Доступність посилання

ТОП новини

В Угорщині буде професійна армія.


Василь Плоскіна

Угорщина, 10 листопада 2004 – Днями угорський парламент ухвалив поправку до закону про військову службу. За введення контрактної системи у збройних силах Угорщини проголосували дві третини депутатів попри те, що напередодні проти цього виступала консервативна урядова опозиція.

Ухвалення поправки до закону про військову службу в Угорщині очікувалося дев’ятьма днями раніше. Підготовчий же процес представлення пакету відповідних документів на розгляд парламенту з боку ліво-центристської урядової коаліції тривав 5 місяців. Сюрпризом для лівих стало те, що консервативні фракції на початку листопада виступили з різкою критикою дій уряду.

Праві відмовилися підтримати пропозицію влади щодо введення контрактної системи в угорському війську, стверджуючи, що міністерству оборони слід економніше витрачати бюджетні кошти. На їхню думку, це допомогло б зберегти систему військових комісаріатів як таку, куди спрямовувалися призовники перед початком строкової служби в армії. Інакше кажучи, консерватори пропонували залишити термінову службу такою, як вона є, але в умовах більш жорстких бюджетних рамок.

Такий план дій аж ніяк не влаштовував ліво-ліберальну урядову коаліцію в оновлему складі. Як відомо, на початку осені проурядові партії сформували новий уряд країни. Втім новостворений кабінет міністрів цілком не відмовився від програми колишнього прем’єр-міністра Петера Меддьєші, який оголосив у свій час, що Угорщина таки матиме професійне військо.

Наступник Меддьєші - Ференц Дюрчані - також підтримав ці прагнення. Ліво-ліберали не випадково нагадали своїм правим опонентам у парламенті, що ті в принципі погодилися на перехід угорських збройних сил на професійну основу. Щоправда, тоді опозиція висунула умову, що це повинно відбуватися не одразу, а впродовж 10 років. Члени коаліційного уряду у відповідь на це навели інші аргументи.

Наприклад, міністр оборони Ференц Югас спробував довести, що у випадку збереження військових комісаріатів з усім штатом і технічним персоналом це великої економії коштів не дасть. Крім того, сказавши, що це підхід учорашнього дня, він запропонував асигнувати на покращення побутових умов військових-контрактників кілька десятків мільйонів доларів, що раніше виділялися на утримання військкоматів.

На цьому, звісно, парламентська дискусія не закінчилася. Члени уряду переконували опозицію, що ухвала нової поправки дасть Угорщині шанс провести військову реформу на якісно новому рівні й зміцнити обороноспроможність країни. Врешті-решт завдяки численним міжфракційним консультаціям лівим вдалося схилити опонентів на свій бік. За введення професійної армії проголосували 338 депутатів, п’ятеро були проти, а троє парламентарів утрималися. На думку деяких угорських оглядачів, це рішення є чи не одним з найважливіших за всю півторастолітню історію мобілізаційного війська Угорщини, яке розбудовуватиметься віднині на цілком інших організаційних засадах.
XS
SM
MD
LG