Доступність посилання

ТОП новини

З Києва і Москви перед виборами лунають суперечливі поради українським комуністам.


Зиновій Фрис

Прага, 8 листопада 2004 р. - Одне з ключових питань перед другим туром виборів в Україні – за кого голосуватимуть симпатики лівих сил. Минулого тижня лідер КПУ Петро Симоненко, торкаючись 2-го туру президентських виборів, заявив:

“Ми прийняли рішення, щоб не підтримувати жодного з кандидатів, які вийшли до 2-го туру, і закликати, щоб кожний з виборців свідомо сьогодні підійшов до вибору майбутньої долі.

Я вбачаю, що ми повинні з вами також врахувати , що ця виборча кампанія ведеться в даному випадку між двома кланами, вона може закінчитися і тим, на жаль, що остаточно проведуть межу і розділять Україну.

Я не маю на увазі, що кордони, а те, що так само сьогодні відбувається: у одної політичної сили одна частина України під контролем, у іншої інша. Це все якраз і буде дуже гостро впливати на розвиток подій, в тому числі, скажемо, у нас в Україні, якщо ми говоримо про майбутнє”.


Лідеру російських комуністів Геннадію Зюганову рішення українських однопартійців не голосувати ні за Віктора Януковича, ні за Віктора Ющенка, як вважають спостерігачі, відверто не сподобалося.

Інакше б він не наполягав на своєму: українські комуністи 21 листопада мають віддати свої голоси Віктору Януковичу. Зюганов заявив про це у Москві 7-го листопада в інтерв`ю агентству ІТАР-ТАСС. Головний аргумент російського комуніста №1 такий: "Не можна допустити до влади представника прозахідних сил. Я закликаю наших українських колег і їхнього лідера Симоненка проявити політичну мудрість".

Як сказав Зюганов, перший крок уже зроблений: Янукович і комуністи на консультаціях у Києві домовилися розробити програму про виведення України з економічної кризи. Янукович, за словами Зюганова, вже підтвердив своїми реформами, що він лідер – Україна виходить з кризи.

У цій ситуації виникає одразу кілька запитань: чи прислухаються українські комуністи до порад московського "старшого брата"? Чи взагалі будь-які поради, рекомендації, просьби (чи з Москви, чи з Києва) вплинуть на вибір і електорату Симоненка, і рядових партійців 21 листопада? Ось що думає з цього приводу політолог з Німеччини Валерій Гладко:

“Перш за все, у Симоненка немає жодного електорату. Якщо він зараз і попросить тих людей, які віддали голоси за нього, голосувати за якогось з кандидатів, то все рівно люди не послухаються. Вони, якщо і підуть на вибори, то віддадуть голоси за Ющенка. Це стовідсотково.

Стосовно членів партій, на кого може Симоненко якимось чином повпливати, то я впевнений, що вони просто не підуть на вибори і більше не будуть брати в цьому участь або віддадуть так само голоси за Ющенка.

Янукович не буде Президентом України за жодних обставин. Я думаю, що комуністи не настільки дурні, щоб робити собі погано. Вони тільки хочуть подорожче продати свої голоси, і більше нічого”.


Цілковито іншу думку з приводу майбутнього вибору симпатиків комуністичної ідеї має Микола Гапочка, народний депутат України, група "Союз", котрий відверто підтримує провладні сили:

“Я хочу сказати, що весь протестний комуністичний електорат на нашій території Донбасу і Східної України, тобто, весь електорат Симоненка - у нас. Всі люди проголосують за здоровий глузд, за Януковича, тому що вони будуть голосувати не по заклику Петра чи по заклику Зюганова, а по тому, що вони бачать, яка перспектива у їх назавтра з тою чи другою владою.

Тому вони будуть підтримувати в абсолютній більшості Януковича, незважаючи ні на пленум, ні на Петра. Тому що Петро відірвався від людей, там тільки 200 людей біля нього, і все. Того і електорат ушов. Ви знаєте, що 5% всього, а було 19%.

Тому всі люди будуть підтримувати перспективу і поступовий рух уперед, не роблячи експерименту і не міняючи владу. Чим частіше владу міняє народ, тим худше для народу”.


Кому насправді віддадуть свої голоси і члени компартії, і ті, що підтримують лідера комуністів, покаже голосування 21-го листопада.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG