Доступність посилання

ТОП новини

Україна приречена дружити з Білоруссю і Росією, а вибори мають бути чесними: Олександр Лукашенко.


Юрій Свірко

Мінськ, 4 листопада 2004 року - Президент Білорусі Олександр Лукашенко вперше висловився про вибори президента України. На його думку, Україна приречена дружити з Білоруссю та Росією, і навіть, якщо її керівництво дивитиметься на Захід, то це ненадовго.

Щодо питання подвійного громадянства, яке для Білорусі, Росії та України запропонували Володимир Путін і Віктор Янукович, то президент Лукашенко прокоментував це так: "Це поки розмови, у які я не вірю".

Білоруський президент Олександр Лукашенко вважає, що завершення виборів в Україні буде гідним, Україна обере “проукраїнського президента”. Поширені розмови про те, що Янукович проросійський, Ющенко прозахідний, а Симоненко – радянський, білоруський лідер назвав балаканиною, “Янукович або Ющенко – це будуть проукраїнські президенти, іншого не дано”, – заявив цього четверга Олександр Лукашенко.

“Хто б не став президентом в Україні, він усе одно продовжуватиме політику співробітництва з Білоруссю та Росією, тому що інша політика завдасть шкоди економіці України”, – сказав президент Білорусі. Він також зазначив, що "Україна через своє розташування приречена бути з Білоруссю і Росією в найтіснішій дружбі". І навіть якщо керівництво України дивитиметься на Захід, то це буде ненадовго.

Президент Білорусі нагадав, що його критикували за спілкування із українськими політиками, і відповів: “Як я можу не спілкуватися з Петром Симоненком, адже він відкрито, сумлінно й принципово підтримував не лише мене, але й білоруський народ”,– сказав президент Лукашенко та додав,- “або як я не можу спілкуватися з Віктором Ющенком? Я з ним немало зустрічався, працював, розв’язував проблеми, та в мене залишилися добрі враження від його роботи, коли він був прем’єр-міністром. У мене добрі з ним були взаємини. Ми за віком майже однакові люди. Чому я мушу сьогодні якось відмахуватися від цієї людини? Або від Януковича, у якого білоруське коріння. Я зобов’язаний співпрацювати з ним як з людиною, прем’єр-міністром. Але я абсолютно не хочу втручатися в політику в Україні”, – наголосив Олександр Лукашенко.

Натомість один з лідерів білоруської опозиції, голова Об’єднаної громадянської партії Анатолій Лебедько не приховує, що надіслав листа з привітанням на адресу Віктора Ющенка.

Анатолій Лебедько (переклад з білоруської): “Ми доволі тривалий час працюємо з “Нашою Україною”, це наш партнер. Там частина наших друзів, людей, які ідеологічно близькі нам, тому абсолютно все зрозуміло, кому симпатизуємо, ми кілька разів зустрічали з Віктором Ющенком”.

Президент Білорусі висловив свою занепокоєність тим, що в українському суспільстві “глибокий розкол – 50 на 50. Такого ще не було. Це погано для моєї, теж не чужої України. Це погано й небезпечно”, – сказав Олександр Лукашенко.

За його словами, дуже не хотілося б, щоб в Україні якась частина суспільства, сотні тисяч людей, підняли якусь бучу і почали заперечувати результати президентських виборів. “Тому в Україні все повинно бути чисто, чесно і гідно. Я думаю, так і буде" – заявив Олександр Лукашенко.

А один з лідерів білоруської опозиції Анатолій Лебедько наголошує, що чесність виборів пізнається в порівнянні.

Анатолій Лебедько: “Потрібно визнати, що демократичним силам України вдалося добитися значно більших успіхів у контексті того, що їх законодавство все ж таки дозволяє контролювати саму процедуру голосування.

Там можливі фальсифікації, але не так, як в Білорусії. У нас можна просто підтасувати голоси: зібрати усі бюлетені, а потім намалювати те, що замовили зверху. В Україні на сьогоднішній день це неможливо”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG