Доступність посилання

ТОП новини

Лукашенко не пішов на парад до Кучми і Путіна в жовтні, тому що вони проігнорували його парад у липні?


Юрій Свірко

Міньск, 28 жовтня 2004 – На трибуні київського параду, присвяченого визволенню України від нацистів, поруч з президентами України, Росії й Азербайджану не було білоруського лідера Олександра Лукашенка. Він покинув Київ напередодні. Речниця білоруського президента Наталя Петкевич повідомила, що Олександр Лукашенко повернувся до Мінська у середу.

“Президент не планував брати участь у параді. У президента був одноденний візит лише на 27-ме число”.

Але прес-служба українського президента поширила повідомлення про те, що Лукашенко прибув до Київа з дводенним візитом і мав не тільки бути присутнім на параді, але й відвідати музей Великої Вітчизняної війни.

Мінські спостерігачі припускають, що Олександр Лукашенко елегантно помстився: зробив так само, як свого часу президенти Росії й України під час святкування 60-річчя визволення Білорусії. Тоді, 1 липня, Путін і Кучма не були присутні на військовому параді в Мінську, а тільки відвідали майже вночі меморіальний комплекс "Хатинь". "А 3 липня, коли в Мінську гримів військовий парад, а Олександр Лукашенко прославляв великий і трагічний внесок Білорусі в загальну перемогу над фашизмом, Путін і Кучма весело балакали в Москві на скачках, куди, між іншим, запрошували і білоруського лідера", - відзначає інтернет-газета "Білоруські новини".

Відсутність президента Білорусі на нинішньому параді у Києві для радіо “Свобода” коментує перший керівник незалежної Білорусі Станіслав Шушкевич:

"Очевидно, компанія йому не підходить. Але я думаю, що не йому, а їм. Мені здається, щодо Путіна, то він, як людина, Лукашенка терпіти не може, але він йому потрібний. А щодо Кучми – може, він псує передвиборчий імідж Кучми в Україні?"

Представники опозиції Білорусії вважають , що Лукашенкові вигідна перемога на виборах в Україні Віктора Ющенка - тоді, мовляв, білоруський лідер знову стане єдиною улюбленою іграшкою Москви. Російські телеканали наразі щосили агітують за кандидата від української влади - Віктора Януковича й водночас критикують Лукашенка. Останній не став приєднуватися до хору голосів за Януковича – білоруський президент у середу зустрівся в Києві з іншим кандидатом – комуністом Петром Симоненком.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG