Доступність посилання

ТОП новини

Опозиції чинять перешкоди, а Московський Патріархат на Одещині агітує за Януковича.


Петро Каландирець

Одеса, 15 листопада 2004 - Напередодні другого туру Президентських виборів на Одещині загострюється політична ситуація; у політичні розбірки втягнуті і священнослужителі.

14 листопада у райцентрі Велика Михайлівка Одеської області влада робила спроби перешкодити проведенню мітингу опозиції. Навколо центральної площі міста, де планувалося провести акцію, влада встановила торговельні намети та агітпункти кандидата на посаду Президента Віктора Януковича.

Як повідомили радіо “Свобода” зі штабу Віктора Ющенка, мешканців райцентру залякували, але митинг таки відбувся.

Перед мешканцями Великої Михайлівки виступили артисти Політичного вертепу.

Виступає керівник штабу Віктора Ющенка у Великій Михайлівці - Геннадій Щипківський
У своєму слові до присутніх керівник районного штабу Віктора Ющенка Геннадій Щипківський піддав критиці місцеву владу, яка, за його словами, стала ініціатором випуску у світ листівки з наклепами на лідера блоку “Наша Україна”. Цю листівку змушують поширювали лікарів, освітян, культпрацівників, працівників сільських Рад.

“Для нашої влади Закони не писані. Вона їх постійно ігнорує і силоміць змушує підлеглих робити теж саме. Найжахливішим є те, що влада агітує за кандидата на посаду Президента з кримінальним минулим. Сьогодні таку людину не візьмуть на роботу навіть до райвідділу міліції. А Президентом чомусь можна.

Керівники Велико-Михайлівського району відверто агітують за Януковича. Разом з ними керівники Партії регіонів, директори шкіл і заступник головного лікаря району”
, - сказав Геннадій Щипківський.

Представник Одеського обласного штабу Ющенка - Сергій Козицький
Представник Одеського обласного штабу Віктора Ющенка, професор Морської Академії Сергій Козицький наголосив, що нинішня влада в Одеській області боїться чесних і прозорих виборів.

“Я щиро вдячний, що Ви прийшли на цей мітинг і закликаю проголосувати за Народного кандидата. Влада прагне всіх залякати. Але прийде час, і ці чиновники тікатимуть з України. Ми переможемо. Наш Президент – Ющенко”, - наголосив Сергій Козицький.

Політичний Вертеп на Одещині
Учасникам мітингу стало відомо про факти залякування на адресу чотирьох артистів аматорського Політичного вертепу під час їхнього виступу у райцентрах Фрунзівка та Березівка.

Тим часом, активісти штабу “Наша Україна” у Білгород-Дністровському районі, Одеської області виявили у Свято-Вознесенському Соборі УПЦ Московського Патріархату понад 10 тисяч листівок проти кандидата на посаду Президента України Віктора Ющенка.

У листівках, які не мають вихідних данних, Віктора Ющенка називають “прихильником розкольників і ворогом православ’я”, а його дружину Катерину Чумаченко “агентом ЦРУ”. Тут є і заклик підтримати на виборах “православного Президента Віктора Януковича”.

У Білгород-Дністровському подібні листівки були розклеєні і біля входу до Свято-Михайлівської церкви.

Одеський міський штаб Віктора Януковича нині активно займається поширенням звернення митрополита Одеського і Ізмаїльського УПЦ Московського Патріархату Агафангела із закликом підтримати на виборах провладного кандидата.

За словами народного депутата України, лідера Партії захисників Вітчизни, “подібні агітаційні та наклепницькі матеріали нині активно поширюють у Києві, Запорізькій області та у інших регіонах”.

Керуючий справами Хмельницько- Кам"янець-Подільською єпархією УПЦ КП, Архиєпископ Антоній (Махота) з Патріархом Київським і всієї Руси-України Філаретом
А керуючий справами Хмельницько- Кам’янець-Подільською єпархією УПЦ КП, Архиєпископ Антоній (Махота) в інтерв’ю радіо “Свобода” повідомив, що регіональна влада прагне втягнути вірних Київського Патріархату до виборчої кампанії.

Архиєпископ Антоній: “Завтра ми збираємо єпархіальні збори з цього приводу, щоб до кінця довести нашу думку про повне невтручання до передвиборчого процесу. Звичайно, кожен священик є громадянин своєї країни і може висловлювати особисту думку, але хто б на мене не тиснув, я не дам дозволу, щоб священики займалися передвиборчою кампанією”.

Керуючий справами Хмельницько- Кам’янець-Подільською єпархією УПЦ КП, Архиєпископ Антоній (Махота) засудив духівництво МП, яке нині активно долучилося до виборчих перегонів на боці Віктора Януковича:

“Це недопустимо. Це ганьбить Церкву. Наша справа – молитися і займатися Божою справою, а не політичною. На це є інші сили.

Звичайно, я жодним чином не вітаю подібні факти, тим більше, що їх чинять у грубій і не священичій формі.

Ми всі бачили зйомку з Рівненщини, на якій священик Московського Патріархату у досить оригінальній формі висловлював свій протест проти того, що там виявили агітаційні матеріали за одного з кандидатів. Цей його протест був якраз у формі “фєні”, я би сказав. А це не співпадає з жодними моральними принципами священика...”
XS
SM
MD
LG