляють, тепер зібрано багато військ”.

Олег Гордієвський: “Ну, знаєте, виборці можуть не боятися силового підходу. Ïм силовий підхід не загрожує. Він загрожує Ющенку і його прихильникам. Бо якщо виявиться, що у них, як говориться в Америці чи Англії, обвальна перемога, у Ющенка, от тоді влада застосує силу, щоб зробити щось на зразок військового перевороту або тимчасового надзвичайного стану, щоб забезпечити панування Януковича і його режиму в Україні”.

Василь Зілгалов: “Останнім часом Леонід Кучма здійснив низку перестановок у спецслужбах, він чогось боїться, не довіряє спецслужбам?”

Олег Гордієвський: “Цього я не знаю. Розумієте, він президент, він хоче поставити всюди своїх людей. Всюди соломку підстеляє, де тільки можна. І в армії готові, і спецслужби готові, і Путін приїздить, азербайджанський президент також приїздить допомагати. Так себе оці диктатори, напівдиктатори й ведуть, щоб убезпечити себе на всіх фронтах”.

Василь Зілгалов: “Пане Гордієвський, кажуть, що влада і спецслужби в Україні хочуть організувати на виборах щось подібне до “керованого хаосу”, щоб скористатися цим і зберегти владу?”

Олег Гордієвський: “Ну, це дуже подібне до “теорії змови”. Хаос, як його можна використати, він може завести невідомо куди. І щоб спецслужби організовували хаос, змову, я в це не вірю.”

Василь Зілгалов: “В Україні 80 % населення не любить владу, як наводять дані соціологи, і як у цих умовах можна прогнозувати здійснення планів Путіна щодо України?”

Олег Гордієвський: “ План Путіна абсолютно зрозумілий. Він хоче зробити порядок в Україні таким, як в Росії. Призначити там другого Путіна, покращувати стосунки і створити союз двох держав, який потім і водою не розіллєш, і разом з Росією, в якій 145 мільйонів, буде 200 мільйонів, а це майже Радянський Союз...У цьому і вся стратегія – отримати Україну у ролі надійного, підданого союзника, який буде все робити і танцювати під дудку Москви”.

Василь Зілгалов: “Дехто переконаний, що на Заході, особливо в США, не зацікавлені у тому щоб дозволити Путіну відновити імперію?”

Олег Гордієвський: “Але бачите, Захід зараз якби дуже слабий тепер - у них там Ірак, президентські вибори в Америці, великі проблеми з європейським об’єднанням. Заходу нині нема діла до України, навіть Росією вони тепер значно менше цікавляться, а Україною ще менше. Тому стверджувати, що є якийсь дуже точний план, стратегічний, політичний щодо України, взагалі не варто, бо там немає просто таких сил на Заході. Там сидять в Києві посли: американський, британський, німецький - і обговорюють, що відбувається. Але щоб там був якийсь план - це дуже мало вірогідно.

Ну ви уявіть, що вони там можуть зробити для України? Резидентурою її вони наповнити не можуть, у американців там сидить чоловік шість, у англійців там взагалі одна людина, ну, у німців може дві...Що вони можуть зробити такою купкою людей у багатомільйонній країні ( майже 50 мільйонів - величезна, динамічна країна), якою управляти із закордону практично неможливо, і все майбутнє Росії залежить цілком від українського народу?”

Василь Зілгалов: “Чи сам український народ зможе вирішити свої проблеми?”

Олег Гордієвський: “Ви знаєте, я не фахівець щодо України, Східної Європи. Головне для України - їй необхідно триматися за своїх друзів, справжніх друзів на Заході, а це Польща, перш за все, це Словаччина і Чехія, це Німеччина, Австрія - ось старі друзі, які із задоволенням допоможуть...І ведучи боротьбу з диктатурою, борючись з тиранією, опиратися на цих друзів, вони допоможуть, більше я тут нічого сказати не можу”.

Василь Зілгалов: “Якраз Вацлав Гавел звернувся щойно з посланням до українців, щоб вони зробили правильний вибір нині”.

Олег Гордієвський: “Бачите, якраз такі люди, як Вацлав Гавел і подібні - справжні, чесні, порядні політики, особливо ось в Центральній Європі - вони зацікавлені, звичайно, дуже зацікавлені, щоб Україна пішла у потрібному напрямку. Якщо Франції, Англії, Америці, так би мовити, не дуже важливо, куди Україна піде, то для цих країн – Німеччина, Словаччина, Чехія, Румунія, Угорщина – це дуже важливо. І тому вони намагаються хоча б якось реально вплинути на ситуацію в Україні. Хто знає, може це буде мати дію, може не тепер, а колись... Коли президент України буде відчувати позицію Центрально - Європейських країн, що всі вони проти нього( як тепер вони всі єдиним фронтом засуджують Білорусію, всі, Західна Європа і Америка,засуджують Лукашенка)- ось так буде і з Україною, якщо вона піде по путінському, кагебістському шляху...”

Василь Зілгалов: “Пане Гордієвський, але ви пам’ятаєте, як в 1991 році, коли Варенников хотів ввести танки в Україну під час ДКНС у Москві, Крючков заперечив, побоюючись того, що за підрахунками КГБ, в Україні близько 11 мільйонів людей могли взятися за зброю, а сьогодні, за підрахунками експертів, близько 35-40 % населення не погодяться на відтворення імперії у будь-якому вигляді”.

Олег Гордієвський: “Я впевнений, що в Україні є біля 11-12 мільйонів, котрі готові боротися, і якщо Москва почне вводити свій контроль, вводити свої війська – ці 12 мільйонів почнуть спочатку приховану, а потім відкриту боротьбу проти цих російських силовиків”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG