Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську обласні виборчі штаби Віктора Януковича і Віктора Ющенка прокоментували результати першого туру виборів президента України.


Михайло Снігур

Дніпропетровська область є єдиною серед центральних областей України, де за офіційними даними ЦВК переміг Віктор Янукович. Співвідношення кількості голосів становить майже 50 на майже 19 відсотків. У виборчих штабах двох фаворитів причини такого результату пояснюють по різному.

На прес-конференції штабу Януковича, яку чомусь проводила співробітник прес-служби штабу Наталя Абросимова, а не присутній там же прессекретар штабу Вадим Рижков, голова обласного штабу Януковича Геннадій Півняк пояснив причину перемогии Януковича на Дніпропетровщині підвищенням його рейтингу внаслідок дій уряду. Названі підвищення пенсій, стипендій, зарплат працівників бюджетної сфери. Крім того, за словами Геннадія Півняка, свою роль відіграли програми Януковича щодо надання російській мові статусу державної, впровадження подвійного громадянства, орієнтація на Єдиний Економічний простір. В той же час голова штабу Януковича заявив, що Віктор Ющенко не має конкретних механізмів підвищення рівня розвитку держави, має проамериканську орієнтацію, в разі перемоги розпочне тотальну українізацію, згорне економічні відносини з Росією, посилює антиросійські настрої і розбрат між слов’янами. Себто, повторив усю риторику з антиющенківських летючок.

Геннадій Півняк
“Дніпропетровщина зробила свідомий і виважений вибір. Дніпропетровщина підчас усієї передвиборної кампанії демонструвала громадську зрілість і не піддавалася на првокації. Дніпропетровщина створила всі умови для того шоб вибори відбулися як прозорі, демократичні коли кожний одержує можливість реалізувати своє право на вільне волевиявлення і не було ніяких перешкод проведенню виборів” – зазначив Геннадій Півняк. Він також прогнозує перемогу Януковича у другому турі, вважаючи, що результат першого туру підсилює позицію Януковича та що лівий електорат, у першу чергу комуністи, лідер котрих Петро Симоненко в області отримав понад десять відсотків голосів виборців, проголосує за Януковича.

У прес-релізі, поширеному штабом Віктора Ющенка, заявлено, що у області відбулася тотальна, багаторівнева і системна фальсифікація результатів голосування. Стверджується, що близько 20 вісотків голосів, відданих за Віктора Ющенка, не враховані та що стільки ж голосів сфальсифіковані на користь Януковича.

Фальсифікація відбулася, сказано у прес-релізі, за рахунок маніпуляції зі списками виборців, використання лікарень і закритих виборчих дільниць, завчасної підготовки фальшивих протоколів, багаторазового голосування осіб з відкріпними посвідченнями, маніпуляцій підчас підрахунку голосів, “виборчих каруселей”, прямого підкупу і тиску на членів комісій, використання працівниками місцевих адміністрацій посвідчень співробітників органів масової інформації для знаходження на виборчих дільницях і контролю ходу голосування. До прокуратури та судів подані понад 70 скарг і позовів, більшість яких передбачає карну відповідальність посадових осіб адміністрацій і суб’єктів виборчого процесу.

Ярослав Федорчук
Голова виборчого штабу Віктора Ющенка Ярослав Федорчук зазначив: “Об’єктивно, якби не було фальсифікацій, ми змогли б сподіватися на 35 – 37 процентів. За цей результат і будемо боротися”.

Ми попереджаємо, що під час голосування 21 листопада демократичні сили в області забезпечать абсолютний контроль за процесом виборів. Всі порушення будуть на просто зафіксовані – винні нестимуть відповідальність згідно з законом – сказано у прес-релізі обласного штабу Віктора Ющенка.
XS
SM
MD
LG