Доступність посилання

ТОП новини

Різниця між Ющенком та Януковичем може скласти до 1,5% не голосів, а зростання ВВП – аналітики.


Марія Щур

Прага, 17 листопада 2004 – Після президентських виборів, хто б не став їхнім переможцем, він буде змушений проводити економічні реформи, такого висновку доходить більшість міжнародних оглядачів. Різниця полягає лише у темпі та результатах цих реформ. Різниця у темпах розвитку української економіки за оптимістичним сценарієм (тобто, якщо переможе кандидат Віктор Ющенко) і песимістичним (в разі перемоги Віктора Януковича) може скласти 1,5%, вважають аналітики російського інвестиційного банку «Ренессанс Капітал».

Вже сам факт зміни лідера країни міжнародні аналітики вважають позитивним чинником для української економіки, оскільки нинішній президент України Леонід Кучма займався переважно тим, що захищав власні інтереси та інтереси близьких до нього олігархічних кланів. Таку думку висловлюють британські аналітики з дослідницької компанії, що входить до групи впливового часопису «Економіст».

Ïхні колеги з російського інвестиційного банку «Ренессанс Капітал» пояснюють, що на відміну від попереднього керівництва держави, яке походить з радянської політичної та промислової еліти, нинішні претенденти на президентське крісло в Україні тісно пов’язані з новою політичною елітою, чиє коріння у бізнесі. І саме економічні перспективи та бізнесове середовище матимуть для них ключове значення, вважають російські аналітики.

Однак походження кандидатів з різних бізнесових еліт, на думку економістів, буде вирішальним для їхньої майбутньої політики та економічних перспектив самої України. Віктор Янукович, чиє минуле пов’язане з олігархами, причому лише одного регіону України, як вважають британські експерти, стане виразником олігархічних інтересів. Але не всіх олігархів, а лише донецького клану. Російські економісти додають, що перспективи малого і середнього бізнесу, чиї інтереси виражає кандидат від опозиції Віктор Ющенко, у цьому випадку виглядають дуже туманними.

Ба більше, на думку російських аналітиків, прихід пана Януковича до влади і його підтримка великого олігархічного бізнесу зробить життя малих та середніх підприємців настільки неможливим, що вони поповнять лави українських емігрантів, чия кількість уже сягнула 7 мільйонів.

Перемогу Віктора Ющенка російські експерти пов’язують навпаки із поверненням на батьківщину великої кількості добре освіченої української молоді, яка поки що залишається за кордоном. Цей ресурс, хоча і не вимірюється у мільйонах, буде вагомим у справі перетворення української економіки на більш сучасну, відкриту та ефективну. Прихід до влади Віктора Ющенка, на думку російських аналітиків з інвестиційного банку «Ренесанс Капітал», означав би прискорення ключових реформ, потрібних для високого та стабільного зростання української економіки.

Крім уже згаданих кращих умов для ведення бізнесу, вони включають прозорість та підвищення ефективності державного керівництва, забезпечення прав власності, незалежність судової системи та реформу державного сектора. Міжнародні економісти не мають ілюзій з приводу того, що зміни на краще будуть негайними, бо надто вже сильною буде олігархічний спротив у парламенті, але у перспективі різниця між реформами Віктора Ющенка та їхньою відсутністю або дуже повільним поступом за можливої перемоги Віктора Януковича російські економісти обчислюють у півтора відсотка валового внутрішнього продукту. Різниця, на думку аналітиків, стане відчутною вже за рік, коли очікуються скорочення попиту на український метал, експорт якого зосереджений в руках олігархів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG