Доступність посилання

ТОП новини

Українці за кордоном розчаровані тим, що в Києві повільно рахують їхні голоси.


Зиновій Фрис

Прага, 3 листопада 2004 року - Українці в Італії та Польщі розчаровані повільним підрахунком голосів виборців, котрі взяли участь у першому турі президентських виборів. Вони вважають, що хтось свідомо стримує цей процес, щоб, можливо, дістати від цього якусь вигоду. А ще співвітчизники за кордоном, враховуючи малий розрив між голосами двох основних кандидатів, мають намір активніше голосувати під час другого туру 21 листопада.

Українці Італії не дуже вірять у те, що Міністерство закордонних справ України може серйозно посприяти збільшенню кількості тих, хто міг би проголосувати в Римі під час другого туру. Голова Християнського товариства українців Італії, активіст виборчих перегонів Олесь Городецький каже, що можна сподіватися лише на небайдужість самих співвітчизників. До речі, продовжує пан Городецький, українців дивує, чому в Києві так повільно рахують голоси.

Олесь Городецький

Я звичайно вважаю, що це не просто - так важко порахувати 2%. Це, напевно, має якусь мету, зрозуміло, яку. Я хотів би, щоб ці 2% порахували якнайшвидше.

Різниця маленька між двома кандидатами підштовхує голосувати. Люди зрозуміли, що кожен голос є важливий. Зараз дзвонять практично з цілої Італії, що і як зробити, щоб проголосувати. Кожен просить пояснити, тому що зрозумів, що навіть одна людина, а таких поодиноких людей багато можуть вплинути на результати виборів.

Крім цього маємо наші результати. Тут у нас відрив дуже величезний між двома основними кандидатами. У нас на дільниці в Римі 1508 проти 60 між двома кандидатами на користь Віктора Ющенка.

Тому дивує такий маленький розрив в Україні. Люди настроєні їхати голосувати. Дуже багато зараз нових місць появилося, з яких хочуть їхати, які цікавляться яким чином, коли, де і як голосувати.

Хоча ми розуміємо, що ми не можемо надати такої великої кількості голосів, як в Україні, але розуміємо, що кожен голос зараз на рахунку. Тому дуже важливо, щоб люди визначилися зі своїм вибором.

Зиновій Фрис

Сказав під час телефонної розмови Олесь Городецький, голова Християнського товариства українців Італії, активіст виборчих перегонів.

У Польщі ситуація нагадує італійську. Тамтешні українці ніяк не можуть збагнути, що діється в ЦВК з підрахунком голосів. Говорить Ростислав Крамар, спостерігач від блоку Віктора Ющенка, викладач Варшавського університету.

Ростислав Крамар

Тут двох думок не може бути. Це однозначно зволікання тим, щоб переконати виборця українського, переконати народ у тому, що якщо не переміг Ющенко, то розрив мінімальний. Це зволікання для того аби виграти по максимуму час.

Зиновій Фрис

Щодо другого туру, то українці в Польщі вирішили не чекати підмоги з боку, зокрема владних структур України, і вдалися до такого кроку.

Ростислав Крамар

Зібравшись після виборів вирішили безпосередньо звернутися до громадян Польщі з таким закликом про те, аби допомогли дійти з інформацією до українців, котрі перебувають на території Польщі про те, як і де можна проголосувати. Бо побачили, що більшість людей все-таки не знало. Люди приїжджали здалеку, не знали про те, як мають голосувати, де голосувати, як змінився закон.

Знаєте, що поляки йдуть назустріч. Наш “апель”(звернення) саме сьогодні надруковане в кільканадцяти місцевих газетах Польщі. Це дуже приємно, що ставляться з розумінням. Мови немає про те, щоб ми платили за якісь оголошення.

У зверненні ми наголошуємо на тому, що подібну ситуацію Польща переживала у 80-тих роках. Так що цей народ дуже добре розуміє те, що робиться в Україні. Ми справді відчуваємо і розуміння і допомогу. Наші заклики пролунали вже і на радіо загальнодержавному і польською і українською мовою. Я думаю, що у ІІ турі більше людей прийде голосувати тут на території Польщі.

Зиновій Фрис

За даними інтернет-сайту Центральної виборчої комісії, за кордоном Віктора Ющенка підтримали 43 відсотки виборців, а Віктора Януковича- 47. В ЦВК обробили 75 відсотків протоколів закордонних виборчих дільниць – це менше ніж загалом по Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG