Доступність посилання

ТОП новини

“Права людини: українська реальність”: Співробітників податкової адміністрації на Львівщині примушують брати відкріпні талони. У разі незгоди начальство погрожує звільненням; Невідомі побили активіста районного штабу “Нашої України” у Харківській області; Експерт КВУ Олексій Кошель про різні методи тиску на виборців; Через що зняли з посади директора української гімназії у Кіровограді?


Надія Шерстюк

Аудіозапис програми:

Київ, 18 листопада 2004 року.

Надія Шерстюк

На хвилях української служби радіо “Свобод” ви слухаєте передачу “Права людини: українська реальність”. У київській студії перед мікрофоном Надія Шерстюк, звукооператор Наталія Антоненко.

Сьогодні у програмі:

-

Співробітників податкової адміністрації на Львівщині примушують брати відкріпні талони. У разі незгоди начальство погрожує звільненням;

-

Невідомі побили активіста районного штабу “Нашої України” у Харківській області;

-

Експерт КВУ Олексій Кошель про різні методи тиску на виборців;

-

Через що зняли з посади директора української гімназії у Кіровограді?

Група офіцерів податкової міліції міжрайонної Миколаївської податкової адміністрації, що у Львівській області, звернулась у районну прокуратуру з заявою. Податківці скаржаться, що керівництво податкової змушує їх та членів їхніх родин брати по 5 відкріпних талонів.

Працівники податкової відмовились виконувати протизаконну вказівку посадовців. Але прокуратура не поспішає порушувати кримінальну справу за статтею 157 Кримінального кодексу.

На думку податкових інспекторів, начальник Миколаївської податкової адміністрації Ярослав Лотоцький вчиняє злочин і хоче своїх підлеглих зробити його співучасниками.

Моя колега Галина Терещук з’ясовувала ситуацію у Миколаєві Львівської області.

Галина Терещук

Працівники податкової міліції розповіли, що на нараді у вихідний їхній начальник, пан Лотоцький дав вказівку усім працівникам принести по 5 відкріпних талонів. Якщо вони їх не здадуть йому особисто в руки, то будуть звільнені з роботи.

Офіцери податкової міліції звернулись з заявою у районну та обласну прокуратури і оприлюднили інформацію на прес-конференції у Львові.

Одразу після цього в Миколаїв прибули працівники з обласного відділу по боротьбі з корупцією та злочинністю і провели індивідуальні бесіди з метою, щоб люди відмовились від своїх слів.

Мирослав Яворський і Олег Воркевич, чиї прізвища стоять під заявою, розповіли:

Мирослав Яворський

Після того, як ми приїхали з прес-конференції, почали складати акти. Однозначно, роблять все, щоби нас очорнити і звільнити з роботи.

Галина Терещук

На рідних усіх працівників податкової адміністрації Миколаївського району збирають докладну інформацію, хто де працює, аби у такий спосіб чинити тиск.

До Львова викликали одного з працівників, який не підписувався під заявою, але родичка якого працює заввідділом кадрів обласної ДПА, і заставили його підписатись під листом, що начальник ДПА Миколаївського району Лотоцький не давав вказівки брати відкріпні талони на дільниці.

Старший інспектор Миколаївської ДПА Євгенія Кіяшко, яка 30 років працює у цій системі, в інтерв’ю радіо “Свобода” зазначила:

Євгенія Кіяшко

Ставиться питання, якщо ми будемо говорити про звільнення з роботи. Ми всі тримаємося. Просто дівчата бояться те сказати, а по суті ми їх підтримуємо.

Галина Терещук

Цікаво, що прокурор міжрайонної прокуратури Миколаївського району Ігор Куйочко на допити викликає не людей, які звернулись у прокуратуру, а тих, хто нічого не писав, аби вони ствердили, що начальник ДПА Миколаївщини Лотоцький не дав протизаконних вказівок.

На запитання, чому за фактом звернення і публікацій у пресі не порушена кримінальна справа, Ігор Куйочко відповів:

Ігор Куйочко

Прокуратура району прийняла до впровадження відповідне звернення. КПК передбачені відповідні строки для проведення перевірки, оскільки є велика кількість людей, які підлягатимуть опитуванню. То я про наслідки перевірки ще сказати не можу.

Галина Терещук

На прохання прокоментувати ситуацію у податковій адміністрації начальник ДПА Миколаївського району пан Лотоцький відповів.

Ярослав Лотоцький

... буде достатній. Запишіться на прийом.

Галина Терещук

Начальник ДПА Лотоцький заперечує слова своїх підлеглих, що давав якісь вказівки на нараді про відкріпні талони.

Біля приміщення податкової я зустріла підприємця, чия дружина працює начальником одного з відділів. Послухайте розмову.

Підприємець

Жінка авторитетно своїм співробітникам заявила, сказала, що якщо я зроблю такий вчинок, то мені чоловік просто напросто заборонить ходити на роботу.

Галина Терещук

На моє запитання, чи не шкодують офіцери податкової міліції Миколаївського району, що оприлюднили інформацію про протизаконну вказівку свого начальства, почула:

Мирослав Яворський

Ми знаємо, на що йшли, що надоїло бути на колінах.

Олег Воркевич

З одного боку, нібито, влада, а з іншого боку, ми, по суті, самі собі у своїй структурі будуємо владу. Ми не маємо права ні сказати, ні заперечити на виконання якоїсь вказівки.

Галина Терещук

Як стало відомо кореспондентові радіо “Свобода”, начальник ДПА Миколаївського району пан Лотоцький заставляє своїх працівників підписатись під заявою, що жодних вказівок брати відкріпні талони він не давав. Працівники податкової відмовляються ставити свої підписи.

Надія Шерстюк

14-го листопада біля села Нова Парафіївка Харківської області було жорстоко побито активіста Кигичівського районного штабу “Нашої України” Руслана Маякова. А його авто спалили.

Харківський регіональний штаб “Нашої України” вважає, що у такий спосіб влада чинить розправу над тими, хто відмовляється працювати на користь кандидата у президенти Віктора Януковича.

З Харкова повідомляє Вікторія Маренич.

Вікторія Маренич

В день 14-го листопада у районному центрі Кигичівка Харківської області активісти “НУ” проводили навчання голів та членів дільничних виборчих комісій.

За словами керівника кигичівського районного штабу “НУ” А.Свідрука, по закінченню вони мали ще зустрічатися із соціалістами у селі Нова Парафіївка того ж району.

На зустріч вирішив поїхати Руслан Маяков, заступник керівника кигичівського районного штабу “НУ”.

Далі розповідає Анатолій Свідрук.

Анатолій Свідрук

Десь близько 16-ї години він мені зателефонував по мобільному і говорить: “За мною є слід “дев’ятка” червоного кольору”. Я запитав: “Руслане, а тобі допомога потрібна?” Він каже: “Не треба”.

Сам він здорової статури, спортсмен.

Десь близько між 18-ю і 19-ю годинами вже зателефонував його брат і сказав, що Руслана побили і спалили машину.

Вікторія Маренич

“Нашоукраїнці” швидко прибули на місце пригоди. Машина горіла. Руслан Маяков, за словами пана Свідрука, закривавлений лежав поруч і встиг сказати, що то була машина ВАЗ дев’ятої моделі, яка його переслідувала, а потім відтіснила. А коли Руслан зупинив своє авто, то двоє витягнули його із машини і почали бити, а третій підпалив авто.

Руслана Маякова було доставлено із численними травмами і струсом головного мозку до лікарні. Лікарі, за словами А.Свідрука, виконуючи чиєсь завдання, мали на меті довести, що він п’яний.

Анатолій Свідрук

Перше обстеження на алкоголь в присутності чергового лікаря і двох фельдшерів сказали, що він тверезий. При мені був телефонний дзвінок. Головний лікар дзвонить: “Робіть це колегіально”. Викликають хірурга і нарколога і встановлюють, що він тверезий.

Вікторія Маренич

Проте, як розповів Анатолій Свідрук, з’ясувалося із довідки, що надали працівники ДАІ з місця пригоди, Руслан Маяков є напідпитку. Керівник харківського регіонального штабу “НУ” А.Матвієнко вважає, що такі випадки, які, на жаль, є характерними для сьогодення Харківщини, є свідченням того, що влада, готуючись до другого туру виборів, розправляється із активістами “нашоукраїнцями”.

Говорить керівник харківського регіонального штабу “НУ” Анатолій Матвієнко.

Анатолій Матвієнко

Спалили машину із попередженням, що якщо будеш себе і так далі активно вести в агітації за Ющенка, то ми дійдемо і до твоєї сім’ї, і до твоїх дітей.

Вікторія Маренич

До речі, є офіційна інформація харківської ДАІ, яка свідчить про те, що 14-го листопада 2004-го року біля села Парафіївка сталася ДТП, в результаті якої одне авто згоріло, водій постраждав, а друга машина, “Жигулі” дев’ятої моделі, в розшуку.

Надія Шерстюк

Комітет виборців України оприлюднив заяву у зв’язку з великою кількістю випадків тиску на виборців і застосування адміністративного ресурсу під час виборчого процесу.

“Нинішні президентські вибори можуть увійти в українську історію як найбрутальніші,” - вважають фахівці.

Наша київська кореспондентка Богдана Костюк розмовляє про це з експертом КВУ Олексієм Кошелем.

Богдана Костюк

Олексію, чи Ви можете навести факти адміністративного тиску на виборців?

Олексій Кошель

Тенденції з порушенням списків виборців в першу чергу спостерігалися масово у так званих проющенківських регіонах. Друга небезпечна тенденція, яка мала місце в день голосування – це наявність людей напівкримінальної зовнішності на виборчих дільницях.

На сьогодні ми маємо всі підстави констатувати, що 21-го листопада виборець повинен прийти на виборчу дільницю не просто зробити якусь технологічну процедуру, а фактично прийти, як на фронт. І прийти пізніше у вечері, щоб переконатися, що вибори зірвані не будуть.

Богдана Костюк

Які можливі дії влади Ви прогнозуєте 21-го листопада?

Олексій Кошель

В день голосування ми також можемо мати кілька проблем. Влада побачила, що вона не може перемогти, що вона не може фальсифікувати результати голосування.

В Україні опозиція влади знаходиться 50 на 50. Сценарію заміни результатів виборів бути не може.

Який може бути вихід для влади? Технічно поміняти протоколи? Це занадто грубо, занадто некрасиво. Поміняти в комп’ютері в Ківалова? Це надзвичайно просто, але це буде відомо всій країні і всьому світові за 15 хвилин.

Тому влада може піти лише на один механізм. Перше – це зрив голосування по так званих проющенківських регіонах, а друге – це велика кількість дрібних і не дрібних порушень з тим, щоби дотягнути кілька відсотків голосів.

Надія Шерстюк

Радіо “Свобода” вже розповідало про українську гімназію імені Тараса Шевченка в Кіровограді, яку з 1992 року очолював Віктор Громовий. Він депутат обласної ради двох скликань: 1998-го та 2002-го років, а у 2001-му році його визнали найкращим директором школи в України.

Після майже дворічного протистояння місцева влада звільнила Віктора Громового в зв''язку з грубим порушенням трудових обов''язків.

Тему продовжує наш київський кореспондент Тарас Марусик, який зустрівся з колишнім директором гімназії.

Тарас Марусик

Майже два роки ця українськомовна гімназія зазнавала навали різних комісій, які постійно щось перевіряли. Формальним приводом для перевірок стало створення в 2001 році благодійного фонду підтримки гімназійної освіти за зразком функціонування фонду Київського фінансового ліцею.

В своєму звільненні Віктор Громовий вбачає політичний підтекст.

Віктор Громовий

В поданні прокурора Компаніївського району, який веде цю справу, на ім’я начальника управління освіти від 13.08. біли сказані такі слова: “Оскільки обвинувачені (це я і заступник директора Галина Ткаченко) за своїми висловлюваннями, вчинками, а таким чином власним прикладом виховували підростаюче покоління в дусі антипатії, загально негативного ставлення до влади в Україні...”

І далі шановний прокурор вимагає провести нараду з керівним складом навчальних закладів, на якій обговорить факти, викладені в поданні, довести до відома, забезпечити належне виховання керівних кадрів, тобто “нашугати” ще більше.

Я бачу неприхований політичний підтекст усієї цієї справи.

Тарас Марусик

Прокурор Компаніївського району Кіровоградської області пан Корженко в постанові про притягнення Громового як обвинуваченого за кількома статтями кримінального кодексу ставить на карб педагогові порушення права учнів гімназії на безкоштовну освіту.

Громовий (далі цитую прокурорський канцелярит), “розраховуючи на те, що батьки учнів не наважаться оскаржити його дії і тому бажаючи настання таких наслідків, вирішив впровадити в гімназії примусовий збір внесків з батьків учнів та для маскування незаконного характеру своїх дій і придання вимаганню оплати вигляд законності, впровадив укладання договорів про оплату між гімназією і батьками учнів”.

Цікаво, що “гріх” Віктора Громового складає 15 гривень з учня, причому, як зазначає той самий прокурор, зібрані кошти директор витрачав для удосконалення навчального процесу, для поліпшення умов навчання, і все це робилося (далі знову цитую прокурорську постанову) “для формування позитивного іміджу гімназії і таким чином підвищення авторитета і кар’єри директора гімназії Громового і його заступника Ткаченко”.

Я запитав звільненого директора, чи згаданий ним лист прокурора на адресу управління освіти означає, що в нього можуть бути проблеми з працевлаштуванням на території області.

Віктор Громовий

Не просто проблеми, а це реальна існуюча заборона на професію. Я можу вирощувати огірки на дачі, я не можу на території Кіровоградської області займатися своєю улюбленою справою.

Тарас Марусик

На думку Віктора Громового, прокуратура Компаніївського району Кіровоградської області створює небезпечний прецедент, адже в кожному навчальному закладі є благодійні внески.

Віктор Громовий

Якщо ці благодійні внески на моєму прикладі зараз кваліфікувати, як незаконно встановлену плату за навчання, то посадити можна будь-кого.

Відпрацьовується технологія притягнення до кримінальної відповідальності будь-кого з непокірних директорів чи ті, хто в силу тих чи інших, навіть особистих мотивів, не обов’язково політичних, потрапили в опалу.

Якщо пройде цей випадок, з’явиться прецедент, то далі піде ефект доміно, тому я відчуваю себе учасником руху опору. Я захищаю не тільки себе, я захищаю все наше професійне співтовариство, директорський корпус від відкритої сваволі.

Тарас Марусик

Звільнений директор кіровоградської гімназії імени Тараса Шевченка Віктор Громовий звернувся з позовом у Ленінський районний суд Кіровограда з вимогою визнати його звільнення незаконним, однак суди затягають справу вже майже півроку.

На думку Громового, судова епопея триватиме як мінімум до виборів, що підтверджується черговим не розглядом його справи минулого тижня.

Надія Шерстюк

Шановні слухачі, це була програма “Права людини: українська реальність”. Над випуском у київській студії працювали укладач і ведуча Надія Шерстюк, звукооператор Михайло Петренко.

На все добре, шановні слухачі!

Говорить радіо “Свобода”!

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG