Доступність посилання

ТОП новини

Роль Леоніда Кучми у президентських виборах.


Зиновій Фрис Гості: Борис Беспалий - народний депутат України, член фракції “Наша Україна”; Валентина Семенюк - народний депутат України, член фракції СПУ.













Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ, 12 листопада 2004 року.

Євген Сверстюк

Маленький і напівінженер, і напівпарторг Кучма починав з нуля. За десять років він зробив Україну найбіднішою, а сам став найбагатшим у ній. Він і його сім’я обросли нулями дев’ятизначними. Яка в тих нулях може зберегтися особа?

А сказано в Євангелії, там де ти заховав свій скарб, там буде і твоє серце. Йому потрібні охоронці, а не діячі, він підбирає людей залежних і малих бажано з кримінальним минулим.

Чи можна дивуватися, що карлики висунули своїм наступником особу з кримінальним минулим? До того ж особу, що вже на самому старті обросла анекдотами, які поширюють, навіть діти Зиновій Фрис

“Вечірня Свобода” в прямому ефірі у п’ятницю, 12-го листопада.

Ми відкрили її словами письменника, філософа, президента українського ПЕН-клубу Євгена Сверстюка.

Наша Тема: “Роль Леоніда Кучми в президентських виборах 2004-го року”.

Наші гості: Валентина Семенюк, народний депутат, фракція соціалістів; Борис Беспалий, народний депутат, фракція “Наша Україна”.

До розмови запрошуємо наших слухачів 490-29-05 - такий телефон у київській студії. Будь ласка, телефонуйте нам приблизно за 20 хвилин.

І вже нам зателефонувала слухачка з Німеччини. Вона запитує, чому сьогодні немає Юлії Тимошенко? Вона пам’ятає, що ми обіцяли, що вона буде.

Ми обіцяли так: 50% на 50%, ми не казали, що вона буде на 100%. І ще вчора нам в приймальній Юлії Тимошенко сказали, що вона сьогодні виїжджає в регіони з агітацією за Віктора Ющенка. І, звісно, її в Києві немає. Отож, будемо сподіватися, що один з наступних випусків Юлія Тимошенко, можливо, ще до виборів буде нашим гостем.

Пане Беспалий, на Вашу думку, Леонід Кучма і під час цих президентських перегонів грає першу скрипку у всіх цих передвиборчих, я не знаю, перипетіях, інтригах, іграх, ігрищах. А чи всі так загралися, що незчулися, як ініціативу перехопили донецькі і тепер, вони диктують свої правила?

Борис Беспалий

Добрий вечір, Україно! Добрий вечір, “Свобода”!

Я так думаю, що Леонід Данилович і в тих виборах скрипки не грав, в тих виборах в Україні першу скрипку грав Борис Єльцин, а сьогодні її намагається грати Володимир Путін. Щодо, власне, до українських гравців, то мені здається, все ж таки, Леонід Кучма до першого туру зберігав за собою контрольний пакет. Він, зрештою, продемонстрував це і сьогодні, тому що в нього є право звільняти.

Звільнивши 11-х глав районних державних адміністрацій, де не дуже добре проголосували за кандидата від влади, він показав, на чиєму він боці, але він міг би звільнити і інших посадовців, які себе дискредитували, наприклад, міністра внутрішніх справ Білоконя за явні порушення, міністра транспорту Кирпу і так далі, то він, все ж таки, зберігав.

Щодо цієї хвилини, я думаю, що після першого туру дійсно він вже став одним з гравців у команді Януковича, не більше, ніж гравцем.

Зиновій Фрис

Пане Беспалий, а тепер особисто до Вас запитання, як до члена команди Віктора Ющенка. Чи не видається Вам особисто і, можливо, всій нашій Україні загалом, що після першого туру в рядах опозиції запанувала така тиша, блаженство і Божа благодать.

Мовляв, другий тур ми виграємо так само, як і перший. Чи той нульовий варіант не був бажанням влади, точніше, її верхівки на чолі з Кучмою приспати опозицію? Чи не виявиться для опозиції цей сон летаргійним?

Борис Беспалий

Дякую, за два дуже цікавих запитання. Я як довірена особа Віктора Андрійовича Ющенка в загальнодержавному виборчому окрузі можу констатувати, що якраз є зворотна ситуація. Ми дійсно стурбовані ситуацією загалом в Україні, стурбовані тим, що немає рівних і демократичних умов для вибору. Але ми з оптимізмом дивимося в майбутнє, тут я з вами погоджуюся.

І цей оптимізм ґрунтується на тому, що, по-перше, люди тепер більш вільно дихають, вони зрозуміли, що ресурс фальсифікації є обмеженим. Все ж таки, влада була вимушена оголосити переможцем першого туру того, за кого більше проголосували. Тобто, деморалізації не пройшло.

Друге, до нас явно приєдналися Олександр Мороз, Анатолій Кінах, депутати фракції, “Центр”. Зрештою, я думаю, що з прихильників комуністів, тому що в другому турі і Ющенко, і Янукович ідеологічно не комуністи. Тобто, вибір прихильники комуністів будуть робити неідеологічний, а моральний. Швидше, це буде також вибір на користь Віктора Андрійовича, тому ми дивимося дійсно з оптимізмом, але не розслабляємося.

Тому останнє речення, я хотів би сказати, відповідаючи на це запитання. У нас дуже велике прохання до всіх виборців. На чиєму боці не були б ваші симпатії, будь ласка, не розслабляйтеся, обов’язково приходьте на вибори, а ще до того, прийдіть і перевірте, чи є ви у виборчих списках. Не розслабляйтеся, всі на вибори!

Зиновій Фрис

Пане Беспалий, доводилося сьогодні читати чимало думок оглядачів, спостерігачів, політологів, вони і в розмовах в телефонних кажуть, що все-таки команда Януковича після першого туру проявляє більшу активність, більшу агресивність.

Дивіться, Янукович зробив кілька дуже серйозних заяв. Сьогодні він, виступаючи перед правоохоронцями, ось що сказав.

Віктор Янукович

Я, від імені уряду, закликаю вас зробити все залежне для того, щоб голосування 21-го листопада відбулося таким же чином, дисципліновано, без ексцесів, у повній відповідальності до законів.

Зиновій Фрис

З’явилася інформація про те, що ледве не весь Схід України буде страйкувати на користь Януковича. І ще оди момент: приїхав Путін, і знову, по-суті, він відкрито отим своїм побажанням успіхів Януковичу, як кажуть спостерігачі, вони вважають, що це була відверта агітація за Януковича, чого Путін не дозволяв, щоб і так відверто під час свого недавнього першого візиту передвиборчого.

Пані Семенюк, яку роль Леонід Кучма грає під час цих президентських виборів такого собі чиновника, як він сказав, який тютілька в тютільку хоче відсидіти на кріслі президента і жодної секунди не бути більше, людини такої не заангажованої, людини незалежної, а чи все-таки трішечки можливо не так, пані Семенюк?

Валентина Семенюк

Я думаю, що тут трішки не так. Чому? Тому, що 31-го числа був розрахунок на те, що опозиція вийде до ЦВК, а тим більше, що зразу всі заявили представники опозиції, що ми підемо блокувати, так би мовити, чекати результатів для ЦВК.

І звичайно, були підготовлені хлопчики з тих самих міліціонерів переодягнених ( типу так, як 23-го жовтня), і спровокують відповідно... Зразу можна було б ввести надзвичайний стан.

Про це саме тоді сказав пан Омельченко. Я хочу сказати, що ми в цій ситуації випередили, вийшли на дільниці контролювати коло дільниць спокійно, виважено, без бійки. Тобто, в них нічого не вийшло...

Зиновій Фрис

Пане Беспалий, уявіть собі, що 1-го січні 2005-го року із новорічним привітанням виступає Президент Леонід Кучма. Таке прогнозують. Буквально ще вчора, я читав на сайті.

Одну відому журналістку, чомусь їй здається, що 1-го січні з новорічним привітанням виступить Леонід Кучма, і, мовляв, після першого туру президентських виборів почнуться в Україні якісь незрозумілі речі. Чи, пане Беспалий, для всіх ці речі будуть такими вже й незрозумілими, як щось подібне станеться?

Борис Беспалий

Ці сценарії зайве підкреслюють. В українців завжди було прекрасне почуття гумору, воно збереглося. З новорічним вітанням виступить Віктор Ющенко.

Друге, більшу агресивність команда Януковича демонструє зараз, але агресивнішою вона була завжди. Ющенко - то спокійно сила. Третє, подякувати правоохоронцям, як довірена особа Віктора Андрійовича Ющенка і мене просили, тому що в багатьох регіонах, вони дійсно чесно виконали свій обов’язок і молодці. Я думаю, якщо вони будуть слугувати законам, а не особам, то буде чудова справа і проголосують, як їм велить сумління.

Четверте, страйк на підтримку влади - це взагалі якийсь курйоз. Це говорить про те, що почуття гумору є і в прем’єра. Все таки краще б люди нормально працювали, не треба їх трясти, бентежити. Це ще одна, я думаю, з агресивних і недоречних технологій.

І п’яте, по Путіну. Те, що він їздить сюди просто, як іміджмейкер, разом з Басковим, Кобзоном і так далі, то це свідчить, що погані справи у Януковича. Мені здається, Путін так активно навіть за себе не агітував, якщо я не помиляюсь.

Зиновій Фрис

Скажіть, будь ласка, пані Семенюк, якщо дивитися трішечки в минуле, то хто все ж таки був тією головною фігурою в українському політикумі української верхівки, хто висував Януковича, як наступника Л.Кучми? Чи це був сам Л.Кучма, а чи це вирішувалося колегіально якось? Яка Ваша думка зараз з цього приводу?

Валентина Семенюк

Я думаю, що це була його безпосередньо, але озвучення зробили тоді представники більшості в парламенті, хоча більше я вважала, що це було кулуарне висунення представниками більшості.

Спочатку була велика імітація, що, нібито, він єдиний кандидат від всієї більшості, а потім почали відколюватися ті, хто дивиться на майбутнє України, дивиться на її реальність. Тим більше, що багатьох, зокрема і Пустовойтенка, тих всіх, кого вдалося зламати, а таку мужню людину, як Кінах, їм не вдалося зламати.

Я думаю, що вони більше розраховували на Кучму, і, я думаю, вони і розраховують. Це все сценарій пана Кучми.

Зиновій Фрис

Пані Семенюк, дуже часто можна почути, що, мовляв, Янукович планувався, як кандидатура прохідна, і ледве не в останню хвилину мали висунути реального кандидата. Але, мовляв, настільки загралася влада, що Янукович перехопив ініціативу, і просто так скинути його із вагона не вдалося владі. Чи є якісь конкретні підстави говорити так?

Валентина Семенюк

Я думаю, що на такі переговори пішов не так сам Кучма, як його оточення. Домовленість по єдиній приватизації Пінчука, зятя президента, і Рената Ахметова... Саме на бізнесі вони об’єдналися, поділивши при цьому, думаючи, що на первинному ринку куплять, на вторинному продадуть, а там вже й розбіжаться, і бізнес буде зовсім різний. Тобто, гроші завжди домовляються.

Зиновій Фрис

Пане Беспалий, Ви погоджуєтеся з Вашою колегою, що, як вона сказала, чи можна зробити висновок з того, що вона сказала, що головну роль у тому, що висунули Януковича, підтримували і зараз просувають, грав ніхто інший, як Леонід Кучма?

Борис Беспалий

В Україні, мабуть, так. Але взагалі я думаю, що це був Володимир Путін. Чому він так активно підтримує Януковича? Тому, що, по суті, Янукович балотується не на Президента України, а на губернатора Малоросії.

Крім того, є важливим те, що кримінальні справи Януковича зберігаються в повному обсязі якраз в архіві МВС у Москві. Уявіть собі, який це є гачок! Тобто, не дай Боже, якщо президентом став би Янукович, то це був би президент, на якого Москва має суперпотужний компромат.

Тому, я думаю, що якщо Л.Кучма просто був агентом впливу Росії, то В.Янукович є просто російським кандидатом в Україні. Саме тому така суперактивність і Путіна, і, до речі, Московського патріархату нечувана, тому що це буде неукраїнський президент, а малоросійський губернатор. Був би. На щастя, цього не трапиться.

Зиновій Фрис

У нас є слухач.

Добрий вечір!

Слухач

Доброго вечора, шановне панство!

Валентина Семенюк

Добрий вечір!

Борис Беспалий

Добрий вечір!

Слухач

Пане Борисе, я Вас особисто знаю, по Вашому округу я голосував за Вас.

В мене таке запитання. До речі, я п’ять років тому назад сказав, що Кучма здасть Росії через шість років. Трошки помилився.

Кучма знайшов собі “заслін” від правосуддя в особі кримінального авторитета. А ви говорите, що це Росія. Ні, це ініціатива Кучми прикрити свої сідниці цим самим авторитетом. Чи не так, скажіть, будь ласка?

Борис Беспалий

По-перше, Кучма ніколи не здасть Україну Росії, бо Україна залишиться Україною попри намагання будь-кого: чи Кучми, чи Іванова, чи Петрова.

По-друге, Янукович якраз і не є авторитетом в тюрмі. Він там був не шанованою людино.

По-третє, я думаю, що ми зараз мали б не на цьому минулому сконцентруватися, яке пов’язане з прізвищами Кучма, Янукович і так далі, а якраз концентруватися на майбутньому.

Тут ми дуже оптимістично дивимося у майбутнє, де буде коаліційний уряд з дуже широкою коаліцією: і СПУ тепер такі нормальні стосунки, і з Партією промисловців та підприємців.

Тобто, у Ющенка перший фактично був уряд народної довіри: там були представлені від об’єднаних соціал-демократів до рухівців. І наступний уряд буде дуже широкий, коаліційний уряд народного порятунку.

Ми, команда Ющенка, зосереджені на майбутньому, на наших партнерах. Вже є перші проекти 10-ти указів. Я думаю, говорити і планувати треба саме вже це, тому що вже досить Україні вічно озиратися то та минуле, то на сусідів.

Зиновій Фрис

Шановні гості, давайте послухаємо дві точки зору, дві діаметрально протилежні точки зору щодо ролі Л.Кучми в цих передвиборчих перегонах.

Давайте послухаємо Василя Базіва спершу. Він працює в АП Л.Кучми. Ось що він говорить про роль Л.Кучми в цих виборах.

Василь Базів

Президент виконує свої конституційні обов’язки не в залежності від того, чи відбуваються в державі вибори, чи не відбуваються.

Президент є гарант законності, і це стосується і проведення виборів в тому числі. Я думаю, що це основна іпостась президента і на виборах також.

Я не чув докорів на адресу особисто президента щодо втручання у виборчий процес, втручання такого, яке можна кваліфікувати, як дії, які виходять за межі правового поля.

Президент переслідував головну мету, щоб вибори протікали на основі чинного законодавства. Це одне завдання. Друге, щоб виборчий процес, який завжди так чи інакше впливає на політичну стабільність в державі, не вивів цю стабільність із стану рівноваги.

Мені здається, що це вдалося попри порушення, які там зафіксовані на різних рівнях виборчого процесу, різного характеру там порушення, розпочинаючи із несумлінного складання списків виборців і так далі.

Загалом, ми, очевидно, можемо бути задоволені тим, як відбулися вибори в нас в першому турі. Добре, що ми рахуємо голоси, а не якісь втрати чи здобутки.

Марина Пирожук

І Ви вважаєте, що це заслуга саме Кучми?

Василь Базів

Я думаю, що це в значній мірі заслуга президента, тому що він був дуже стурбований, дуже уважно ставився до будь-яких проявів екстремізму, непродуманих дій чи висловлювань політиків, які могли призвести до надмірної підвищення напруги у суспільстві.

Зиновій Фрис

Абсолютно протилежна точка зору. Микола Мельниченко, колишній охоронець Л. Кучми.

Микола Мельниченко

Говорячи про роль Кучми в цій виборчій кампанії, потрібно пам’ятати про те, що Кучма є особливо небезпечним злочинцем, керівником організованого злочинного угруповання в Україні, яке займалося грабуванням українського народу та вбивствами.

Він буде до останнього моменту будь-яким шляхом чіплятися за владу і утворювати штучні конфлікти в Україні – тільки таким чином він намагається уникнути відповідальності за скоєнні ним тяжкі злочини та зберегтись при владі і зберегти свої вісім мільярдів доларів, які були вкрадені в українського народу.

Безумовно, ця його спроба буде невдалою, і його чекають юридичні процеси, але зараз він знову і знову віддає злочинні накази, які мають жахливі наслідки для українського суспільства.

В той же час він фактично керує виборчим процесом в Україні, тобто ЦВК, силовими структурами, вертикаллю виконавчої влади, ЗМІ, він публічно залишається за лаштунками, граючи таку собі роль арбітра в штучно створеному ним конфлікті.

На нашій спільній із О.Єльяшкевичем прес-конференції, яка відбудеться 17-го листопада о 12-й годині всі зможуть побачити справжнє обличчя злочинців при владі у виборчому процесі. Це стосується і Кучми, і Януковича, і Медведчука, і інших, які утворили український виборчий феномен, за яким зараз слідкує весь світ.

Підсумовуючи все: негатив і позитив, я хотів би сказати, що час гри, роль яку публічно грає Кучма, закінчується. Його єдиним позитивом і внеском у формування громадського суспільства в Україні, на моє глибоке переконання, буде знаходження його на лаві підсудних із подальшою ізоляцією його від всього цивілізованого суспільства. Це моє глибоке переконання.

Зиновій Фрис

Пані Семенюк, дві крайні точки зору. Скажіть, будь ласка, де має рацію пан Базів, а де не має рації Мельниченко, чи навпаки?

Валентина Семенюк

Перш за все я хочу сказати, що Микола Мельниченко правий в тому, що говорить, але треба сказати ще одне, що все це Кучма робить потайки, в нього все йде тільки тихо, мирно, однією сапою. Але підібрали такий прототип Януковича вже з минулим, тобто показати хоче, що Янукович страшніший, як я, мовляв, ви про мене ще нічого не доказували, наді мною суд не був, а над ним вже був, тобто тут я виходжу великим царем, бо ви ще не доказали, не посадили мене, ще не судили, а ось ця людина набагато страшніша, коли він прийде буде ще набагато страшнішим, ніж я, отоді ви будете казати, що я був великим демократом, бо цей прийде страшніший.

Тобто, йде показ страшнішого кримінального авторитету, ніж я. Хоча, як кажуть, покласти на лаву, то один одного не пересидить. Я думаю, що навіть ще більше пересидить Кучма.

Все це від того, що немає в Україні правосуддя, бо якби був закон про тимчасові слідчі комісії, і президент його підписав, і він хотів чесності і правдивості, і якщо ти до нічого не причетний, то все це можна було б давно розслідувати і давно відмитися від того, що, нібито, на тебе говорили. Але все це правда.

Микола Мельниченко тут правий, але Базів хоче його відбілити, в порівнянні з Януковичем, який вже сидів. Тобто, це вже гра, гра на публіку.

Зиновій Фрис

Пане Беспалий, з чим Ви категорично не погоджуєтеся у висловах чи характеристиці Мельниченка чи, може, погоджуєтеся з Базівим чи, може, знову ж таки, навпаки?

Борис Беспалий

В мене буквально кілька реплік. По-моєму, їхні характеристики не стільки взаємосуперечили, скільки доповнювали.

Базів правильно сказав, що Кучма швидше демонструє злочинну бездіяльність, він зовні – бездіяльний закулісний диригент. Разом з тим, у державному управлінні справами при АП десятками тон, на мільйони доларів чи десятки мільйонів євро, сотні мільйонів, друкувалися і зберігалися антиукраїнські матеріали. Це що?

Масове розкрадання України просто: і готель “Дніпро “ зараз, і “Криворіжсталь”, і Пущеводицький ліс перед кінцем світу через державне управління справами при Президенті України. Це що?

Жодна резонансна справа не доведена до кінця, це просто приховування кінців у воду. Це що?

“Укрзалізниця” вся заклеєна антидержавною продукцією. Міністр Кирпа отримує вдячність за вдячністю, думаю, він так старається, мабуть, хоче бути прем’єром, це що?

Тобто абсолютно зрозуміло, що це така спайка кримінальна, так що тут ні додати, ні відняти. Зрештою, це вся Україна, весь світ знає, що тут додати?

Зиновій Фрис

Пане Безпалий, Ви нас підвели до теми, до аспекту, який ми збиралися в цій передачі обговорити. Ви розповіли трохи про той розпродаж об’єктів...

Борис Безпалий

Про розкрадання...

Зиновій Фрис

Зараз дуже багато повідомлень з Криму з’явилось, що багато там донецьких ніби-то масово скуповують якісь об’єкти за безцінь, за копійки. Про це варто поговорити в контексті нашої теми: роль президента.

Чи не є цей дешевий розпродаж важливих цінних об’єктів свого роду платою Леоніда Кучми за ту лояльність, яку до нього демонструють певні олігархічні клани?

Чи Ви вбачаєте такий взаємозв’язок. Пані Семенюк, будь ласка, оскільки, я знаю, що це Ваша улюблена тема, ДУСі і таке інше.

Людмила Семенюк

Перш за все я хочу сказати, що пан Янукович вже навчився в пана Кучми видавати розпорядження під грифами “опублікуванню не підлягає” і дарує якраз об’єкти Державному управлінню справами, а вже пан Кучма з паном Бакаєм роздають тим, кому дає відповідну вказівку пан Кучма.

Приклад тому - готель “Дніпро”, приклад те, що забирають у дітей піонерські табори, вже забирають у Форосі, у Керчі, у всіх відповідних місцях. Повністю півострів віддається задарма, за безцінь тим олігархам, які дослуговують і служать до цього часу.

Але виваженість цього всього визначається тільки Кучмою, бо без нього без його благословення пан Бакай цього зробити не може. Тим більше, що це благословення пан Бакай отримав ще тоді, коли створювалася сама ДУСя, вона йому перейшла в спадок від покійного Догаєва. Тоді ж так само роздавали, але такої швидкості не було, як сьогодні напередодні виборів.

Зиновій Фрис

Іншими словами - бояться, що не дістанеться, якщо це не зробити до 21 листопада.

З нами на прямому зв’язку наш кримський колега Володимир Притула. Володимире, ми тут заговорили про ДУСю, про це управління майна в українському масштабі. А що таке ДУСя кримська? Чи міг би ти коротко нам сформулювати це?

Володимир Притула

ДУСя в Криму – це, як пише місцева преса, найбільші землевласники, найбільші суб’єкти курортно-рекреаційного бізнесу в автономії.

Це об’єкт, який володіє найбільшим заповідником, наприклад, в Криму це Кримський природний заповідник, 44 тисячі гектарів землі. Це десятки санаторіїв, пансіонатів, це Юсуповський палац в Кореїзі, це санаторій “Південний”, “Чорноморський”, “Зорі України”, “Дніпро”, пансіонат “Райдуга” в Піщаному, це міжнародний дитячий центр “Артек”, яким теж керує кілька дитячих таборів, це теж належить ДУСі.

Тобто це справді досить солідна серйозна структура, яка в Криму вважається просто комерційною структурою і займається своїм бізнесом.

Це я ще не називаю державні дачі, які підпорядковуються ДУСі, і це, в принципі, логічно, якщо вона президентська чи подібна...

Зиновій Фрис

Володимире, мені доводилося чути і читати, що влада кримська безпосередньо до того причетна. Чи мовиться про те, що, скажімо, кримська влада не могла нічого робити, якби не було того добра з Києва, згоди?

Володимир Притула

По-перше, кримська влада зараз, як ніколи, залежна від Києва. Тобто всі визнають, що попри цей автономний статус, нічого в Криму, фактично, не робиться без команди, без прохання з Києва, або без наказу з Києва.

Ці минулорічні, якщо Ви пам’ятаєте, скандали, коли Генеральна прокуратура наче б то чистила південне узбережжя, насправді просто лякали місцевих мерів, маленьких князьків, які просто трохи попустилися і відбилися від рук.

Зиновій Фрис

Дякую Володимире, але у нас ще є запитання до гостей. Послухаємо одного з лідерів Меджлісу кримського татарського народу, депутата кримського парламенту Ельмі Умерова.

Ельмі Умеров (переклад з російської)

На тлі того, що кримські татари бажають отримати землю, в тому числі на південному узбережжі Криму, звідки були депортовані їхні предки, справді беззаконням виглядає, коли великі ділянки землі передаються, продаються за безцінь чи здаються в оренду якимось маловідомим, але дуже багатим фірмам.

Це факт, це масово має місце, приймають так рішення місцеві ради, і ВР Криму. Але лобіюють їх, починаючи з президента. Напевно цьому можна покласти край, але тільки не за нинішньої влади.

Зиновій Фрис

Пане Безпалий, чи не дивно, що зі згоди Києва, центральної влади кримські татари, місцеве населення не може придбати землю, але її розкуповують всі, кому не ліньки, починаючи від донецьких, закінчуючи, можна тільки здогадатися?

Борис Безпалий

З точки зору здорового глузду, це не тільки дивно, а й не припустимо. З точки зору того, що ми знаємо про цю владу, інакше вона діяти не може. Не може ж вона всюди красти, а в Криму вести себе інакше.

А тепер три тези по цьому сюжету. По-перше, крім ДУСі, там ще успішно в розкраданні займається фонд Професіонал під патронатом першого віце-прем’єра Миколи Азарова.

По-друге, от особисто мене більше цікавить не роль збанкрутілих людей в цій справі, а роль міліції та прокуратури. Я думаю, вже після виборів майбутнього, тому що це справа дійсно для міліції та прокуратури.

І по-третє. Вже всі бачать по цих зв’язках, яке майбутнє готує Україні Л. Д. Кучма, він готує своїм правонаступником Віктора Януковича, це той же Кучма, тільки з тюрмою.

І останнє. Я думаю, що для виборців це є якраз найкращий орієнтир: якщо ви хочете, щоб ця кампанія і далі самокерувала, то вибір зрозумілий, а якщо ви хочете жити нормально, то він не менш зрозумілий.

Зиновій Фрис

Ми втратили зв’язок з пані Семенюк. Пане Безпалий, все-таки спробуйте щось побачити позитивне, позитивну роль Леоніда Кучми у цих передвиборчих перегонах.

Чи справді все тільки негативне, тільки чорне? Будь ласка.

Борис Безпалий

Я думаю, можливо, Валентина Петрівна тут діє по принципу - політично, значить, що вже Кучми нема, може... Або добре, або нічого.

Я думаю, що у Леоніда Даниловича (я йому дійсно цього зичу) є шанс зробити ще до виборів кілька речей, аби забезпечити чесні вибори. Це у відставку Медведчука, Білоконя, Кирпу, наприклад. Це взяти під контроль, щоб не було виборчого туризму, фальшивих бюлетенів, взагалі в нього ще є достатній ресурс, якщо він сьогодні відставками районних губернаторів показав. Але він не тих знімає, все ж таки.

До речі, те, що вони лякають, страшними є для місцевих еліт, я думаю, це зорієнтує місцеві еліти на підтримку Ющенка, бо кому ж хочеться бути заручником такого?

Тому, якщо про Л. Д. Кучму важко сказати, що він позитивне зробив, то все ж таки хочеться сподіватися, що людина захоче залишити по собі все ж таки не таку вже й заплямовану пам’ять, а в залишкові ці 10 днів зробить все можливе для того, що другий тур пройшов, на скільки це можна, чесно, щоб справжнє волевиявлення українців, яким би воно не було, було оголошено ЦВК.

На превеликий жаль, прогноз на зараз є таким, що готується масштабна знову ж фальсифікація. Один тільки приклад: виборчі списки уряд доручив готувати міліціонерам, МВС. Це суперечить закону, але, мабуть, відповідає ментальності цього уряду.

Зиновій Фрис

Пане Безпалий, якщо припустити, що переможе Віктор Ющенко. Скажіть будь ласка, які зв’язки, які контакти, які взаємини будуть між Л. Д. Кучмою і Віктором Ющенком?

Колись Ющенко його називав своїм батьком. Чи справді Ющенко, на Вашу думку, якимось чином переслідуватиме Кучму, чи все ж таки він його не посміє судити? Тим більше – судити...

Борис Безпалий

По-перше, я хотів би уточнити одну річ. Звичайно, звучить ефектно, що назвав “батьком”. Ющенко не називав його батьком, він сказав, що Кучма належить до покоління його батьків, і це є правда, між ними різниця в 17 років. Кучма і до покоління моїх батьків належить.

По-друге, стосунки між ними були і завжди будуть виключно офіційні, ніяких приватних стосунків там не було, такими вони і залишаться.

І ми, “Наша Україна” і блок “Сила народу” гарантуємо і Л. Д. Кучмі, і, до речі, донецьким і всім інших, хто сьогодні є нашими опонентами і не опонентами, ми їм гарантуємо неупереджене правосуддя, збереження і нормальну роботу всього бізнесу, окрім кримінального, при дотриманні законів нормальних в Україні.

Тобто, я думаю, що насправді, хоч вони так і бояться, але від перемоги Віктора Ющенка виграли б бізнес і Сходу, і Заходу, і всі політичні еліти, тому що вони б жили в нормальних умовах.

Зиновій Фрис

Дякую, пане Безпалий. Ви сказали, що все ж таки правосуддя буде, якщо стане пан Ющенко президентом.

Борис Безпалий

Але чесне, не телефонне...

Зиновій Фрис

Добре. Нашими гостями сьогодні були Валентина Семенюк від фракції соціалістів та Борис Безпалий від блоку “Наша Україна”. Вів програму Зиновій Фрис, мені допомагала Юлія Сайко.

Слухайте радіо “Свобода”!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG