Доступність посилання

ТОП новини

7-го листопада у Дніпропетровську були проведені два мітинги лівих політичних організацій.


Михайло Снігур

похід комуністів
Дніпропетровськ, 7 листопада 2004 - На перший мітинг, проведений Комуністичною партією України, учасники прийшли колоною, у якій налічувалося до тисячі людей. У самому мітингу взяли участь від 1200 до півтори тисячі учасників. У Дніпропетровську, де компартія традиційно проводить походи і мітинги 1-го травня і 7-го листопада, за усі роки незалежності України цей мітинг комуністів був найменш чисельним. У натовпі були здебільшого літні люди і кілька десятків комсомольців.

Перший секретар обкому КПУ Віктор Борщевський у своєму виступі на мітингу після традиційного згадування про жовтневий переворот у Петрограді подякував присутнім за голосування у першому турі виборів за Петра Симоненка, зазначивши, що ліві на виборах не мали успіху, але боротьба триває. Віктор Борщевський закликав учасників до виконання рішень пленуму ЦК КПУ про не підтримування на виборах Віктора Ющенка і Віктора Януковича.

мітинг КПУ
Інші промовці на мітингу, що тривав близько півгодини, були більш радикальними. Перший секретар міського комітету комсомолу Євген Павленко, заявивши, що Янукович мусить сидіти у в’язниці, закликав до революції: “Ми самі візьмемо владу, сьогодні нам як ніколи потрібний жовтень сімнадцятого. Геть антинародний режим, геть бандитську сволоту. І сьогодні хай живе революція, хай живе Комуністична партія, хай живе наш лідер Симоненко! Україно, повстань проти антинародного режиму! Ура!”. До тих закликів Євген Павленко додав гасло “Смерть Ющенку”.

Ніхто з організаторів мітингу не намагався бодай пом’якшити ним сказане.

У резолюції мітингу комуністи і їхні прибічники закликані проголосувати у другому турі виборів проти всіх. Зажаданні впровадження мораторію на підвищення цін, друга державна мова, оголошення сьомого листопада державним святом.

Євген Павленко
По закінченні мітингу комуністів свій мітинг під пам’ятником Леніну провело Всеукраїнське об’єднання лівих “Солідарність”. Голова обласної організації ВОЛ “Солідарність” Віктор Берізка, заявивши про необхідність згуртування лівих організацій на виборах, попри заборону агітації до оголошення результатів першого туру виборів закликав голосувати за Януковича. Агітували за прем’єр-міністра і решта промовців. Було оголошене, що разом з ВОЛ мітинг проводять ще сім лівих організацій. Усього членів тих організацій разом з тими, хто прийшов з мітингу комуністів, набралося менше сотні.

Попри малочисельність мітинг перетворився на гучну загальну сварку, у гаморі якої ледь можна було розчути агітаційні заклики за Януковича. Одна з учасниць мітингу кількаразово намагалася вдарити Віктора Берізку металевою ключкою. Міліція у той гармидер не втручалася, бо найгарячіші учасники сварки були у більш ніж поважному віці.

Учасниця мітингу
Мітинг закінчився зачитуванням на тлі загального рейваху резолюції, за яку проголосували десь десяток осіб. Резолюція містить вимоги виведення українського військового контингенту з Іраку, заборони підвищення тарифів на комунальні послуги, списання боргів населення за ті послуги, впровадження безоплатної медицини і навчання.

Отак комуністи та інші ліві, яких щороку на мітинги приходить все менше, відзначили у Дніпропетровську 87-мі роковини жовтневого перевороту.
XS
SM
MD
LG