Доступність посилання

ТОП новини

Бiльшiсть сербiв нині висловлюють невдоволення своєю державою.


Михайло Рамач

Белград, 3 листопада 2004 – Бiльшiсть сербiв готовi без кiнця доводити, що в Сербiї найгiрша охорона здоров’я, що освiта на дуже низькому рiвнi, що урядовцi корумпованi. Та коли хтось чужий неприхильно заговорить про їхню країну, вони обурюються. Так сталося цими днями, коли уряд Канади оприлюднив попередження своїм громадянам, котрі їздять до Сербiї.

“Будьте обережнi. В Сербiї вас можуть пограбувати. Там дуже поганi шляхи, а пiкетувальники часто блокують транспорт. В Сербiї можна заразитися гепатитом, туберкульозом або тифом. В лiкарнях мiзерний стандарт, лiкарi вимагатимуть вiд вас готiвку. Вiзьмiть iз собою необхiднi медикаменти, оскiльки їх в аптеках часто немає. Там майже нiде не знають, що таке кредитна картка. А неподалiк кордону з Косовом можна постраждати вiд мiн”. Так мовиться в попередженнi, яке МЗС Канади дає своїм громадянам, котрi збираються їхати до Сербiї.

В сербськiй пресi та на iнтернет- сторiнцi популярного радiо “Б 92” виникли цікавi дебати з цього приводу. Однi обурено кажуть, що канадська влада ототожнює Сербiю iз Афганiстаном. Iншi ж стверджують, що ситуацiя в країнi ще гiрша, анiж зображає її канадське мiнiстерство.

Заступник мiнiстра туризму заявила, що на адресу мiнiстерства цього року не надiйшла жодна скарга закордонних туристiв. За офiцiйними даними, в Сербiї вiд початку року перебувало 1 700 громадян Канади, в Чорногорiї – 460. Представник Соцiалiстичної партiї Iвица Дачич зазначив, що в Сербiї безпечнiше, анiж у Вашингтонi та Нью-Йорку. Вiн сказав:

“У нас пiд загрозою лише тi об’єкти, якi пов’язанi iз американськими та iзраїльськими iнтересами. Та нiхто не змушує їх прибувати до нас”.

Пан Дональд Мекленан, посол Канади у Белградi, пояснив, що його мiнiстерство не хотiло ображати почуття сербiв. Відмовившись коментувати таке попередження, вiн зазначив, що його досвiд в Сербiї зовсiм iнакший , що вiдносини мiж двома країнами прискорено розширюються у всiх ділянках.

“Я почуваюся у Белграді дуже приємно”, каже канадський посол. А його неназвані співробітники, яких цитує сербська преса, додають, що не треба ображатися, оскiльки в згаданому попередженнi немає жодних перебiльшень. Щоб пересвiдчитися в цьому, досить прочитати ось такi заголовки в нинiшнiх газетах:

“Проституцiя в початкових школах”, “Расистськi графiтi на будинках”, “Третя версiя замаху на прем’єра”, “Розкрадають вiйськове майно” чи “Чотири бомби в подвiр’я сусіда”.
XS
SM
MD
LG