Доступність посилання

ТОП новини

Одеські комуністи пообіцяли, що “постануть з попелу”.


Петро Каландирець


Одеса, 9 листопада 2004 - Біля 500 активістів Компартії, Союзу радянських офіцерів та інших “лівих” політичних рухів регіону пройшли демонстрацією від Одеського оперного театру до єдиного в місті пам’ятника Володимиру Леніну на Куликовому майдані, де був проведений мітинг. Таким чином учасники заходу вшанували чергову річницю Жовтневих подій 1917 року.

Лідери обласної організації Компартії України закликали учасників мітингу під час другого туру на виборах Президента України 21 листопада 2004 року проголосувати проти Віктора Ющенка та Віктора Януковича.

За словами голови Одеського обласного обкому КПУ Володимира Левицького, “другий тур голосування на виборах Президента України - це вибір влади між собою.” Мова йде про перерозподіл влади. Тому ми не підтримуємо дій Олександра Мороза, який підтримує олігарха Ющенка і не підтримуємо Наталку Вітренко, яка підтримує олігарха Януковича. В Україні на другому турі виборів немає представників опозиції”.


Присутнім на мітингу в Одесі пообіцяли, що комуністи “ще постануть з попелу і поведуть за собою маси, які мають привести до перемоги і до комунізму”.

Перший секретар Одеського обласного комітету комсомолу Євген Царьков піддав критиці крок Олександра Мороза на підтримку кандидата на посаду Президента України Віктора Ющенка: “Ми бачимо, як партія Мороза, називаючи себе Соціалістичною, зрадила перемогу соціалізму та наші принципи”.

На мітингу одноголосно ухвалена резолюція. Її автори вважають, що результати другого туру виборів Президента покажуть, “який зразок буржуазного режиму буде панувати в Україні: національно орієнтований на зв’язки з Росією чи відверто колоніальний , проамериканський. У обох випадках народ України очікує тривала боротьба за власні права і інтереси”.


Є у резолюції і вимоги до Верховної Ради, Президента і Кабінету міністрів України. “Забезпечити проведення Конституційної реформи до проведення другого туру виборів Президента. Законодавчо забезпечити заборону на продаж землі. Забезпечити громадян мінімальною зарплатою на рівні прожиткового мінімуму і ліквідувати заборгованості з виплати зарплати. Не допускати зростання цін на ліки, товари і продукти першої необхідності. Забезпечити виконання Конституційних прав громадян на безкоштовну освіту і медичне обслуговування”.

Автори резолюції вимагають негайно вивести український миротворчий контингент з Іраку. Акцію комуністів Одещини з нагоди чергової річниці так званої Жовтневої революції проігнорували журналісти практично всіх місцевих засобів масової інформації.


На думку народного депутата України (фракція “Наша Україна”) Сергія Олексіюка, “у позиції українських комуністів немає нічого дивного”.

Сергій Олексіюк: “Всі їхні заяви нічого не варті. Вони, на жаль, будуть підтримувати російського ставленика Віктора Януковича. Їхні заяви про непідтримку жодного з кандидатів на посаду Президента України не можна сприймати як реальність. Російська і українська Компартія є двома єдиними складовими. Російський комуніст Зюганов з українських телеекранів, порушуючи чинне Законодавство, агітував саме за Януковича. З огляду на це, “українські” комуністи будуть підтримувати саме Януковича”.

Голова Одеської обласної організації Української республіканської партії “Собор” Федір Нарійчук вважає, що, не підтримуючи кандидата на посаду Президента України Віктора Ющенка, “комуністи заграють з провладним кандидатом Віктором Януковичем”.


Федір Нарійчук: “Цей крок комуністів свідчить, що змін в Україні вони не бажають. Тут факт очевидний. Комуністи відчувають свій крах, що ідея комунізму втрачає довіру навіть серед членів їхньої партії, не кажучи вже про звичайних громадян. Нинішні керівники КПУ є давно поза реальною політикою”.
XS
SM
MD
LG