Доступність посилання

ТОП новини

Зловживання німецькими візами – християнські демократи вимагають скликати спеціальну слідчу комісії Бундестагу.


Надія Кандиба

Німеччина, 16 листопада 2004 - Скандал навколо видачі німецьких віз, що розгорівся після зловживань дозволом на в’їзд до Німеччини передусім з боку українських громадян, знайшов своє продовження в Бундестазі. Консервативна опозиція наполягає тепер на скликанні спеціальної парламентської слідчої комісії. Крім того, питання про зловживання візами обговорювалося під час одного з останніх пленарних засідань парламенту.

Свого часу червоно-зелений уряд Німеччини вирішив дещо лібералізувати візовий режим. Згідно з відповідним указом міністерства закордонних справ, консульські відділи німецьких посольств під час процедури видачі дозволу на в’їзд до Німеччини в разі сумніву мали ухвалювати рішення на користь прохача. Як з’ясувалося таким правилом скористалися шахраї, налагодивши торгівлі візами.

Найгучніший скандал розгорівся навколо німецького посольства в Києві, працівників якого злочинцям вдалося ввести в оману. Згодом з’ясувалося, що подібні випадки мали місце й в німецькому посольстві в Тирані. Представники консервативної опозиції вказують тепер на масовий характер зловживань.

Виступаючи в Бундестазі, член фракції Християнсько-демократичного та Християнсько-соціального союзів Еккарт фон Кледен заявив:

“Візи, які видавалися німецькими посольствами, використовувалися для масового переправлення через кордон заробітчан, жінок, яких згодом примушували займатися проституцією, осіб, яких підозрюють у зв’язках з терористами. Зовнішньополітичне відомство не тільки терпіло цей вид злочинності, але ще й сприяло йому”, - сказав фон Кледен.

Тут варто згадати судовий процес, який нещодавно завершився в Кельні. На ньому розглядалася справа одного з перемитників, якому вдалося чимало заробити на переправленні українських заробітчан до Німеччини. Саме ліберальні візові правила, ухвалені свого часу міністерством закордонних справ у Берліні, судді визнали як обставину, що пом’якшує вирок. Уряд Німеччини відкидає критику на свою адресу, яка нині лунає з лав консервативної опозиції. Говорить держміністр зовнішньополітичного відомства Німеччини Керстін Мюллер:

“На мою думку, консервативна опозиція прагне за допомогою популістських заяв тільки нагнати страху на людей і використати цю ситуацію в своїх цілях”, - сказала Мюллер.

Представники соціал-демократів та “зелених” вважають не доцільним скликання парламентської слідчої комісії, однак не мають наміру блокувати цю пропозицію. Як зауважив представник зовнішньополітичного відомства Вальтер Лінднер, уряд докладно відповів на всі запити християнських демократів з цієї проблеми. До речі, правила видачі віз змінили відразу після того, як стало відомо про зловживання. Тим часом інформаційні агентства повідомляють, що нині ведеться слідство проти п’ятьох співробітників німецького посольства в Києві. Відповідних заходів вжито також у зв’язку зі зловживаннями німецькими візами, які було видано посольством у Тирані.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG