Доступність посилання

ТОП новини

Кондоліза Райс може увійти в історію як перша темношкіра жінка на чолі Державного Департаменту США.


Сергій Куделя

Вашингтон, 17 листопада 2004 - Президент США Джордж Буш запропонував призначити наступним державним секретарем свого радника з питань національної безпеки Кондолізу Райс. У випадку її затвердження Сенатом Райс стане першою темношкірою жінкою, яка обійматиме цю посаду. А місце радника президента з національної безпеки посяде заступник Райс - Стівен Хедлі.

Призначення Райс на посаду державного секретаря розглядається у Вашингтоні як свідчення абсолютної довіри до неї та її здібностей з боку президента. Упродовж останніх чотирьох років Райс неодноразово була об’єктом критики з боку журналістів та експертів, які вважали її надто відстороненою від процесу ухвалення рішень. Але її нове призначення стало визнанням Бушем її досконалої роботи як радника з питань національної безпеки. Окрім цього, як зазначають екперти, здійснення Білим домом послідовної зовнішньої політики в останні роки ускладнювалося постійними особистісними конфліктами між держсекретарем Коліном Павеллом та главою Пентагону Дональдом Рамсфельдом. Тому очікується, що призначення Райс сприятиме зменшенню рівня конфліктності в адміністрації, адже усі визнають, що вона надзвичайно близька до президента. І її вага в адміністрації, на думку оглядачів, буде більшою, ніж вага Павелла.

Напередодні призначення провідні американські газети повідомляли, що сама Кондоліза Райс хотіла б очолити Пентагон, а не Державний департамент. Близькі до Райс особи у Білому домі говорили, що вона завжди більше цікавилася питаннями воєнної стратегії, а не особливостями дипломатичними етикету. Сама ж Райс навіть один раз заявила, що не впевнена, чи зможе демонструвати притаманну для дипломатів стриманість та терплячість. Однак про своє бажання залишитися в адміністрації на наступні чотири роки вона повідомила президенту Бушу вже через декілька днів після його переобрання президентом. І тоді ж президент запропонував їй посаду держсекретаря. За словами близьких до Буша осіб, президент вирішив, що не може змінювати керівника оборонного відомства під час воєнної кампанії. А на посаді держсекретаря він хотів бачити лояльну особу, яка поділяє його світогляд. І кращу за Кондолізу Райс кандидатуру годі було шукати. Вона це ще раз підтвердила , приймаючи номінацію від президента:

“Для мене було честю працювати з вами останні чотири роки, у період криз, важливих рішень та можливостей для нашої нації. Під вашим керівництвом Америка воює та перемагає у війні проти тероризму. Ви створили великі коаліції та звільнили мільйони від тиранії, а ці коаліції зараз допамагають народам Іраку та Афганістану будувати демократичні держави у серці мусульманського світу”.

Про унікальність призначення Кондолізи Райс, першої темношкірої жінки, номінованої на посаду держсекретаря, промовисто сказав президент Буш під вчорашньої церемонії у Білому домі:

“Зростаючи на сегрегованому Півдні США, доктор Райс з дитинства бачила, як американська мрія знищувалася расовою дискримінацією та насиллям, яке було наслідком ненависті. Але її мама Анджеліна та її батько священник Джон Райс навчили її, що людська гідність - це подарунок від Бога. І що американські ідеали дозволять побороти будь-які утиски”.

Як додав президент, її батьки, які вже померли, не здивувалися б, що її донька стане Державним секретарем. Адже вони, за словами Райс, навчили її, що головним є не походження людини, а її цілі у житті. Згадка ж президента про батьків Райс викликала несподівано сльози в очах цієї жінки, характер якої часто називають сталевим.

Із затвердженням Райс експерти прогнозують, що Державний департамент буде під повним контролем президента і проводитиме виключно його лінію. Якщо у часи Павелла представники Держдепу дозволяли собі іноді ставити під сумнів президентські ініціативи, то з приходом Райс це навряд чи вже буде можливо. Окрім того, як кажуть близькі до президента особи, Буш сподівається, що Райс користуватиметься більшим впливом серед керівників держав світу. Адже всі вони знають, що Райс, на відміну від Павелла, говоритиме від імені президента, тому кожне її слово важитиме набагато більше.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG