Доступність посилання

ТОП новини

Про конкурс з української мови ім. Петра Яцика.


Тарас Марусик

Київ, 11 листопада 2004 року.

Тарас Марусик

9 листопада, в День української писемности і мови, відкрився П’ятий міжнародний конкурс з української мови імени Петра Яцика.

Спочатку місцем для відкриття цьогорічного конкурсу організатори розглядали Донецьк, але, мабуть, уряд Януковича не наважився вибрати це місто, в якому місцева влада закрила школу № 36 з українською мовою навчання, з чим не змирилися батьки й громадськість, звернувшись до Європейського суду з прав людини.

Тож організатори П’ятого конкурсу зупинилися на Запоріжжі. Ось що розповів виконавчий директор Ліги українських меценатів Михайло Слабошпицький.

Михайло Слабошпицький

Мені шкода, що ми не дотрималися сценарію нашого, який планувався. Запоріжжя було проголошено тією географічною точкою України, звідки мало бути проголошено символічний початок П’ятого міжнародного конкурсу ім. Петра Яцика. Але в останню хвилину Міністр освіти не зміг приїхати, і без нього ми не змогли туди потрапити, оскільки це мало бути відкриття в обласному драматичному театрі саме 9 листопада.

Але, як запевнили нас, 25 листопада за участю керівництва Міністерства освіти та науки України ми зможемо бути в Запоріжжі і зможемо нагороджувати, можливо, вже переможців другого етапу, тобто районного міжнародного конкурсу з української мови.

Ми збираємося, як і збиралися, включити в свою делегацію, маємо принципову згоду, Володимира Яворівського, Дмитра Павличка, Петра Осадчука, які хочуть бути з нами і хотіли бути в Запоріжжі.

Я думаю, що після другого туру президентських виборів ми всі зустрінемось там у театрі в Запоріжжі.

Тарас Марусик

Мабуть, немає підстав думати, що на зміну сценарію вплинули президентські вибори, як і немає підстав думати протилежне. На те й людині розум, щоб мислити.

Попри зміну сценарію, конкурс розпочався по всій Україні. Сам Михайло Слабошпицький був у Черкасах, де кілька років тому відкривався другий міжнародний конкурс з української мови імени Петра Яцика.

9 листопада відкриття відбулося в двох бібліотеках - імени Василя Симоненка та обласній науковій універсальній.

Михайло Слабошпицький

Конкурс уже показав, що на місцях є ініціатива. Треба менше керувати з центру, люди знають, на коли призначено, знають, як проводити, оскільки чотири було сценарії, і Черкащина може бути у цьому розумінні абсолютним взірцем і прикладом ініціативності знизу, і справді творчого підходу.

Ідея пішла згори першого конкурсу, і все, що могла гора зробити, вона зробила. А тепер просто низи, там, де є люди ініціативні, віддані, патріотичні, вони показують, як це треба робити, як творчо втілювати.

Тарас Марусик

Говорив виконавчий директор Ліги українських меценатів Михайло Слабошпицький.

Цікаво, що Прем''єр-міністр України Віктор Янукович, вітаючи співвітчизників з нагоди Дня української писемности та мови, відступив від своєї недавно скоригованої програми і сказав, що рідна мова – це неоціненний скарб, з якого, наче з невичерпного джерела, поповнюються запаси людської душі.

“Ми по праву пишаємося тим, що наша мовна традиція сягає далеких докняжих часів. Вірю в майбутнє української мови. Її консолідуюча місія є запорукою щасливої долі нашого народу, процвітання України”.

А Президент України Леонід Кучма зазначив з цієї нагоди: “Сьогодні усім нам потрібні не красиві гасла, не декларативні заклики, а копітка систематична робота і конкретні справи, спрямовані на зміцнення державного статусу української мови, розширення сфери її функціонування”.

Ми всі добре знаємо, як упродовж 11 років урядування Леонід Кучма розширював цю сферу.

Закінчу закликом народного депутата України, поета Бориса Олійника до претендентів на пост Президента України “не розмахувати та не фехтувати у виборчій кон''юнктурі такими двогострими і неймовірно болючими проблемами, як мова і громадянство”.
XS
SM
MD
LG