Доступність посилання

ТОП новини

Громадянська ініціатива "Знаю" вважає, що Центрвиборчком неправильно підрахував голоси за кордоном.


Сергій Кисельов

Київ, 4 листопада 2004 - Центральна виборча комісія неправильно підрахувала голоси у зарубіжному виборчому окрузі. Про це у четвер заявили в Києві представники неурядової організації, що зветься так: громадянська ініціатива "Знаю". Наразі здійснений нею паралельний підрахунок голосів засвідчує, що більшість виборців за кордоном підтримали Віктора Ющенка. А не Віктора Януковича, як це випливає з досі незавершених підрахунків ЦВК.

За підрахунками громадянської ініціативи "Знаю", найменше виборців (17 осіб) узяли участь у голосування в Австралії. Найбільше – в США: майже 5 з половиною тисяч. На другому місці Німеччина – більше 4 тисяч. Потім іде Росія – близько 2 з половиною тисяч виборців.

Тим не менше, за словами координатора голосування за кордоном неурядової організації "Знаю" Олекси Омелянчука, за межами України проголосувало набагато менше людей, ніж були в списках для голосування:

"Основні причини були – це страх голосувати. Як ви знаєте, дуже багато людей за кордоном перебувають там нелегально. І ці наші співгромадяни-нелегали просто боялися голосувати за кордоном. Проте на сьогоднішній день ми не отримали жодного повідомлення про будь-які репресії проти нелегалів, які взяли участь у голосуванні".

Пан Омельянчук наголосив, що симпатії до фаворитів президентських перегонів виявлялися серед українців за рубежем непередбачено.

"Дуже цікавим і показовим було голосування української міліції у складі поліцейських сил ООН в Косово, а також військового контингенту України в тому ж таки Косово. Міліція голосувала таким чином. 17 % проголосували за Віктора Ющенка, а 61 % проголосували за Віктора Януковича. Натомість військові – українські миротворці – проголосували наступним чином. 76 % проголосували за Віктора Ющенка і трохи більше 12 % голосували за Віктора Януковича. Ну, і щоб закінчити таку географію голосування за кордоном, ще дві дільниці. В Лондоні за Віктора Ющенка проголосували майже 90 % виборців, за Віктора Януковича проголосувало майже 5 % виборців. В Нью-Йорку за Віктора Ющенка проголосувало більше 95 % виборців, за Віктора Януковича – майже 4% виборців".

А в Росії на всіх чотирьох виборчих дільницях з великим розривом переміг Віктор Янукович.

Громадська ініціатива "Знаю" проводила паралельний підрахунок голосів за копіями протоколів, які вона отримувала із закордонних виборчих дільниць. Координатор голосування за кордоном Олекса Омелянчук оприлюднив результати цих альтернативних підрахунків. За кандидата від опозиції Віктора Ющенка проголосували приблизно 64 %. Кандидат від влади Віктор Януковича дістав за кордоном приблизно 29 %. Тим часом, як засвідчує сайт Центрвиборчкому, неповні дані якого не змінювалися з вечора 2 листопада, українці за кордоном підтримали Віктора Януковича. Він здобув поза українськими теренами 47,5% голосів. А Віктор Ющенко, відповідно, лише 43 ,5%.

До цього слід додати, що ні ЦВК, ні громадянська ініціатива "Знаю" підрахунки всіх голосів зарубіжних виборців ( а їх, як повідомлялося офіційно, 62 тисячі ) наразі не закінчили.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG