Доступність посилання

ТОП новини

У Вільнюсі парафовано угоду про ліво-центристську коаліцію – дотеперішні учасники правлячої коаліції, соціал-демократи та соціал-ліберали, об’єднуються в коаліцію з популістською Партією праці.


Альгімантас Літвінас

Вільнюс, 4 листопада 2004 — У Вільнюсі керівництво партій соціал-демократів та соціал-лібералів парафувало з Партією праці угоду “За спільну працю заради Литви”.

Хоча після другого туру парламентських виборів, який відбувся позаминулої неділі, ліві партії з правими (так звані традиційні партії) вели переговори щодо створення так званої “райдужної” коаліції, бажаючи виключити можливість приходу до влади популістської Партії праці, яка матиме найбільшу кількість - 31 мандат у 141-місцевому Сеймі нової каденції.

Парафувавши угоду з соціал-демократами та соціал-лібералами “За спільну працю заради Литви ”, Партія праці створить з дотеперішніми учасниками владної коаліції лівоцентристську коаліцію.

Входячи в коаліцію, Партія праці відмовляється від своїх популістських передвиборчих обіцянок. Раніше ця партія збиралася поміняти існуючу змішану систему парламентських виборів на чисто мажоритарну, яка виключала б з виборів партійні списки та запровадила б механізм відкликання депутатів.

За словами директора Інституту політичних наук та дипломатії в Каунасі Антанаса Кулакаускаса, згідно з волею виборців склалася ситуація, коли вже не вистачає коаліції двох партій у парламенті.

“Може виникнути ситуація, коли явним переможцем стає одна партія, і тоді вона формує уряд, як це найчастіше траплялося досі. А тепер треба шукати коаліцію, для сформування якої вже навіть не вистачає двох партій, щоб мали більшість (у парламенті). Адже згідно з волею виборців виник такий букет у Сеймі ”, - сказав Антанас Кулакаускас.

Днями партнери нової коаліції окремим протоколом планують визначити порядок розподілу міністерських портфелів. Згідно з цими планами, теперішній прем’єр соціал-демократ Альгірдас Бразаускас, ймовірно, залишиться в кріслі керівника уряду, а лідер найбільшої фракції – фракції Партії праці – Віктор Успаських, переставши бути популістом, стане міністром економіки.

Проте майбутній владній коаліції поки що не вистачає принаймні одного голосу для більшості в парламенті. А деякі представники соціал-демократів та соціал-лібералів незадоволені союзом керівництва цих двох партій з Партією праці. В опозиції будуть консерватори, ліберал-центристи, фракція селян і нової демократії на чолі з Казимірою Прунскене. Нова коаліція може бути нестабільною, вважає ліберал-центрист Кястутис Главяцкас, професор економіки.
XS
SM
MD
LG