Доступність посилання

ТОП новини

У ЗМІ НАПЕРЕДОДНІ ДРУГОГО ТУРУ ВИБОРІВ ПРЕЗИДЕНТА СПОСТЕРІГАЮТЬСЯ ПОЗИТИВНІ ТЕНДЕНЦІЇ – ЕКСПЕРТИ.


Напередодні другого туру виборів Президента України теленовини стають більш об''єктивнішими, аналітичні програми – тенденційнішими.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявив голова Комітету "Рівність можливостей" Олександр ЧЕКМИШЕВ.

За його словами, такого висновку дійшли учасники круглого столу, що відбувся в столиці за участю регіональних експертів, які здійснювали моніторинг ЗМІ в період з 1 по 7 листопада.

На прес-конференції також були присутні співучасники моніторингового проекту - президент Асоціації "Спільний простір" Юрій НЕСТЕРЯК, керівник групи моніторингу ЗМІ Херсонського регіону Дементій БЄЛИЙ та ін.

О.ЧЕКМИШЕВ повідомив, що моніторинг здійснювався в усіх регіонах України. До вибірки увійшло 93 регіональних новинних програми, 126 регіональних газет, 12 новинних програм центрального телебачення, 10 столичних газет.

"Основними висновками зазначеного періоду є те, що ми спостерігаємо унікальну ситуацію для українського медіасередовища, коли теленовини стають об''єктинішими, - зазначив він, але додав при цьому, що на деяких телеканалах все ж виходять аналітичні програми, в яких "більшою мірою ще активніше застосовують маніпуляційні технології".

За словами О.ЧЕКМИШЕВА, зміни спостерігаються і в програмах регіональних телеканалів, де раніше спостерігалась достатньо велика кількість негативної інформації передусім на адресу кандидата на пост Президента України Віктора ЮЩЕНКА. Зараз це телебачення значно скоротило обсяги інформації в негативній тональності і, загалом, по регіонах негатив не перевищує 5%.

Експерти зазначили, що чи не вперше за весь період моніторингу, протягом останніх двох тижнів В.ЮЩЕНКО почав з''являтись на багатьох центральних телеканалах і загалом такі інформаційні програми як ТСН "Студії 1+1", програми на каналах ICTV, "Новому", СТБ стали більш збалансованими.

За їхнім спостереженням, останні два дні спостерігаються ознаки збалансованості на Першому Національному, що, на думку фахівців, стало результатом масованого виступу журналістів проти застосування маніпуляційних технологій та проти "темників". Але поряд з цим, експерти констатують, що об''єктивну новинну інформацію на УТ-1 намагаються скоригувати спецвипусками аналітичної програми "Епіцентр", де застосовуються певні маніпуляційні технології.

Така ж картина спостерігається на ICTV, коли збалансованість програм "Факти" намагаються відтінити програмою "Подробности с Дмитрием КИСЕЛЕВЫМ".

Що стосується центральної преси, то за словами О.ЧЕКМИШЕВА, в ній зберігаються попередні тенденції. Він відзначив лише видання "Сільські вісті", яке в контексті досягнення угоди між В.ЮЩЕНКОМ та Олександром МОРОЗОМ почали надавати "певної переваги" лідеру "Нашої України", хоча поряд з цим, вони достатньо розлого друкують і рекламу Віктора ЯНУКОВИЧА.

Комітет "Рівність можливостей" та Асоціація "Спільний простір" також констатували, що незважаючи на те, що 30 та 31 жовтня в інформаційних програмах мали місце приклади незаконної агітації, ЦВК й досі жодним чином на це не відреагувала. Такий факт, на думку учасників моніторингу, дає підстави розцінювати її не в контексті діяльності незалежного органу, а як діяльність підрозділу виборчого штабу одного з кандидатів.

Учасники прес-конференції закликали усіх власників і засновників ЗМІ, видавництва та журналістів закріпити позитивні тенденції, що недавно відбулися у форматі подачі новин, бути відповідальними перед громадськістю та надавати чесну інформацію.

Моніторинговий проект здійснювався за підтримки Національного фонду демократії, Міжнародного фонду "Відродження", Фонду підтримки ЗМІ посольства США, Національного демократичного інституту.

UNIAN

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG