Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Янукович і журналісти.


Михайло Снігур


13-го листопада прем’єр-міністр України, кандидат на посаду Президента України Віктор Янукович відвідав Дніпропетровськ. Про ситуацію, у якій опинилися журналісти підчас цього візиту, розповідає з Дніпропетровська Михайло Снігур, котрий звертається до українських журналістів з закликом поважати власну гідність.

Візит Віктора Януковича до Дніпропетровська для журналістів, котрі не були ще у Києві включені до кортежу супроводу прем’єра, розпочався доглядом особистих речей і проходженням крізь електромагнітну рамку, для чого журналістів спеціально вивозили до аеропорту. Після того близько п’яти годин журналістів тримали у мікроавтобусах та на вулиці під пильним наглядом охоронців і вже перед короткою пресконференцією, що відбулася на Нижньодніпровському трубопрокатному заводі, завели до вузького загратованого коридору, де охорона тримала їх ще півгодини. При цьому декому з журналістів видавалися тексти заздалегідь заготованих запитань до Віктора Януковича. Тимчасом Віктор Янукович відвідав Національну гірничу академію, пройшов цехами заводу, зустрівся з його працівниками і провів нараду з керівництвом заводу. Коли журналістів нарешті випустили з-за грат, з’явилася прессекретар Віктора Януковича Ганна Герман.

Розмова Ганни Герман з охороною Януковича і журналістами:

Охоронець - “У вас призначеий час пресконференції згідно з протоколом”. Ганна Герман“Усюди призначений час. (перебиває охоронця). Почекайте, послухайте мене. Ми приїхали бачити, що прем’єр тут робить. Ми повинні це бачити, ми повинні це знати. Ви закрили журналістів за грати.” Охоронець“ Ні, запропонували погрітися.” Ганна Герман“ Не треба “погрітися”, вони не змерзли”. Охоронець“Давайте так – нам треба, головне, щоб тут був вільний прохід”. Ганна Герман - “ Ми постійно їздимо з прем’єром і ще жодного разу йому дороги не заступили. Пустіть людей, хай стоять люди там, де їм зручно”. Охоронець“Я гадаю, питання буде вирішене”. Ганна Герман - “ Так він ішов по цехах. Там людей немає, ніхто того не бачить”. Журналіст“Нас туди не допускають”. Ганна Герман“ Я озираюся – де журналісти, де журналісти? Журналістів нема. Я послала до вас місцевого прессекретаря. Він прийшов до вас, де він є? Журналісти – “Прийшов і пішов”.

Перед пресконференцією Ганна Герман вибачилася перед журналістами:

Ганна Герман“Колеги, я ще раз прошу у вас пробачення за те, що вас закрили там за гратами і за те, що ви не мали можливості подивитися, що робить прем’єр на тому заводі. Я вас запевняю, що прем’єр того не хотів. Якби він знав, він би теж попросив у вас пробачення. Я не знала, що вас тримають за гратами”. Журналіст“Від кого ж це залежить?” Ганна Герман“Я не знала цього”. Журналіст“Від кого залежить? Ні, так це ж маразм – п’ять годин тягатися щоб нічого не побачити”. Ганна Герман“Абсолютно. Я з вами абсолютно згодна. Я б хотіла, щоб нам хтось пояснив чому так сталося. Я вам обіцяю, що я з’ясую, чому так сталося. Крім охорони тут є ще якісь люди, які щось вирішують?” Голова пресслужби обласної адміністрації Олександр Пільонов – “ Я прошу ці питання отак на людях не піднімать”. Ганна Герман - “А на чому піднімати? Чекайте, а чому люди не повинні знати, хто це зробив?”

Попри заяву Ганни Герман підчас пресконференції вибачень Віктора Януковича журналісти не почули.

Фактично, прес-конференція так і не відбулась. Не лише з вище означених причин. Але і тому, що прем’єр-міністр відповідав лише на заздалегідь підготовлені запитання. Те, що сталося, журналісти розцінили як безпрецедентне приниження їхньої гідності та нехтування їхніми професійними правами.
XS
SM
MD
LG