Доступність посилання

ТОП новини

“Листи на Свободу”


Петро Кагуй

Аудіозапис програми:

Прага, 30 жовтня 2004 року.

Петро Кагуй

В ефірі передача “Листи на Свободу”.

Перед мікрофоном у празькій студії Петро Кагуй.

Вітаю Вас, Шановні слухачі!

До початку голосування на виборах президента України залишається менше 12-ти годин.

А сьогодні, в останній день перед виборами, в Україні - заборонено передвиборчу агітацію. І хоча наше радіо – не проводить жодної агітації за того чи іншого кандидата, здебільшого у листах чи дзвінках наших слухачів звучать заклики на підтримку конкретних кандидатів чи звучить критика інших.

За останні два тижні ми отримали цілу зливу і листів, і дзвінків. Деякі слухацькі дзвінки вже звучали в інших передачах, зокрема, “Світ у новинах” та “Україна світ”. Таку практику використання дзвінків у різних передачах ми продовжуватимемо й надалі.







Оскільки сьогодні - закон України не дозволяє передвиборчої агітація як “за”, так і “проти”, то мені довелося вибрати слухацькі послання, чи фрагменти з них, котрі не містять такої агітації.

Але, жодним законом не обмежуються вболівання громадян за долю своєї держави, за свою долю та долю своїх співвітчизників, особливо у переддень виборів. Ніхто не може заборонити любити свій край, свій народ!

Розпочнемо передачу двома тривожними вчорашніми дзвінками.

Слухачка 1

Вас турбують із Дніпропетровська. Мене звати Тетяна Кравцова. Я зареєструвалася спостерігачем 10 дільниці 26 округу міста Дніпропетровська Жовтневого району.

Сьогодні я була присутня при підрахунку бюлетенів. Фактично прийшло дві тисячі сто вісімдесят вісім бюлетенів. А повинно бути дві тисячі сорок чотири. Зайвими виявилися 144 бюлетеня. Акт склали тільки у двох екземплярах. Задали запитання: чи можна отримати акт спостерігачу. Сказали: за законом, НІ. Але закон у цьому двозначний, незрозуміло що там, як там визначити.

Значить, велике прохання, допоможіть якось у цьому питанні. Бо якщо будуть зайві бюлетені на усіх виборчих дільницях, то ми не знаємо, як пройдуть вибори. Чи чесно? справа в тому, що в нашому Жовтневому райвиконкомі два дні тому - була нарада голів виборчих комісій. І в Жовтневому райвиконкомі, значить, головою було поставлене одне таке питання: будь-ласка підпишіть два протоколи протягом дня, якось постарайтеся зробити, постарайтеся щоб вони потрапили чистими у районні територіальні райвиконкоми... з підписами, це мається на увазі...

Вибачте, я дуже хвилююся. Це питання було поставлено так, щоб до 20 нуль-нуль, був підписаний цей протокол. Дійсний який має бути - якби сфальсифікований. Потім, що вони з ними робитимуть - не знаю. Багато-хто відмовився це робити і цим позбавили себе участі у виборчій кампанії.

Друге питання було там же поставлене - в нашому Жовтневому райвиконкомі – що: зробіть будь-ласка так, щоб 47 відсотків було за Януковича. І ось я Вам зателефонувала, на Ваше радіо... Десь о 16:30 чи 16:40 я прийшла з цієї виборчої дільниці, де я буду спостерігачем працювати 31 числа, і я не можу прийти до себе.


Слухачка 2

Вас турбує із міста Збаража Тернопільської області. У нас на виборчій дільниці немає всіх бюлетенів. Потрібно 2000, а їх тільки 600. Немає урнів. Так що я не знаю, що буде. Дзвонили в Київ, а там сказали, що це Ваші проблеми. Було б добре, якщо б ви повідомили це по радіо, то може б вплинуло на них і додали нам бюлетенів.

Петро Кагуй

Нагадаю, що це були два вчорашні дзвінки, а днем раніше до нас звернулися із таким запитанням.

Слухач 1

Така є інформація, що виготовили ручки, якими будуть ставити в кабінках галочки під час виборів і через деякий час цей знак буде зникати і бюлетень буде залишатися чистим. Я хочу знати, чи це дійсно правда? Якщо правда, то щоб прийняли якесь рішення, якісь запобігливі заходи. Оце таке запитання.

Петро Кагуй

На жаль, ми не можемо: ні заперечити, ні підтвердити такої інформації. Скоріш за все, що це лише чутки, хоча, в принципі, теоретично таке можливе, тим більше, якщо врахувати, що бюлетені виготовлені на спеціальному, особливому папері.

У будь-якому разі кожен виборець може поставити відмітку у бюлетені своєю власною ручкою. Здається, що ніде не обумовлено, що виборці повинні використовувати лише ті ручки, котрі приготовлені у виборчих кабінах.

Слухач 2

Шановні пані і панове, наступає ще один момент в політичному житті України уже в третій раз і послідній, де ми маємо можливість змінити на краще своє майбутнє. Все це повністю залежить від нас і тільки від нас самих, якщо будемо рішуче, сміливо боротися зі злодіями, які забрали у нас хліб, волю і саме дороге – мову.

Дорогі наші внуки, дорогі українці, я вибачаюся перед вами і прошу вибачення від всіх пенсіонерів, що ми зробили вас бідними, голодранцями, тому що були і є раби, великі боягузи, лякаємось своєї тіні, маємо тваринний жах. Я вибачаюся перед вами за те, що дозволили керувати злочинцями, бандитами, які лишили вас майбутнього.

Послухайте виступ президента – це річ на рівні радянського учня, подивіться на його обличчя, ні одної світлої думки, одні російські матюки, як доказав на записах майор Мельниченко. Це московські халуї, вони знищують Україну, дозволяють Жириновському, Лужкову, Чорномирдіну втручатися в наші справи.

Хіба ми люди? Це про нас казав Достоєвській: “Ета нация не імеєт права на жизнь”. Ми ховаємося за спини сміливих людей, як Тимошенко, Мороз, Головатий. Ми байдужі до долі майора Мельниченка, генерала Кравченка, студентів. Ми ховаємося за кров і смерть таких патріотів як Олександров, Гетьман, Гонгадзе, других кореспондентів.

Це ж яку потрібно мати совість, тупість, щоб за тимчасові 50 гривень пенсії продати майбутнє життя наших людей? Схаменіться, подивіться, що ви робите. Голосуйте за прогресивних людей.

Баранко Григорій, Генічеськ.


Слухачка 3

Звучить вірш у виконанні слухачки

Слухач 3

Ви повинні запрошувати людей, які будуть пояснювати як вести себе після закінчення виборів. Ті, хто збиратиметься біля виборчих дільниць, як вони себе повинні вести, щоб не наразитись на протидію цієї злочинної влади. Як це повинно відбуватися? Хто їх повинен консультувати? Будь ласка, у мене таке прохання.

Дякую вам.


Слухач 4

Багато говорити не буду. Я звертаюся до українців правильно вийти на вибори, проголосувати правильно. Не будьмо “козлами” як казав Янукович. Прошу вас вийти і проголосувати так як це треба.

Слухач 5(переклад)

До українського народу я хочу звернутися з таким проханням: люди задумайтесь, ще є час, як ми будемо жити далі.

Слухачка 4

Редакція радіо “Свобода”! Від постійної слухачки смт. Баришівка, що на Київщині Драч Ганни Федорівни.

Тільки люди на виборах можуть право мати Президента в Україні чесно вибирати, Але є ще такі люди – “моя хата скраю”, Як спитаєш: ти за кого? “Ще не знаю”.

До таких людей звертаюсь: просніться в цей час, Не губіть свою країну, вона жде на вас, Бо від нас усіх залежить на землі життя, Як прогавим, то не буде назад вороття.

Україна уже стогне від оцих панів, Люд знедолений, голодний, кругом тільки гнів. Тож подумаймо, хто винен, хто це допустив, Що в багатій Україні нарід бідно жив.

Це ми з вами допустили, дали владі волю, А вона у нас забрала і щастя і долю.


Слухач 6

ЗМІ повідомили про введення нового, більш досконалого зразка закордонних паспортів. А також повідомили, що перший такий паспорт вручив міністр внутрішніх справ поки що президенту Кучмі Леоніду Даниловичу.

У мене питання: щоб це воно значило? Чи значить, що президент втратив віру в перемогу свого кандидата в президенти і йому конче і терміново потрібен такий паспорт, чи може щось інше значить? Як це можна тлумачити, як це можна зрозуміти?


Слухач 7

Звучить вірш у виконанні слухача

Слухач 8

Дуже вболіваю за долю нашої держави напередодні виборів. Такий у нас час, що ми повинні кожен переживати не тільки за своє і за чуже, тому що нас ставлять у такі умови, де більшість наших людей купили своїми подачками.

Можна так сказати, що кинули кісточку з панського столу – добавили до пенсії адресну допомогу, якою обікрали наш народ спочатку цього року поточного. Тому що, якщо уряд прийняв, що буде прожитковий мінімум 284 гривні, то цей мінімум в усьому світі рахується як за споживчу корзинку. Ці гроші розраховані, щоб чоловік зміг вижити, не жити як в деяких державах захищених законом, де люди захищені.

Тому я дуже вболіваю, що наші люди старшого покоління купляться на цей трюк такий влади. Вони вас обікрали. Наприклад, моїй матері недоплачували 121 гривню спочатку року. Це вже близько тисячі гривень. За вісім місяців недоплатили.

Тому я відчуваю свій обов’язок, щоб старшому поколінню всі свої діти дали можливість жити в кращих умовах, в кращій державі, де захищені будуть законом, де їм не будуть подачки давати, а будуть забезпечені опікою влади.


Шановні слухачі, українська редакція Радіо “Свобода” завжди рада Вашим листам. Для тих, хто бажає нам написати, але ще не знає нашої адреси, повідомляємо:

Адреса в Україні: індекс 01 001







Київ-1, Головна пошта,







Абонентська скринька 496.

Ви також можете зателефонувати до нашого київського корпункту і висловити свої міркування з тих чи інших проблем українського сьогодення.

Щодня, від понеділка до п’ятниці між 11 і 13 годиною наші звукооператори запишуть Вас за телефоном 490-29-04. Прохання висловлюватися якомога лаконічніше.

Ми чекаємо на Ваші листи і телефонні дзвінки!


Петро Кагуй

“Мабуть, 3 тижні тому вислала листа на радіо "Свобода". Кожної суботи сподівалася почути і своє слово у передачі “Листи на “Свободу”. Але, на превеликий жаль, так і не дочекалася”, - пише Яна Підгірська із міста Калуша.

“Я розумію, що моя інформація про депортацію лемків із Польщі вже піднімалася на ваших хвилях і, можливо, не актуальна зараз. Але ж мої вірші?!? У них весь біль мого серця за нашу долю і долю України. І вони покликані розбудити такі ж почуття у серцях слухачів “Свободи”. Ми не маємо права мовчки спостерігати, як влада зомбує виборців брехнею і грошовими подачками”, - продовжує вона.

Ці вірші актуальні саме зараз. А якщо ми програємо вибори, то нікому вже не буде потрібен цей крик моєї душі.

У мене немає телефону, щоб зателефонувати до Вас на радіо”,
- зауважує Яна Підгірська із Калуша.

Перш ніж прозвучить один із віршів Яни Підгірською, хочу попросити наших слухачів – не ображатися на те, що лише частина листів і телефонних дзвінків потрапляє до ефіру. Передачі “Листи на свободу” відведено невеликі часові рамки, а слухацьких відгуків ми отримуємо досить багато. І не завжди, скажімо, із великого тематичного листа вдається вибрати невеликий фрагмент, який можна подати самостійно, не змінивши позиції листа автора. А щодо телефонних дзвінків, то часто бувають досить цікаві слухацькі коментарі, але технічна якість запису телефонного дзвінка не завжди дає можливість подати його до ефіру.

Повертаюся до послання Яни Підгірської із Калуша, пропоную послухати у дикторському читанні один із її віршів:

Куди ви Україну привели?

Вкраїно рідна, мій сердечний болю, Стоїш вже вкотре на краю межі. Спаси нас, Боже, знову втратить волю, Ми йшли до неї чесно і без лжі.

Позаду море крові, сліз і горя, Мільйони розплатилися життям. Як сміли ви, мужі державні горді В народу відібрати майбуття?

Один лиш крок між “бути” і “не бути” Державі вільній, чи раби Москви Прем’єри, президенти, вражі діти, Куди ви Україну привели?

Як ви посміли в неї відібрати Усі надбання прадідів-дідів, В чужі захланні руки їх віддати Та це ж бо кров і піт ваших батьків.

Вкраїно рідна, моя люба мати, Життя не мислю в іншому краю. З надією добра тут дочекатись З тобою я над прірвою стою.

Без тебе не змогла б і дня прожити Там, з ситими й заможними людьми. Мабуть, нелегко всім свій край лишити, А в ньому – матір, зраджену дітьми...


Оскільки у сьогоднішній передачі переважали телефонні дзвінки, то хоча б на завершення процитую по кілька слів із окремих листів, що надійшли до нас звичною, чи електронною поштою:

“Зараз, коли виборча кампанія у моїй Україні добігає завершення, думками з тими, хто бажає змін на краще. Підтримую кандидата, якого бажає бачити наш терплячий український народ – чесного, відкритого політика, патріота”, - Ваш слухач Анатолій Гордієнко.

“Тільки в єднанні наша сила – сила народу, мудрість народу, щастя народу”, - наголошує Раїса Браславець зі села Трипілля, що на Київщині.

“Для перемоги - потрібно об’єднатися”, – закликає також Володимир Осипчук із Вінниці.

“Український народ не має права втрачати вже 4-ту можливість на шляху до добробуту і демократії”, - пише Петро Панчук зі Львова.

А ось цитата із листа Ольги Керди із Львівщини:

“Перед Богом і людьми нічого не приховаєш, бо все усім відоме до дрібниць. А видавати бажане за дійсне – це ілюзія, це річ зайва, непотрібна. Отож, дай Боже, щоб ми надалі – не розбудовували процвітаючу Україну, а щоб – будували квітучу ДЕРЖАВУ!!!”.

Це все на сьогодні, шановні слухачі. З Вами був Петро Кагуй. Зауважу, що ця передача не повторюватиметься зранку у понеділок 1 листопада. Натомість буде розширений варіант “Ранкової Свободи”, яка вийде в ефір із 6 – до 7 та із 8 – до 9 години за київським часом. У прямому ефірі ми обговорюватимемо підсумки голосування на виборах президента.

У передачі “Листи на Свободу” я зустрінуся з Вами наступного тижня.

Перед тим як попрощатися, хочу висловити сподівання, що нинішні президентські вибори в Україні - закінчаться справжнім волевиявленням українських громадян. Подальша доля України – в руках українських виборців, у тому числі і більшої частини нашої слухацької аудиторії.

Нехай щастить Вам, нехай щастить Україні!

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG