Доступність посилання

ТОП новини

Лідери польської держави занепокоєні ситуацією в Україні.


Володимир Павлів

Варшава, 9 листопада 2004 - У вівторок стало відомо, що міністр закордонних справ Польщі Влодзимеж Цимошевич з одноденним візитом відвідає Київ 12-го листорада. Влодзимеж Цимошевич поїде в українську столицю вже як голова Комітету міністрів Ради Європи, яку він очолюватиме від середи. У Києві новий голова виконавчих структур Ради Європи зустрінеться із президентом Леонідом Кучмою, українським колегою Костянтином Грищенком, головою Верховної Ради Володимиром Литвином, а також з кандидатами на посаду президента Віктором Ющенком та Віктором Януковичем. Про що в основному розмовлятиме Влодзимеж Цимошевич з українськими політиками, він розповів журналістам у Кракові.

Україна є членом Ради Європи і у зв”язку з цим Рада Європи має право очікувати від України відповідної поведінки і інформації , сказав Влодзимеж Цимошевич. Голова польського Міністерства закордонних справ дав знати, що на чолі Комітету міністрів Ради Європи він реалізовуватиме ті пріоритети, котрі є близькими основам східної політики Польщі:

“В інтересах українського народу, цієї країни, а також всієї Європи є якнайкраща співпраця України і Європи. І ми завжди пропагували цього типу погляди, оцінки і аргументи”.

Влодзимеж Цимошевич заявив також, що польське дипломатичне відомство відправить на другий тур виборів в Україну спостерігачів значно більше, ніж їх було під час першого туру виборів.

Про позицію Польщі щодо українських виборів говорив у понеділок також президент Польщі Олександр Квасневський. На прес-конференції у Варшаві польський президент наголосив, що заява Євросоюзу щодо виборів українського президента, зроблена 5 листопада – це успіх польської дипломатії. Однак, активність офіційної Варшави має свої межі, вважає Олександр Кваснєвський:

“Польща робить те, що робити повинна: привертає увагу міжнародної громадськості задля проведення вільних демократичних виборів. Натомість, хто виграє ці вибори, залежить від волі українців. І це рішення ми, звичайно ж, приймемо”.

Ситуацію між 2 турами виборів в Україні та після виборів у Білорусі обговорював і голова польського уряду Марек Белька із представникам парламентських фракцій. Головним підсумком цієї зустрічі була згода парламентарів та урядовців у тому, що з польського бюджету на наступний рік потрібно виділити кошти на підтримку громадських організацій у Білорусі та Україні, діяльність котрих спрямована на зміцнення основ демократії та громадянського суспільства. Польські політики також висловили занепокоєння методами проведення виборів 31-го жовтня і висловили сподівання, що під час другого туру в Україні поважатимуть демократичні принципи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG