Доступність посилання

ТОП новини

Голова Мiжнародної адмiнiстрацiї у Косовi Сорен Йєссен-Петерсен дав згоду на формування трьох нових мiнiстерств в урядi провiнцiї. Вiн зазначив, що розширення повноважень тимчасових органiв влади залежить вiд їхньої спроможностi виконувати вiдповiдальнi завдання.


Михайло Рамач

Белград, 11 листопада 2004 – У дотеперiшнiй косовській виконавчiй владi було дев’ять мiнiстерств, в майбутнiй будуть три новi. Вони займатимуться справами енергетики, мiсцевого самоврядування та повернення бiженцiв. У руках Мiжнародного спiвтовариства залишаються закордоннi i внутрiшнi справи, оборона та судочинство у Косовi. Сорен Йєссен-Петерсен попередив, що повноваження косовських органiв розширюватимуться згiдно з їхньою ефективнiстю.

Вiдкритим залишається питання децентралiзацiї. Представники адмiнiстрацiї цього тижня зазначили, що цей процес розпочнеться найближчим часом, незважаючи на те, чи в ньому вiзьмуть участь сербськi лiдери. Косовськi серби вимагають, щоб їх у дiалогу про децентралiзацiю представляв офiцiйний Белград.

Мiжнародна адмiнiстрацiя наполягає на тому, що йдеться про мiсцеву справу, в якiй белградськi урядовцi можуть бути лише радниками своїх землякiв. Проблема не в тому, хто буде вести переговори, а в пiдходi до цього. Мiжнародна адмiнiстрацiя виступає за сформування багатоетнiчних органiв мiсцевого самоврядування, якi мали б ширшi повноваження, анiж досi. А сербська сторона пропонує подiл провiнцiї на албанську й сербську частини, причому сербськi органи були б пiдпорядкованi не Приштинi, а Белградовi.

Тим часом безрезультатно завершилися переговори щодо вiдбудови сербських церков та монастирiв у Косовi. Сербська православна церква не погоджується, щоб вiдбудовою керувала влада Косова ,щоб вона наймала компанiї, котрi виконуватимуть окремi роботи. На думку сербської iєрархiї, це можуть робити лише сербськi фахiвцi. Серби навiть вiдмовилися прийняти фiнансову допомогу Ради Європи для вiдбудови пам’яток косовської культури. Вони вимагали уточнити, що йдеться про пам’ятки сербської православної культури. Вiдбудову вiдкладено до весни.
XS
SM
MD
LG