Доступність посилання

ТОП новини

ЦВК ЗАТВЕРДИЛА ЗМІНИ ДО ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРОВЕДЕННЯ ТЕЛЕДЕБАТІВ МІЖ КАНДИДАТАМИ НА ПОСТ ПРЕЗИДЕНТА.


Центральна виборча комісія України затвердила зміни до положення про проведення теледебатів між кандидатами на пост Президента України у прямому ефірі на Першому національному телеканалі України.

Як передає кореспондент УНІАН, ЦВК призначила дату проведення теледебатів – 15 листопада. Також визначено та змінено час теледебатів. Вони мають відбутися між 19.00 і 21.00. Як відомо, законом передбачено, що теледебати мають тривати не більше100 хв., але деякий запас часу залишено для того, щоб на початку прямого ефіру учасникам дебатів ведучий роз''яснив регламент дебатів, відбулося жеребкування порядку виступу кожного з кандидатів, а також теми, за якими кандидати будуть дискутувати.

Зокрема, ЦВК визначила чотири теми для теледебатів: соціальна, зовнішня політика, внутрішня політика, економіка. Також ЦВК встановила, що тривалість виступів кожного з кандидатів у Президенти на початку телеефіру не має перевищувати 3 хв., а наприкінці – 5 хв.

Крім того, у 4 тематичних блоках (кожен з них триватиме по 20 хв.) обидва кандидати матимуть по 10 хв. для відповідей та запитань. ЦВК також визначив, що запитання має звучати не більше 1 хв., а відповідь - не більше 2 хв. Учасники теледебатів мають право не відповідати на запитання, якщо вважають за недоцільне робити це.

Разом з цим, члени ЦВК затвердили пункт, за яким інші телевізійні компанії України мають право ретранслювати теледебати у прямому ефірі, але при цьому їм забороняється переривати їх власною рекламою, анонсами або коментарями. Враховуючи, що ексклюзивне право на проведення і трансляцію теледебатів належить виключно Національній телерадіокомпанії, іншим телеканалам забороняється поза прямим ефіром використовувати матеріали теледебатів.

Під час обговорення внесення змін до положення про порядок проведення передвиборчих теледебатів досить бурхлива дискусія розгорнулася навколо визначення кандидатури ведучого. Уповноважені особи в ЦВК від кандидата на пост Президента України Віктора ЮЩЕНКА пропонували, щоб у порядку проведення теледебатів було записано, що ведучий теледебатів визначається за узгодженням кандидатів-учасників телеефіру.

Водночас, присутній у приміщенні ЦВК директор Першого національного телеканалу Олександр САВЕНКО сказав, що він не бачить юридичних підстав для таких вимог, і зазначив, що кандидатура ведучого теледебатів вже визначена. Ним є Юрій МЕЛЬНИЧУК.

У свою чергу, уповноважена особа в ЦВК В.ЮЩЕНКА Роман ЗВАРИЧ сказав, що "ми погоджуємося на кандидатуру Ю.МЕЛЬНИЧУКА". Уповноважений представник у ЦВК кандидата на пост Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА Степан ГАВРИШ інформацію про кандидатуру ведучого теледебатів не прокоментував.

UNIAN

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG