Доступність посилання

ТОП новини

Президентські вибори в Україні: короткі підсумки 1-го туру і можливі сценарії туру 2-го.


Зиновій Фрис Гість: Олег Білорус - народний депутат України, фрація БЮТ та Олександ Єльяшкевич - народний депутат 2-го і 3-го скликання.

















Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ, 5 листопада 2004 року.

Зиновій Фрис

Добрий вечір!

“Вечірня “Свобода” в прямому ефірі” у п’ятницю, 5-го листопада.

Перед мікрофоном Зиновій Фрис, мені допомагають Юлія Сайко і Сергій Балабанов.

“Вечірня “Свобода” в прямому ефірі” – це передача про актуальні події в Україні. І цією темою залишаються президентські вибори. Попереду – 2-й тур.

Нашим гостем мала бути Юлія Тимошенко, але буквально за півгодини нам зателефонували і сказали, що вона з поважних причин не може взяти участь у програмі.

В студії у нас від БЮТ - Олег Білорус, народний депутат, колишній посол України в США.

Пане Білорус, я собі так уявляю, що гострота, яка відчувається перед другим туром і те, що пані Тимошенко не прийшла на ефір – це результат цієї гостроти, бо плани очевидно міняються уже в останню хвилину, чи не так, пане Білорус?

Олег Білорус

Так, дійсно планів дуже багато, не вистачає ні дня, ні ночі, аби виконати всю роботу перед цим важливим другим туром. Кажуть, що дуже важко замінити жінку, грати її роль. Ще важче замінити тут Тимошенко. Але вихід є, бо кажуть, що вона була в уряді Ющенка найголовнішим чоловіком, тому мені доведеться грати чоловічу роль. Так що я , як її заступник по партії, спробую зіграти цю роль, а вона напевно прийде до Вас після оголошення перемоги Ющенка.

Зиновій Фрис

Сьогодні ми коротко спробуємо підсумувати з нашим гостем підсумки першого туру, і спробуємо спрогнозувати можливі сценарії другого туру.

Трохи пізніше до нас долучиться з Варшави народний депутат України 2-го і 3-го скликань, голова парламентських комісій з питань президентських виборів – 1999 року і парламентських виборів – 2002 року - Олександр Єльяшкевич.

Перед тим, як я розпочну передачу, я хотів би сказати, що оскільки ЦВК ще досі не оприлюднив переможця 1-го туру, то, згідно з Законом України про вибори президента, агітація за того чи іншого кандидата заборонена. І я не сумніваюся пане Білорус, і пане Єльяшкевич, що сьогодні цього правила ми будемо дотримуватися.

Отже, ні добре, ні зле ні про Віктора Януковича, ні про Віктора Ющенка як кандидатів у президенти. Говорити про них ми можемо виключно як про посадовців – Януковича як прем’єр-міністра, Ющенка – як народного депутата, голову фракції.

Дуже цікаво, що російська газета “Российская газета” одразу після 1-го туру написала: “Вочевидь, результати виборів в Україні будуть скасовані, оскільки 31 жовтня Юлія Тимошенко на 5-му каналі агітувала за Віктора Ющенка”. Ось так пане Білорус. Росія уважно стежить за кожним вашим словом, і тому я сподіваюся пане Білорус, що Ви будете пильні, чи не так пане Білорус?

Олег Білорус

Так, звичайно, треба бути пильним. А що стосується мас-медіа, то сьогодні вони дуже активно публікували сенсацію про те, що прем’єр-міністр України зніме в понеділок свою кандидатуру з президентських перегонів.

Зиновій Фрис

Ви вірите в це, пане Білорус? Що це таке? До речі, я читав цю інформацію, я звичайно, хотів у Вас про це запитати, як це можна сприймати і розцінювати такі заяви? Як провокацію?

Олег Білорус

Я думаю, що це можна розцінювати, як виборчий жарт. Але я розцінюю більш глибше, що у Москві демонструють спробу вплинути на вибори в Україні так, щоби маніпулювати кандидатами.

Скажімо, то їм підходив цей кандидат, вони висували, підтримували, тепер він чомусь не виправдав їх довір’я, то вони можуть замінити іншим. Вони мають таку собі свободу, але ця свобода, звичайно, не є такою вільною для них. Тому була...

Зиновій Фрис

Пане Білорус, Ви знаєте, я хотів у продовження того, що Ви говорите спитати. Доводилося чути, причому ще кілька днів тому, що цей варіант, який з’явився раптом сьогодні, що Янукович 8-го числа може зняти свою кандидатуру.

Ці люди, з якими мені доводилося розмовляти, вони в принципі це планували і їхня логіка така. Вони кажуть, що оскільки оточення Кучми не впевнене, що завтра Янукович здасть Кучму і для того, щоби підняти собі рейтинг заарештує Кучму і все його оточення, посадить його туди, куди в таких випадках саджають.

А Ющенко мовляв, який називав Кучму своїм батьком гарантуватиме Кучмі спокійне, тихе життя, як це зробив Путін в Росії. Ось такі ходять чутки і ці люди кажуть, що такий варіант цілком ймовірний.

Олег Білорус

Гіпотетично, теоретично все можливе в політиці, але кажуть, що єдиний порятунок в політиці – це знання. Тобто, освіта і інформація. І якби ми мали всю інформацію з Москви відносно їх планів, ясно було б одне, що втручання Москви у виборчі перегони в Україні є екстранеординарним.

Це сенсаційне, небачене в історії двосторонніх державних відносин. Тому вони мають мабуть таку політичну динаміку, інерцію, що вважають, що вони контролюють вибори. Але долю виборів вирішує український народ, і я в це вірю.

Стосовно Ющенка, то він не називав Кучму батьком. Він лише казав, що до президента ставиться як син до батька. Так і має бути, це традиція української сім’ї, що треба поважати старшого за чином. Це інші речі, тут агітації немає.

Я думаю, що ця сенсаційна заява запущена з Москви для того, аби перешкодити об’єднанню Ющенка і Мороза і створенню цієї нової коаліції. Сьогодні мені відомо, що уже фактично Зінченко оголосив про те, що Мороз буде підтримувати у другому турі Ющенка. Така інформація.

Зиновій Фрис

Пане Білорус, мені ось щойно передали в студію оперативну інформацію про те, що голова ЦВК Ківалов заявив ( ця передача якраз іде по “1+1” ) про те, що завтра на мітингу у випадку якщо за Ющенка звучатиме бодай якась агітація, то Ющенка знімуть з перегонів.

Як Ви можете розцінити таку заяву, такі погрози, я не знаю, чи можна назвати це погрозою?

Олег Білорус

Було б краще, щоб голова ЦВК виконував свої прямі обов’язки, а не обов’язки поліцейського. Завтра збирається народ на площу для того, щоби отримати інформацію, а не агітувати за Ющенка чи не за Ющенка. І там агітації ніякої не буде. І думаю, що погрози і спроби зняти з виборчих перегонів Ющенка, вони вже є недоречні.

Тому що у Ківалова була можливість зняти з виборчих перегонів іншого кандидата, який грубо порушив Конституцію, закон про вибори президента непішовши у відпустку цілі місяці вів агітаційну роботу на свою користь, використовуючи державні ресурси, людські ресурси і т. д.

Зиновій Фрис

Пане Білорус, давайте з’ясуємо таку деталь, можливо не таку вже й маловажну. А що, навіть зараз ніде, ні на яких мітингам, ні на яких зборах, а просто людина на вулиці не може сказати, що я голосую, чи я буду голосувати за Ющенка. Це також розцінюється, як агітація?

Олег Білорус

Ця агітація заборонена до оголошення результатів. ЦВК зробила все можливе і неможливе, щоби затягнути оголошення результатів 1-го туру. Чому? Тому що ясно, що в 1-му турі переміг Ющенко, а дуже не хочеться оголошувати це. Тягнуть до останнього моменту.

Формально ЦВК може дотягнути аж до 9-10 листопада. Обіцяють, що нібито у понеділок результати 1-го туру оголосять, вони не будуть аж надто сенсаційними, бо там обидва кандидати у президенти будуть очевидно мати приблизно рівний відсоток голосів виборців. Так що, коли будуть оголошені ці результати, можна буде агітувати знову.

Але сьогодні нам стало відомо, що знову по всій Україні уже розвішені нові біг-борди на користь прем’єр-міністра. Там вже: “не тому що”, а пряма агітація, де написано, що такий-то і такий, тобто “прем’єр-міністр – наш вибір”.

Ці картинки йдуть на фоні українського села, українського містечка. Вже в Києві таких біг-бордів повно. Думаю, що і в інших містах України вони вже. Так що порушення вже є.

Зиновій Фрис

Пане Білорус, то може статися щось таке фантастичне, що ЦВК на чолі з Ківаловим зніме не Ющенка, а Януковича?

Олег Білорус

Я думаю, що і це не трапиться, тому що були більш грубі порушення, і ніякого зняття не відбулося.

Бачите, ЦВК чомусь грає в один бік. Правоохоронні органи грають тільки на користь прем’єр-міністра, тому мене навіть не дивує ця погроза і з боку ЦВК, і збоку мера міста Києва, і з боку судових інстанцій, які вже заборонили мітинг, який має відбутися. Але це не мітинг, а це марафон, це коли люди будуть йти і там отримувати якусь інформацію. Це не агітація.

Зиновій Фрис

Пане Єльяшкевич, Ви займалися парламентськими виборами, були головою парламентських комісій з питань президентських виборів 1999-го року і парламентських виборів 2002-го року.

Скажіть, будь ласка, те, що сказав Ківалов, що знімуть Ющенка, якщо завтра бодай хтось буде агітувати за Ющенка, на Вашу думку, це в дусі закону, це не порушує український закон “Про вибори”?

Олександр Єльяшкевич

Доброго вечора!

Зиновій Фрис

Добрий вечір!

Олександр Єльяшкевич

Доброго вечора, пане Білорус!

Олег Білорус

Доброго вечора, Олександре!

Олександр Єльяшкевич

Ми з ним чудово знайомі.

Зиновій Фрис

Але давно бачилися.

Олександр Єльяшкевич

Так.

Я не знаю точні цитати пана Ківалова, але якщо дійсно відбувалося так, як Ви кажете, то це не дуже коректно з боку пана Ківалова говорити про те, що буде в разі якихось дій, які ще не відбулися.

По-перше, рішення приймає не одна окрема особа ЦВК, а вся ЦВК, а це є колегіальний орган. Як буде прийматися рішення, на яких підставах - це питання може виникати тільки тоді, коли дійсно будуть подані у відповідній формі скарги до ЦВК, і вони будуть розглядатися.

Тобто, давайте говорити не про припущення, що робить пан Ківалов, а говорити про конкретні речі, що відбуваються.

Зиновій Фрис

Зрозуміло.

Олександр Єльяшкевич

На сьогоднішній день ЦВК навмисне затягує офіційне оприлюднення...

Зиновій Фрис

До речі, чому це діється?

Олександр Єльяшкевич

Це дуже цікаве питання. Але відповідь на це питання Ви почуєте з вуст Президента України Л.Кучми, і відповідь на це питання буде надана, я так розумію, 10-го листопада під час прес-конференції Миколи Мельниченко та моєї тут у Варшаві.

Я не хочу сьогодні випереджати події, я даю шанс ЦВК все ж таки виконувати законодавство України і не порушувати конституційні права громадян України.

На жаль, повторюється те, що було і під час виборчої кампанії 1999-го року. Про відносини ЦВК і Президента України, всіх посадових осіб ми будемо окремо говорити, будемо говорити і про інше. Це буде дуже цікава прес-конференція, де прямою мовою конкретних посадових осіб, конкретних виконавців буде сказано, чому так відбувається в Україні, чому такі вибори взагалі проходять в Україні.

Зиновій Фрис

На передодні першого туру всі говорили про якісь страшні сценарії, яких не відбулося. Зараз знову ми про це чуємо: про те, що вже у другому турі ті сценарії влада, мовляв, реалізує. Але звідки береться це? Чи не є це свідомим нагнітанням тривожної ситуації? Якщо говорити про другий тур, то яким він вам бачиться найвірогіднішим? Пане Білорус, що Ви передбачаєте?

Олег Білорус

Зіновію, коли Ви кажете, що всі говорили про такі страшні силові сценарії в процесі підготовки до першого туру і при проведенні першого туру, а цих силових сценаріїв не було... Було, але ці сценарії йшли у модифікованих формах.

Я працював в Дніпропетровську, в Павлограді і в Сінєльніково. Я побачив стільки і всього, що, незважаючи на те, що для мене в Україні це четверта виборча президентська кампанія (першу я проводив для колишнього президента Кравчука і був головою Республіканського виборчого комітету), але тут я побачив силові методи, які були спрямовані на виборця, на виборчі комісії, на списки виборців, на те, щоб не допустити виборця до голосування, особливо в тих містах, селах, де населення явно проявило симпатію до одного з кандидатів, скажімо до Ющенка, там творилося свавілля, тиск, і це був силовий метод.

Але технологія стала більш тонкою. Коли раніше міліціонерів по 50 чоловік возили великим автобусом львівським, то тепер перевдягнених у цивільну форму людей перевозили мікроавтобусами, легковим транспортом, були підготовлені маршрути, вони мали часом по 30 відкріпних талонів, і по маршруту їх чекали, вони проходили ці маршрути від Донецька до Ужгорода через Суми, від Луганська через Харків до знову ж таки Ужгорода і по дорозі скрізь голосували, голосували, голосували.

Це є ніщо інше, як силовий сценарій, це є антиконституційний переворот з боку виконавчої влади, і за це доведеться відповідати.

Олександр Єльяшкевич

Я хотів би додати, що дуже багато варіантів силового сценарію розігрувалося і розігрується.

Те, що ми вважаємо за силовий сценарій, як уявляємо це використання сили, то це вже відбулося під час подій біля ЦВК 23-го жовтня. За це, на жаль, ніхто не відповідає, але влада повинна відповідати за ті події, які вона робила, за побиття людей. Це по-перше.

По-друге, знаєте, що готувалися певні дії з 31-го жовтня на перше листопада, але опозиція в Україні мудрішає з кожним днем, і вона не пішла за тим сценарієм, який готувався на Банковій.

На сьогоднішній день влада має таку можливість ще визнавати вибори не дійсними, це дуже велика загроза, вона є, на жаль. Чому? Тому, що були сфальсифіковані результати першого туру голосування, вони були сфальсифіковані і по відношенню до В.Ющенка, у якого забрали чимало голосів (я хочу сказати, що якщо вибори нормально відбулися, то Ющенка вже треба було оголошувати Президентом України, він набрав більше 50% голосів), сфальсифікували голоси й іншим кандидатам в Президенти України, представникам лівих партій – це і О.Морозу, і П.Симоненку, і іншим кандидатам в президенти.

В будь-який момент кожен із кандидатів в президенти може звернутися до ВСУ для того, щоб у зв’язку із фальсифікацією президентських виборів визнати ці вибори недійсними.

Влада тримає такий варіант. Якщо будуть події виходити за ті межі тих планів, на які розраховує ця влада.

На сьогоднішній день мене дещо дивує позиція опозиції, вона сьогодні дещо ейфорична. Чому? Тому, що вони кажуть, що в першому турі весь ресурс був задіяний владою, і ми тепер будемо знати і у другому турі нам буде легше.

Ні, це не так! Перший тур – це було своєрідне тренування для влади. У другому турі ця влада піде на все для того, щоб забезпечити потрібний для неї результат.

Але я не песимістично налаштований, я налаштований якраз оптимістично, я вірю в перемогу українського народу, тому що я вважаю, що у другому турі реальний рейтинг Ющенка буде за 70%, тому що це не просто рейтинг В.Ющенка, а це рейтинг відношення українського народу до бандитської влади, яка вже багато років керує Україною.

Такі люди, такі посадовці, як Президент України, як прем’єр-міністр України, як голова Адміністрації Президента України, вони повинні відповідати за те, що вони скоїли.

Олег Білорус

Я хотів би прокоментувати, Зиновію.

В перший частині я з Олександром Єльяшкевичем погоджуюся. В мене також складається враження, що влада на протязі всього виборчого циклу постійно і майже демонстративно резервує для себе варіант, коли залишає для себе можливість визнати вибори недійсними, таким чином знову поставити собі під контроль ці вибори.

З іншого боку, важко погодитися з тим, що сказав Олександр, що опозиція в ейфорії. Може, це зовнішнє враження. Я якраз і є типовим представником опозиції, для нас немає ніякої ейфорії, для нас є пекельна робота в тому, щоб дійти до кожного округу, до кожного району, до кожного села і міста, до кожного виборця і пояснити, що це можливість вибору для народу, і що це майже останній шанс для України, і якщо Україна не вирішить свою долю тепер, не змінить владу, не змінить систему влади, то вона буде відкинута на 10-20 років на узбіччя таких європейських доріг розвитку. Немає ейфорії.

Відомо, що Ющенко буде подавати до ВСУ і інші кандидати, які були принижені цією виборчою кампанією.

Правда, є такі кандидати, які відразу пішли на службу до іншого кандидата, але опозиція сьогодні максимально наблизилась до того, щоб виражати інтереси народу України.

Олександр Єльяшкевич

Олег Григорович, я все це говорю не тому, що мені хочеться якось покритикувати дії опозиції, ні. Я дуже хвилююся, щоб український народ використав свій історичний шанс.

Віктор Ющенко зобов’язаний перемагати в цих президентських перегонах, в нього немає іншого шансу. Бо якщо зірвуть ці вибори, більше демократичних виборів з цією бандитською владою не буде.

Ви бачите, як вони проводять ці вибори? Мене дивує, що сьогодні Віктор Ющенко телефонує Кучмі і ставить до відома Президента України, що діється на центральній виборчій комісії. Та все чудово знає Леонід Кучма, він керує кожною цифрою, він керує всіма процесами. І про це дізнається і світ, і Україна.

Треба більше тих фактів, які були зафіксовані Миколою Мельниченком, вони були зафіксовані ще в 99 році. І треба, щоб була за них кримінальна відповідальність тих посадових осіб, які ще в 99 році під час президентських виборів в 2000 році під час проведення так званого всеукраїнського референдуму сфальсифікували волевиявлення українського народу. Ось про що йде мова.

Олег Білорус

Це я не заперечую, тут треба погоджуватися.

Зиновій Фрис

Панове, давайте послухаємо Леоніда Кравчука. Ось що він говорить про те, яким йому бачиться другий тур президентських виборів.

Леонід Кравчук

Він буде гострим, надзвичайно непростим, але висновки з першого туру висновки зробить і команда Ющенка, і команда Януковича. Тому воно буде з точки зору організації виборів більш чітко, більш наполегливо з обох сторін, і більш послідовна, системна буде робота.

Марина Пирожук

Пане Кравчук, а як Ви прокоментуєте зауваження чи припущення спостерігачів, і не тільки спостерігачів, а й політиків про те, що влада готується до більш нахабного, жорсткого наступу для забезпечення перемоги свого кандидата у другому турі?

Леонід Кравчук

Я не можу говорити, що вона станеться більш нахабною, відвертою, я можу говорити, що вона буде використовувати більш жорстко можливості, які передбачені законом. Або ті можливості, які є десь в прогалинах закону, якось так ставити питання.

Було б може не серйозно, навіть дуже ейфорично, якби я сказав, що влада буде тихо і спокійно віддавати владу. Буде жорстка боротьба.

Зиновій Фрис

Ми сьогодні пану Кравчуку розповіли про Ваші, пане Єльяшкевич, тези щодо того, яким може бути другий тур. І ось що пан Кравчук відповів з цього приводу.

Леонід Кравчук

Єльяшкевичу легко говорити, тому що він знаходиться за межами України і має з Україною нечастий зв’язок. Він може сидіти і фантазувати будь-що, до його слів можна прислуховуватись, можна не прислуховуватись, він не знає зараз ситуації в Україні.

А що стосується його слів, що може бути чи не може бути, то я не хочу ні на кого посилатися і коментувати, я б хотів свою думку з цього приводу.

Вибори будуть в цьому турі надзвичайно жорсткі. Ті кандидати, штаби кандидатів, а їх є 2, будуть докладати всіх зусиль, щоб здобути перемогу. А виграє той, хто має більше ресурсу виборців, можливостей, і виграє той, хто буде дотримуватись закону.

А сьогодні, якщо брати ту ж опозицію, закони порушувались і порушуються сьогодні більше опозицією, аніж кимсь іншим.

Зиновій Фрис

Так вважає Леонід Кравчук, лідер фракції СДПУ (о). Скажіть будь ласка, пане Єльяшкевич, що Ви з цього приводу думаєте? Виходить, що Ви не знаєте ситуації в Україні, а беретеся судити, так каже Кравчук.

Олександр Єльяшкевич

Ви знаєте, так хотілося і Кучмі, і всьому його оточенню, всім, хто слугує всій банді, щоб я мовчав, щоб замовчував питання, чому я змушений бути тимчасово за межами України.

Тому що Кучма мене вбивав разом з Деркачем, разом з Григорієм Суркісом, довіреною особою якого, до речі, був Леонід Кравчук. Але мова сьогодні не про Кравчука. Він, як і багато інших моїх колег, спонукає мене на те, щоб я сказав про їх розмови в президентському кабінеті і так далі. Але я не буду сьогодні робити цього з етичних міркувань.

Справа в тому, що такі люди, як Л. М. Кравчук, на жаль, обслуговують бандитів. Ці бандити, я називаю речі своїми іменами, тому що, на жаль, все куплено в Україні, парламент куплений, судді в більшості своїй куплені, виконавча влада куплена, зараз підкупають членів виборчих комісій і так далі. Хто не йде на підкуп, тих залякують, звільняють з роботи і так далі.

Всі чудово знають про ситуацію в Україні. І ось коли колишній президент України Леонід Кравчук слугує такому режимові, ось це небезпечно. Небезпечно, яким він ввійде в Істрію.

Я дуже молода людина, і ще прийде час, коли буде соромно дивитися в очі мені і багатьом моїм колегам, які мовчки спостерігали за тим, як мене вбивали за те, що я відстоював демократичність проведення президентських та парламентських виборів в Україні.

Тому я хочу сказати, що на сьогоднішній день головна зброя сьогоднішньої влади – це підкуп людей. Віктор Андрійович Ющенко, Юлія Володимирівна Тимошенко, інші посадові особи повинні зрозуміти це і повинні звернутись до тих людей, яким сьогодні будуть надавати величезні кошти.

Хай люди беруть ці кошти, а потім після проведення виборчої кампанії офіційно складають протоколи про хабарі. Хай вони платять з цих хабарів відсотки до держбюджету, щоб підтримати малозабезпечені верстви населення.

Хай кошти, які були вкрадені в українського народу, вони дійдуть хоча б до тих людей, які дійсно хочуть мати кошти для того, щоб прокормити свої родини.

Але потрібно забезпечити демократичний процес волевиявлення в Україні. І треба боротися з підкупом людей. Це дуже небезпечно, і дуже мало людей, які можуть встояти під спокусою отримання величезних коштів, які вони не можуть заробити протягом свого всього життя.

Зиновій Фрис

Розізлила Вас, пане Єльяшкевич, точка зору першого народно-обраного президента Леоніда Кравчука.

Олег Білорус

Я хотів би прокоментувати. Коли говорять, що вибори мали нахабний характер з боку виконавчої влади, чи вони знову будуть в другому турі...

Мабуть, нахабнішою влада виконавча не може бути, тому що всі форми свавілля були продемонстровані. Я не проти жорстких форм.

Олександр Єльяшкевич

Не всі, Олегу Григоровичу, на жаль, влада може піти на крайні заходи, тому що вони дійсно знають, що їм втрачати. Це мільярди доларів. 8 мільярдів доларів у родини Кучми - це величезні кошти, це найбагатша родина України. Україна повинна про це знати.

Кучма захищає свій особистий капітал, своєї родини, захищає, головне, свою недоторканість, тому що він повинен відповідати за тяжкі злочини, за вбивство людей.

Олег Білорус

Я б хотів прокоментувати одну позицію нашого співрозмовника, що ніби-то опозиція більше порушувала і буде порушувати закон. Це зовсім не відповідає дійсності.

Зиновій Фрис

Він говорить, що взагалі опозиція більше порушує, ніж влада.

Олег Білорус

Ні! Це не відповідає дійсності, в опозиції нема в руках державної машини, силових структур, ресурсів, крім того, нема мотивації. Наша мета – допомогти народу вчинити волевиявлення змінити владу, якщо народ цього бажає.

А народ бажає, і має конституційне право змінити владу і набрати собі нову владу. Тому говорити про те, що опозиція більше порушувала, немає ніяких підстав, не буде підстав у цьому.

Що стосується жорстких вимог закону, будь ласка, якби влада діяла в рамках закону. Справа в тім, що влада виключила дію закону і зазіхає на те, щоб зробити нечинною на період виборів і саму Конституцію.

Сотні тисяч громадян не були допущені до виборчих урн, вони втратили чи їм перешкодили реалізувати своє конституційне право обирати. А це великий злочин проти всього народу, це не поодинокі громадяни.

Зиновій Фрис

Панове, просте у мене запитання. А другий тур взагалі-то відбудеться?

Олександр Єльяшкевич

Я переконаний, що відбудеться другий тур, але я хвилююсь, що буде за результатами цього другого туру. Тому що влада може піти на бандитський “безпредєл”, але вона не піде проти всього народу.

Бандити бояться українського народу і український народ повинен це усвідомити і очистити свою владу від бандитів.

Зиновій Фрис

Пане Білорус, чому Ви вважаєте, що відбудеться? Чому не допускаєте, що може статися всіляке?

Олег Білорус

Я переконаний, що другий тур відбудеться, бо цього бажає український народ. Він не допустить, щоб влада почала маневри в своїх шкурних інтересах, інтересах самозбереження при владі.

Влада це прекрасно розуміє, розуміє, що реальний рейтинг цієї влади – 5%.

Зиновій Фрис

Дуже дякую. Ми змушені закінчувати цю передачу. Сьогодні у нас гостями були Олег Білорус, народна фракція БЮТ, колишній посол України у США.

І телефоном з Варшави Олександр Єльяшкевич, народний депутат України ІІ-ІІІ скликань, голова парламентських комісій з питань президентських виборів 99 року і парламентських виборів 2002 року. Пан Єльяшкевич дістав політичний притулок у США у зв’язку з загрозою його життю з боку вищих керівників його держави.

Передачу вів Зиновій Фрис, мені допомагала Юлія Сайко і Сергій Балабанов.

На все добре!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG