Доступність посилання

ТОП новини

Колишній американський конгресмен спостерігав за обшуком української неурядової організації.


Сергій Куделя

Вашингтон, 27 жовтня 2004 - Створення додаткових виборчих дільниць у Росії та тиск на неурядові громадські організації з боку правоохоронних органів свідчать про те, що українська влада не збирається забезпечити чесний та прозорий підрахунок голосів на виборах. Про це в інтерв”ю радіо “Свобода” заявив колишній американський конгресмен від штату Арізона Сем Коперсміт.

Минулого тижня він перебував в Україні у складі групи колишніх американських законодавців, які спостерігають за ходом виборчої кампанії в Україні. Їхню поїздку Київською та Чернігівською організувала Фундація "Україна-США" .В останній день свого візиту - 22 жовтня у Києві Коперсміт став свідком обшуку неурядової просвітницької організації “Знаю!”

Колишній конгресмен Сем Копперсміт каже, що у можливості проведення справедливих виборів в Україні його переконали зустрічі із десятками простих українців. Він зазначає, що усі вони висловлювали впевненість у здатності забезпечити чесний підрахунок голосів. Водночас, за словами Копперсміта, він був вражений здібністю українців протистояти маніпуляціям провладних мас-медіа.

“Українці, з якими ми познайомилися, видавалися мені досить вдумливими користувачами телевізійної інформації. Вони не вірять усьому, що чують та бачать на телебаченні. Вони усвідомлюють, що в Україні не існує традиції вільних ЗМІ. І більшість телевізійних програм подає інформацію під певним кутом зором”.

Після зустрічей із українськими виборцями Копперсміт схилявся до оптимістичного прогнозу щодо майбутніх президентських виборів в Україні. Однак, в останній день візиту він став свідком обшуку українськими спецслужбами неурядової організації “Знаю!”, яка інформує виборців про їхні права. Копперсміт впевнений у політичному підтексті обшуку і не вірить офіційній версії, яка пояснює дії правоохоронців боротьбою з тероризмом:

“Міліція не евакуювала будинок, під час обушку не використовувалися жодні спеціальні пристрої, і ніхто не займався пошуком вибухівки. Вони тільки переглядали комп’ютерні файли і копіювали їх на компакт-диски. І наскільки я знаю, у той самий час відбувалися обшуки кількох інших неурядових організацій. І як в даному випадку, підстави для обшуків були незрозумілими. Тому виглядає, що влада просто намагалася обмежити участь у виборчому процесі тих громадян, яких вона не може контролювати” .

Копперсміт вважає, що такі дії українських силовиків спрямовані на залякування виборців та незалежних спостерігачів. За його словами, під час обшуку правоохоронці, які відмовилися показати свої посвідчення, не дозволяли йому пересуватися кімнатою і він на півтори години був фактично затриманий. Після цього інциденту колишній конгресмен повернувся з України уже песимістом щодо перебігу виборів:

“Моє особисте спостереження: існують підстави вважати, що вибори не будуть чесними, прозорими та справедливими. Є запитання щодо виборів на закордонних дільницях. Хоча найгірші прогнози не справдилися, однак все ж існує достатньо можливостей для маніпуляції на відміну від тих запевнень, які ми отримали у Міністерстві закордонних справ. Україні не вдалося добре організувати передвиборчу кампанію. У ЗМІ переважає інформація на підтримку лише одного кандидата. Державні важелі використовуються для залякування опозиції чи для перешкоджання її передвиборчій агітації".

Як підсумував Сем Коперсміт, через ці проблеми вибори в Україні вірогідно не відповідатимуть міжнародним стандартам.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG