Доступність посилання

ТОП новини

Вибори у Одесі.


Петро Каландирець

Ці два працівники міліції проводили відеостеження за народним депутатом України Юрієм Кармазіним, кореспондентом всеукраїнського тижневика "Український Південь" Олександром Орловим та одеським кореспондентом радіо "Свобода".
Одеса, 31 жовтня 2004 року.

Ірина Халупа

У нас на зв’язку кореспондент з Одеси. Як відбувались вибори у Одесі?

Петро Каландирець

В 98 і 2002 роках генпрокуратура порушувала карні справи за фактами фальсифікації під час голосування на виборах різних рівнів. Відчуваю, що це станеться і цього разу, бо багато людей скаржилися на те, що їх немає у списках, вони не мають можливості проголосувати. Стояли черги з людей, які вимагали надати їм можливість проголосувати.

Побили керівника від блоку “Наша Україна” Анатолія Чміля, тобто ця ситуація досить напружена.

Народний депутат України Юрій Кармазін вимагає пояснень.
Я і народний депутат України Юрій Кармазін стоїмо біля приміщення територіальної виборчої комісії номер 137 м. Одеси. До нас підійшли охоронці Кармазіна і сказали, що за нами ведеться приховане стеження.

Юрій Кармазин

В 138 виборчому окрузі вилучені члени виборчих комісій від опозиції. Тільки ввечері суд скасував це вилучення. Суд після 4 годин ночі прийняв рішення скасувати як незаконне рішення і пустити до негайного виконання. Але на цьому наші пригоди не припинилися. Ми вчора були до 11:30 на 136-му територіальному виборчому окрузі, де також сталися дуже серйозні питання про вилучення членів виборчої комісії від опозиції. Рішення не було ніяке прийняте і раптом сьогодні о 09:15 з’явилося рішення і людей виключили з комісії.

Тому я сьогодні вимушений був як офіційний спостерігач від Віктора Ющенка на 3 округах №136, 137, 138. Я вимушений сьогодні давати в суді свідчення, мене попросили, щодо того, що я бачив. Суд скасував аж надвечір сьогодні ці незаконні рішення щодо округу №136.

Ірина Халупа

Пане Кармазин, на Вашу думку, приблизно який відсоток тих помилок вдалося наладнати через територіальні комісії і через суд?

Юрій Кармазин

Страшні речі просто трапляються з списками. Люди і представники від опозиційних сил виявили 700 “мертвих душ”, людей яких немає, вони померли. Це по-перше. Відсоток дуже великий. Дуже велика образа у літніх людей, які вимушені були не знайшовши себе в списках прийти, і вимагати від них, щоб вони показали свою прописку. Їх заставляли їхати або в суд або в ТВК.

Є випадки, коли падали ветерани і не могли добратися. Є випадки, коли вони надзвичайно образились, бо кажуть, що і єдине, що в них залишилось , то це лише їх голос. Ми знайшли елементи організованого злочинного угрупування, яке на території міста Одеси влаштувало голосування у змові з посадовими особами.

Ірина Халупа

Як пояснити таку високу кількість помилок у тих виборчих списках? Це мало часу було, чи це недбальство, чи це навмисне?

Народний депутат України, Голова Партії захисників Вітчизни Сергій Кармазін відповідає на запитання у прямому ефірі радіо Свобода".
Юрій Кармазин

Я вважаю, що це свідомо було зроблено. Ми заявляли, що було 40% браку. Можете собі уявити? Це було свідомо зроблено для того, щоб у мутній водичці легко було ловити рибку. Зараз ми знаємо, що молодь наша була залучена до участі у виборах за 25 гривень.

Методика була така. В лікарні швидкої допомоги клали молодих людей з різних навчальних закладів нібито за направленням воєнкомату задача яких була прийти і проголосувати. Потім 25 гривень платили їм у день. Потім називали до якого конкретно чоловіка підійти, які ознаки, чи як той чоловік одягнений чи жінка і далі по місту... Таких існувало 4 групи, поки по тим даним, які я розслідую.

Це страшні речі. Я вам скажу так, що ні по жодному факту не працює ні СБУ, ні міліція, ні прокуратура. Брутальний коментар, який дав пан Кудрявцев з приводу того, що тільки буде реагувати прокуратура на випадки звернень ЦВК є усунення від своїх обов’язків Генпрокуратурою.

А зараз я знаходжусь перед територіальною виборчою комісією 137, де моя охорона членів партії “Захисників вітчизни”, яку я очолюю, яка контролює мої пересування по місту в Одесі в зв’язку з тими сигналами, які є щодо загрози знищення, знайшли людей, які вели за мною таємне спостереження.

Зараз ми вилучили плівку на якій видно, як я підходжу до вашого кореспондента і тих людей, які біля нього, як змальовані мої номери...

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG