Доступність посилання

ТОП новини

Радник Януковича у Вашингтоні заперечує право українців на протест.


Сергій Куделя

Вашингтон, 9 листопада 2004 - Кандидат у президенти і чинний український прем’єр Віктор Янукович виступає за рівний розвиток відносин України із Росією та державами Заходу, а також не несе жодної відповідальності за антиамериканську спрямованість передвиборчої кампанії в Україні. У цьому переконував американців його радник Едуард Прутник під час прес-конференції у Національному прес-клубі у Вашингтоні у понеділок. Прутник заявив, що хоче розвіяти чорно-біле сприйняття України, яке, на його думку, поширене в американській столиці.

Публічний виступ представника команди прем’єр-міністра України був чи не перший у Вашингтоні з часу відвідин Януковичем США восени минулого року. І він, на думку спостерігачів, був останньою спробою покращити імідж Януковича у США напередодні другого туру виборів в Україні. Едуард Прутник у вступному слові згадав лише про рекордні темпи зростання українського ВВП та безпрецедентне підвищення пенсій та стипендій. Як виявилося, аудиторію цікавили не стільки економічні показники, скільки останні подробиці політичних баталій в Україні. І вже у відповіді на перше запитання Прутник був змушений пояснювати деякі резонансні висловлювання Віктора Януковича:

(переклад з російської) “Той момент, про який ви говорите, про “козлів”. Я поясню, я особисто був на цій зустрічі і тоді йшлося про нерадивих керівників місцевих органів влади, які створюють ті проблеми, через які люди виходять на вулицю і висловлюють невдоволення владою загалом. Їх всіх ми перетрусимо і життя буде кращим. А щодо його висловлювання про ситуацію в Грузії, то це знову ж таки вирвано з контексту. Оскільки його реакція, що вони вже менше радіють, пов’язана з економічною ситуацією у Грузії. Просто рекламою Януковича займаються мої близькі люди і там немає нічого цього. Там дитина просто йде”.

Таким чином Едуард Прутник у Вашингтоні заперечував, що Віктор Янукович у своїй політичній рекламі на УТ-1 скептично оцінює трояндову революцію в Грузії. Ось як про це говорить у рекламі сам Віктор Янукович:

(переклад з російської) “Є ортодоксально налаштована частина населення і частина політиків, які ортодоксально налаштовані, які раділи з приводу цієї оксамитової, чи як її називали, революції у Грузії. Ну, це ж глупо”.

У продовження теми Прутник зазначив, що за українською конституцією громадяни не мають права брати участь у мирних протестах, тому влада буде розглядати ці протести, як незаконні. Водночас Прутник заперечував причетність Віктора Януковича до антиамериканської рекламної кампанії, перекладаючи відповідальність за неї на інших кандидатів: Козака, Базилюка, Корчинського та Вітренко. Прутник також заперечив, що в українських ЗМІ існують нерівні умови для кандидата від влади та опозиції, зазначивши, що, згідно з офіційним моніторингом ,за кількістю згадок у ЗМІ Ющенко значно випереджає Януковича. Щоправда, потім Прутник додав таке:

(переклад з російської) “Якщо говорити про перший тур, то в нас була розмова з Гербстом, послом США в Україні. Необхідно розмежовувати – Буша також більше показують, адже він діючий президент. Так само і Януковича показують більше, оскільки він діючий прем”єр. І коли ми говорили з Гербстом, чому немає Ющенка у новинах – нехай робить новини”.

Врешті-решт, на запитання представника Державного департаменту США про те, як він оцінює чесність виборів в Україні, Прутник зі здивуванням відповів: (переклад з російської) “А яке до цього має відношення український уряд?”

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG