Доступність посилання

ТОП новини

Підтримка соціалістів покращує перспективи Віктора Ющенка перемогти у другому турі виборів – американський експерт.


Сергій Куделя

Вашингтон, 5 листопада 2004 - Підтримка сціалістичною партією Віктора Ющенка перед другм туром президентських виборів значно збільшує його шанси на перемогу у президентських виборах. Так вважає професор політології Йельського університету Кейт Дарден. Про згоду соціалістів підтримати Ющенка заявив сьогодні керівник його виборчої кампанії Олександр Зінченко. Соціалісти, за словами представників штабу Ющенка, також погодилися брати активну участь і в агітаційній кампанії кандидата від опозиції.

Професор Дарден каже, що був надзвичайно здивований результатом пешого туру президентських виборів. Він не очікував, що офіційний підрахунок голосів вкаже на таку значну підтримку лідера опозиції Віктора Ющенка. Це, на думку Дардена, свідчить, що центральний апарат втратив адміністративний контроль за ходом голосування та підрахунком голосів у багатьох регіонах України. Водночас він говорить і про наявність сильних протестних настроїв в українському суспільстві, які владі вже неможливо стримати:

“В Україні відчувається справжнє неприйняття рівня кримінальності влади, і люди готові йти на особистий ризик, щоб змінити цю владу. Для мене це вражаючий та багатообіцяючий людський феномен. Це вибір між бандитизмом та нормальним життям, і люди обирають нормальне життя. Влада повністю себе скомпрометувала, і тому президентські вибори не пов’язані з орієнтацією кандидатів на Схід чи на Захід. Вибори пов”язані з кримінальною природою влади. І її неприйняття спільне для представників усього політичного спектру України. Іншими словами, бабця, яка голосує за комуністів, відкидає цю владу так само, як і націоналіст у Львові”.

Зараз обидва кандидати на посаду президента розраховують на підтримку прихильників лівих політичних сил і тому проводять переговори із лідерами комуністичної та соціалістичної партій. Ось які результати від цих переговорів прогнозує професор Дарден:

“Я думаю, можна очікувати, що Мороз і Ющенко дійдуть згоди щодо розподілу місць в уряді. І Мороз зможе розраховувати на таку посаду, яка дозволить йому переконати своїх прихильників підтримати Віктора Ющенка. Водночас Янукович може розраховувати на підтримку комуністів, продовжуючи використовувати проросійську риторику. За лаштунками буде відбуватися багато переговорів на рівні політичної еліти.

І у наступні декілька тижнів ми будемо спостерігати заклики опозиції до провладних олігархів відмовитися від підтримки влади через її неспроможність перемогти. Оскільки кандидат від влади не був настільки успішним, як він розраховував, можна очікувати на велику кількість перебіжчиків від влади до опозиції”.


У випадку суттєвої фальсифікації результатів другого туру виборів, Кейт Дарден очікує на значну громадянську мобілізацію. І він не впевнений, що влада буде здатна приборкати протести. На думку професора Дардена, можновладці вже вичерпали репресивні ресурси для того, щоб нав’язати суспільству свого кандидата.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG