Доступність посилання

ТОП новини

Угорська урядова опозиція голосувала проти розбудови професійної армії.


Василь Плоскіна

Угорщина, 28 жовтня 2004 – Перехід угорських збройних сил на контрактну основу з 1 листопада поточного року, запропонований урядом у відповідному законопроекті, днями заблокувала в парламенті консервативна опозиція. Праві голосували проти цієї пропозиції, доводячи, що державі вигідно мати систему призову новобранців у військо.

Законопроект про професійну армію в Угорщині не отримав підтримки двох третин депутатів Національних Зборів попри те, що оборонне відомство витратило чимало коштів на рекламну кампанію. По всій Угорщині молодих людей закликають з величезних плакатів, рекламних щитів і постерів вступати до контрактного війська. Подібну рекламу можна побачити на телебаченні й у газетах.

Керівник міністерства оборони країни Ференц Югас вже заявив після голосування в парламенті, що збереження строкової служби обернеться для державного бюджету додатковим тягарем. Йдеться про 10 мільярдів форинтів (або 50 млн. дол. США). Саме стільки грошей йде на утримання 19 обласних військових комісаріатів з усім штатом, комунальними послугами, службовими автомобілями тощо. Міністр оборони також додав, що його відомство змушене буде зберегти і стару структуру медичних комісій. Він вважає, що замість цього було б доцільніше витратити 50 мільйонів доларів на покращення службових та побутових умов військових контрактної служби.

Термінову службу в Угорщині введено півтора століття тому. Зазвичай юнаки служили в армії кілька років і лише останнім часом парламент ухвалив поправку, згідно з якою строкова служба у збройних силах Угорщини триває 6 місяців. Ліво-ліберальні політики проголосували за цю поправку з тією умовою, що незабаром армія перетвориться на професійну. Прихильники реформи кажуть, що у цьому випадку військо матиме постійні штати добре підготовлених військових фахівців, які вболіватимуть за свою справу й відповідальніше ставитимуться до служби, ніж солдати-строковики.

Між тим права опозиція вважає, що міністерство оборони може обійтися меншим коштом і витрачати на функціонування військоматів у 50 разів менше, ніж вказує міністерство оборони. Однак представники оборонного відомства кажуть, що ця сума є неповною і що її вистачить на підтримання діяльності хіба якоїсь однієї служби в системі військових комісаріатів країни.
XS
SM
MD
LG