Доступність посилання

ТОП новини

Перший тур виборів на Донеччині.


Сергій Гармаш

Донецьк, 1 листопада 2004 - Недільні вибори на Донеччині були одними із найспокійніших за останні роки.

Вибори на Донеччині не дали несподіванок. Як і очікувалось, переважну більшість голосів тут взяв Віктор Янукович – 86,74% тих, хто прийшов у неділю на дільниці. Це майже два з половиною мільйони і трохи більше, ніж показувало будь- яке передвиборче соціологічне дослідження. Віктор Ющенко в першому турі голосування на Донеччині взяв 2,94% - це близько 85 тисяч виборців. Прийшли на вибори 77%.

Штаб Януковича заявляє, що у другому турі планує додати собі ще 5-7% голосів за рахунок збільшення активності виборців, та 5% за рахунок лівого електорату – переважно прихильників Петра Симоненка. До речі, для Симоненка ці вибори на Донеччині були відверто провальними. Він набрав трохи більше 3% . Це в області, де комуністи історично були лідерами електоральних симпатій.

Звичайно, штаби кандидатів, які програли , заявляють про порушення виборчого законодавства. Справді, порушення були, але загалом треба відзначити, що ці вибори стали одними з найспокійніших за останні роки в регіоні. Такої думки і голова обласної організації Комітету виборців України Сергій Ткаченко:

“Якщо порівнювати ці вибори з виборами 2002 року, то можна сказати, що в порівнянні з тими виборами, на яких ми бачили масу вкидів бюлетенів, і урни рвали і видаляли з виборчих дільниць спостерігачів і кореспондентів, то можна сказати, що на цих виборах таких грубих порушень нами не зафіксовано. Але звичайно є порушення, які можна вважати системними, які так чи інакше впливають на відсоток голосів. Це і студенти, які шеренгами ходять голосувати, це і голосування по відкріпних посвідченнях. На наш погляд, це стосується ,перед усім, тих шахтарів, які не поїхали в Київ на 31 жовтня. А вони ж змушені були залишитись у Донецьку з відкріпними талонами на руках. І за законом про вибори, якщо посвідчення було взяте, то людина вже не може голосувати в межах цього міста. Але, як ми сьогодні побачили , у нас це можливо”.

Тобто, порушення були, але на фоні попередніх виборів вони здаються незначними. Донецька влада намагалась зробити все, щоб вибори в регіоні виглядали легітимними. І спостерігачі, які приїхали сюди лише на день голосування, можуть погодитись з цим. Між тим, вибір мешканців Донбасу цього разу визначали не махінації з бюлетенями, а нерівна передвиборча кампанія. По- перше, це відсутність у людей джерел інформації про альтернативних Януковичу кандидатів, а по друге – пасивність штабів опозиціонерів. Останнє відзначила у виборчу ніч на прес-конференції донецький політтехнолог Тетяна Маляренко.

Тож вибір Донеччан, як би його не оцінювали, є певною мірою закономірним. Їх роками вели до цих результатів і влада, і опозиція.
XS
SM
MD
LG