Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція квапить уряд з виведенням угорських миротворців з Іраку.


Василь Плоскіна

Угорщина, 9 листопада 2004 – Наступного понеділка угорський парламент має визначити новий термін перебування угорських миротворців в Іраку. Ліво-ліберальна урядова коаліція хотіла б подовжити цей термін ще на п’ять місяців. Проте консервативні партії виступають проти такої пропозиції.

Менше тижня залишилося до голосування чотирьох парламентських партій Угорщини з цього питання. Однак фракціям все ще не вдалося подолати наявні розбіжності. Наприклад, Республіканський Союз Угорщини (скорочено ФІДЕС) разом з консервативним Демократичним Форумом закликають урядову коаліцію ухвалити рішення, згідно з яким угорський військовий контингент повинен завершити свою місію в Іраку до кінця поточного року. Однак ліво-центристська більшість в угорському парламенті вважає інакше. Починаючи з 8 листопада, соціаліст Ференц Югас, який обіймає посаду міністра оборони, надав у розпорядження депутатів Національних Зборів Угорщини низку документів. На його думку, маючи на руках більше інформації, парламентарі об’єктивніше зможуть судити про стан речей. Разом з деякими іншими членами угорського уряду Ференц Югас вважає, що трьом стам угорських військових в Іраку не загрожує серйозна небезпека. Виходячи з цього, а також зважаючи на близькі парламентські вибори в Іраку, правляча соціалістична партія Угорщини переконана, що угорським солдатам-гонведам треба неодмінно виконати до кінця завдання, пов’язані з миротворчою діяльністю у Західній Азії. З іншого боку, як вважає міністр закордонних справ Угорщини, швидкий від’їзд додому неможливий ще з двох причин. Передусім йдеться про організоване виведення угорських підрозділів і забезпечення стабільного тилу. Все це вимагає від угорського уряду відповідних політичних рішень і співпраці з іншими країнами-союзницями.

Міністр оборони Угорщини Ференц Югас додав у цьому зв’язку, що ініційовані ним зустрічі представників парламентських фракцій на цьому тижні допоможуть партіям зблизити позиції. Він також наголосив на персональній відповідальності депутатів і можливих політичних наслідках у разі відсутності консенсусу між партіями.

Між тим угорський уряд вважає, що про подальше перебування угорських миротворців в Іраку буде доцільно говорити після завершення січневих виборів у цій країні. До речі, вже найближчим часом до Багдаду виїде прем’єр-міністр Угорщини Ференц Дюрчані у супроводі міністра оборони. “Ця поїздка відбудеться незалежно від того, як голосуватимуть 15 листопада депутати угорського парламенту”, - заявив прем’єр цими днями в інтерв’ю агенству МТІ.
XS
SM
MD
LG